utorok 15. mája 2018

Držková polievka

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Obdivujete manžela a jeho prácu so včelami, hlavne s holými rukami. Vraj nejaké to pichnutie je liek. Samozrejme, ak človek nemá alergiu na včelí jed. No, včelár a alergia, zrejme by to spolu nešlo. 

Úľ sa mi zapĺňa:



Držková polievka patrí skôr medzi tie neobľúbené. U nás si na nej vieme pochutiť. Kedysi dávno, to sme mali doma malý obchod s potravinami, sme ju varievali častejšie. Držky sme občas objednali do obchodu. Od decembra 2002 obchod nemáme a držková polievka sa z nášho stola vytratila. 

V poslednom období som v obchodoch videla už predvarené držky. Kúpila som :-)


Na oleji som spenila dve nakrájané cibule, pridala držky a podusila. Pridala som rascu a gulášové korenie a domáce lečo a ešte dusila. Potom som pridala lyčicu plnotučnej horčice a malú lyžičku francúzskej horčice, podliala trochou vody a keď to zas vrelo, pridala som zemiaky na kocky, premiešala a spolu podusila. Zatiaľ som si dala zovrieť vodu na zaliatie. Ochutila som soľou, čiernym korením a majoránkou. Zahustila som zemiakovým škrobom rozmiešaným v troche vody:



dobrú chuť!
Po dňoch skoro letných sa už včera začalo ochladzovať. Dnes máme studený májový deň s dažďom. Tak, ako by to u nás v máji malo byť. Studený máj, v stodole raj. Bude?

Včera som si doniesla z prechádzky dve kytičky. Orlíček je pozostatok z dávnej záhradky pri kaštieli. Ozaj dávnej. Žijem v Jasenovej 38. rok a nepamätám si ju:




Na okno v mojej izbe som si doniesla niečo drobné:





Vyskúšala som čaj z niekoľkých listov z čiernej ríbezle :



listy som natrhala

celkom dobrý, asi si ich trocha nasuším do čajovej zmesi

Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

6 komentárov:

  1. Dršťkovou polévku mám moc ráda .. děláme ji trošku jinak, ale ta tvoje je určitě taky dobrá .. orlíček je hezký roste tak různě po zahradě, tedy v záhonech nebo i ve škvíře chodníčku, vždy se různě vysemení...taky mám ráda obyčejné kvítí do vázy .. u nás pořád neprší, nepočítám pár kapek.
    Danielko, hezký nový den. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahhh, to uz jsou leta co jsem mela drzkovou polevku! Tady to neznaji, a kdyz se to snazim vysvetlit, nikdo mi neveri ze se to ji!!! :-)
    xx

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Musím sa priznať, že ja som držkovú nikdy nejedla :-). Ale od známych som počula, že ak je správne pripravená, je to vraj dobrota. Nežné lúčne kvietky si často zbieram do vázy aj ja. U nás dážď len poskromne, ale zato sa dosť ochladilo. Prajem pekné májové dni.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danielka, takto z rána mi robiť slinky...milujem držkovú... ale už dávno som nerobila, lebo v poslednom čase tie čo som kúpila smrdeli...no jo, za socíka boli aj tie držky lepšie :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dani, výšivka pěkně pokračuje. A dršťkovku jsem už dlouho nevařila. Syn a manžel ji mají rádi. Musím se podívat v řeznictví, zda dršťky prodávají.M.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Danka, som rada, že zase vyšívaš a teším sa na hotový obrázok...včielky sú veru veľmi užitočné ale aj nebezpečné pre niektorých ľudí, máš pravdu...obdivovala som v tvojich posledných príspevkoch aj tú nádheru prírody a samozrejme aj u teba doma, vázičky plné kvietkov, si môj človek! No s tou držkovou by si ma veru nenachovala :))) ale komu chutí tak nie je čo riešiť...tiež som si potrhala nedávno lístky z čiernej ríbezle, už sú aj usušené ale z čerstvých listov som veru čaj nerobila a neviem prečo, keď z ostatných byliniek si čaj robím aj z čerstvých lístkov, idem si hneď natrhať a tiež si uvarím čajík. Nech sa ti darí a hlavne, nech slúži zdravie. Ahoj

    OdpovedaťOdstrániť