piatok 25. septembra 2020

Moje kávičkovanie :-)

 Vitajte u mňa!

Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!


Postupujem vo vyšívaní:


Áno, názov chemex pre prípravu kávy je netradičný, ba až záhadný. Prečo chemex? Podľa mňa len preto, že ide v podstate o extrakciu (vylúhovanie časti zmesi rozpustením) a filtráciu (oddeľovanie nerozpustných tuhých látok od kvapaliny). To je základný chemický slovník a preto mne, chemičke s doktorátom prírodných vied, taký názov veľmi imponuje :-)

Investovať do "nádobíčka" na takúto prípravu kávy pre nekávičkára je zbytočné. Aj keď Miško navrhol, že mi ho kúpi, zvíťazila moja hlava, netreba mi :-)

Ale vôňa čerstvo mletej kávy sa nedá nahradiť ničím. Keď sme robili poriadky v našej maxi komore, aby sme z nej urobili aj sklad na peletky, našli sme tam staručký mlynček na kávu. Dostala som ho od mojej sestry Amálky, teda jeho hodnota je pre mňa obrovská. Miško si pamätá, ako som si kedysi pradávno v ňom mlela kávu a keďže je stále funkčný, postúpil opäť do kuchyne.

Kúpila som si zrnkovú kávu, vytiahla french press a aspoň 2-3 razy za týždeň si kuchyňu prevoniam dobrou kávou :-)









A veruže som s kávičkou maximálne spokojná :-)


Aj keď v obchodoch majú bez ohľadu na ročné obdobie vždy takmer všetky druhy zeleniny, ja som sa postarala o zásobu leča na zimu. Z dvoch dôvodov. Ako prvé - cena, ako druhé - musím niečo robiť :- )


Slovami nášho premiera: "pokazili sme si to". Pliaga, čiže covid 19 sa šíri našim krajom rýchlejšie, ako by som chcela. Ľudia sú nezodpovední. Čudujem sa, že sa mnohí dokážu z danej situácie smiať. Orava je už celá červená :-((( 

Moje deti sa o mňa boja. Najradšej by boli, keby som nechodila do školy. Môj, aj keď len 68% úväzok mi veru nezaručuje, že sa nenakazím. Stačí chvíľa na nesprávnom mieste a som v tom :-(


Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí a zostaňte zdraví!

Daniela!





9 komentárov:

  1. Danielko, koukám jak kávičkuješ. Já jsem asi loni dostala ten french press na čaj a až nedávno mi došlo, že ho mohu použít na kávu. Já tedy doma piju kávu málo, ale asi si koupím nemletou a taky si doma udělám kávový dýchánek. Ráda navštěvuji jednu kavárničku v Plzni (no, teď už tam zas nechodím kvůli nákaze) a tam mají i pražírnu a velký výběr kávy. Nejmenší množství prodávají 15 dkg a to mi bude stačit a pak si koupím čerstvou. Mlýnek mám taky. Asi stejný jsem měla od bráchy leta letoucí, ale loni už dosloužil. I když většinu let jen tak ležel. Mám nový a stejně v něm melu v podstatě jen oves. vločky na snídani. Až se zima zeptá, tak řekni, že máš připravené lečo. Máš roztomilou výšivku, určitě udělá obdarovanému človíčku velikou radost. Věřím, že všechny nesnáze překonáme a vydržíme zdravé. Moc ti to přeji.
    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jejda, do autíčka už nasedl medvídek. Přeji mu šťastnou cestu!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ωραίο το κέντημα !!
    Υπομονή να περάσει αυτός ο ιός....κι εδώ υπάρχει πρόβλημα και προσέχουμε πολύ !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Už si ani nevzpomínám,kdy jsem pila kafíčko z doma mleté kávy.Kávu piji hned jak otevřu oči-ale překapávanou.Ale musí to být lahoda-kafí z čerstvě umleté kávy.
    Tady je to s nákazou stejné.Já jsem smutná,že se nenavštěvujeme jako rodina.I dcera,která k nám chodila každý den,přijde a stojí na chodbě s rouškou na ústech.Pracuje v laboratoři s Kovidem.Myslím,že už nic nebude jako dříve.
    Ještě,že máme to vyšívání ☺
    Danielko,přeji krásný a klidný víkend ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danka,
    máš pravdu, ľudia sú nezodpovední, až ľahkovážni :-(((
    Kávičkovanie sa mi u Teba páči, ale nie je to nič pre mňa, radšej ten čajík :-)
    Lečo som zavarila aj ja, mám len 12 pohárov, ale zato je tmavočervené. Na zimu nám bude stačiť. Práve sa chystám zavárať cviklu v sladko-kyslom náleve, mám niečo cez 3kg a ešte ideme piecť s Kubkom makový koláč so slivkami.
    Macko v červenom autíčku, to je v Tvojom alebo v mojom???
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Сколько вкусных баночек! Я тоже много заготовок на зиму готовлю

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Wow, už sa ide na nejaký avokádový 'road-trip' aj s balónmi. :) Áno, rozumiem, že chemex je hudbou pre uši pre všetkých chemikov. Aj moja mama (celý život robila výskumnú pracovníčku v potravinárstve) dvihla obočie, že čo mám proti.:) Ten mlynček sme my nikdy nemali, len taký nástavec na mixér. No moja stará mama vždy u nás mlela v takom starodávnom drevenom ozdobnom ručnom mlynčeku, čo sme našli v lodnom kufri na povale domu, kde sme kedysi bývali. Tá káva z neho voňala dosť dobrodružne (vždy som si predstavovala príbehy, kde ten mlynček bol aj s tym lodným kufrom a čo ich majitel zažil za veľké veci. :) Druhou kategóriu boli stroje na mletie kávy v obchodoch. Pri nich ma zvykla mama ako dieťa nechať,kým rýchlo nakúpila (asi aby som nemala nápady skúpiť veci, čo netreba). Káva mi tam v tie časy voňala veľmi moderne a cítila som sa ako v UFO reštike na Moste SNP, kam nás párkrát ocino so strýkom z Prahy ako deti vzali. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. A krásny zvyšok víkendu želám. Pevne verím, že u Vás v škole bude všetko ok. Celkovo, musí to byť aj náročné - tráviť celé vyučovanie v rúšku a zároveň zaháňať ten podvedomý stres, že môžme niečo podceniť. Držím palce, nech máte veľa energie na toto všetko a verím, že sa dočkáme dní, keď každodenný normál bude zase normálny.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Uroczy haft i super przetwory :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpovedaťOdstrániť