piatok 22. júna 2018

Hrachové spomienky :-)

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Zas len málo pribudlo:



Ako dieťa som mala rada hrášok. Rodičia mali maličkú záhradku, v ktorej hrach nikdy nechýbal. Tým, že som sa im narodila neskoro (sestra mala 18,5 a brat 14,5 ) bola som v rodine rozmaznávané dieťa. Aj vylúskať hrášok by bolo pre mňa namáhavé :-)

Ako 18 ročná som bola cez prázdniny robiť vedúcu v letnom tábore. Vtedy trvali tábory 3 týždne. Každú nedeľu ma prišla pozrieť maminka a doniesla mi vylúskaný hrášok. Samozrejme, že som bola všetkým na smiech :-)

O rok na to som mala prijímacie pohovory na vysokú školu. Do Bratislavy so mnou išli sestra s manželom a maminka.  Cestou späť sme sa zastavili v dedinke pri Komárne pri maminkinej kamarátke z mladosti. Domáce deti, teda už mládež, ma zobrali na malý výlet na bicykloch. To som sa ja čudovala - prvý raz v živote som videla obrovský lán hrachu. Kde sa pozriem, všade krásny zrelý hrach. To som si vylúskala aj sama :-)

Minule na prechádzke som v kopcoch objavila veľké hrachové pole aj v Jasenovej. Nádhera! Včera som tam bola zas. Hrach pomaly dozrieva. Pojedla som si z neho a doniesla aj domov a uvarila z neho polievku. Som zlodej?!



z mojej záhradky, mrkva zatiaľ mini, musela som použiť aj z obchodu
ghee, cibuľa, zemiaky

detská krupica, vajíčko, soľ a s vodou urobiť cesto na knedličky

dobrú chuť!


Dnes som robila poriadky s vreckami na sušené bylinky. Staré bylinky som vyhodila, aby som mala kde dávať nové. Dnešný čaj som si urobila zo starej dobrej mysle. Tú novú ešte nemám, začína iba kvitnúť.





Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

8 komentárov:

  1. Danka, máš pekné, zaujímavé hrachové príhody.:) Polievočka vyzerá veľmi chutne. A výšivky sú krásne... Pozdravujem ťa na Oravu. :) D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. I love peas. I can remember shelling peas for my mother when I was a child - such a memory. I, too, made pea soup recently, it is delicious.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zase jedna mňamka....jsem na skok z domku, tam mám omezený internet, tak dočítám, co můžu dneska na pevném pc.....Zase u tebe spousta nápadů a hezkého čtení....klidný konec školního roku a ještě lepší prázdniny...pokud se dostanu na internet,budu i já trochu psát a číst....hezký den všem....Milada

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ...a ta spousta nádherných obrázků.....krásné....ještě jsem musela napsat tuhle chválu...pa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Prajem mimý dník. No, práve sa mi vynorili moje hrachové spomienky z detstva na strážnika takéhoto poľa (alebo kto to bol, každopádne nemal rád deti). :) A tiež som sa inšpirovala a varím túto polievku- pripravujem zrovna zmes nna tie knedličky (robím to prvýkrát, doteraz som do polievky hádzala len rezance - naše alebo čínske).:) Hádam tú polievku "nezoriem" a knedličky sa podaria. Rozhodne poteším syna, ktorý sa má dnes vrátiť z hereckého zájazdu zo SZUŠ z Chorvátska.Dúfam, že brz hviezdnych manierov. :) Pozdravujem a vďaka za recept. Pá.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danka, zas podobné príspevky ... :))
    Pekné spomienky, polievočka plná chuti a zdravia ...
    pekný večer prajem ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Takúto polievočku varievam aj ja, knedličky v nej nesmú chýbať a veru som ju aj nedávno varila. Hrášok máme aj my veľmi radi. Tento rok sa mu veľmi nedarilo. Akurát včera sme ho vytrhali, vylúskali a dala som si ho do mrazničky. No a čo sa týka toho hrachového poľa...keby som išla okolo takého, tiež by som si odtrhla trochu, veď si nedoniesla za vrece a ani si ho neničila tak si škodu neurobila a to nie je krádež! Či? :)

    OdpovedaťOdstrániť