nedeľa 28. novembra 2021

Štiepanky

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Dnes je síce už prvá adventná nedeľa, ale u mňa to nevidieť. Stále sa teším s jesennou dekoráciou. Neviem, čím to je, ale v posledné roky hrá u mňa prím jeseň. A to som celý život tvrdila, že mám rada každé ročné obdobie, každé počasie. Stále platí, že aj v daždi viem nájsť pozitívum, dokonca aj v búrke sa rada poprechádzam. Samozrejme, že to nesmie byť životunebezpečné. 

Túto jeseň som sušila jabĺčka. S ich nadúrodou sa so mnou podelila Lenka. Časť jabĺčok bola na rýchlu spotrebu, časť bola aj na uskladnenie, tak do konca roka by mali vydržať. Ja som takmer všetky spracovala :-)

U nás na sušené jabĺčka nemáme špeciálny názov. Na českých blogoch som kedysi zistila, že v češtine majú pre ne krásny názov: křížalky. Nuž, a keďže tri z našich štyroch detí žijú v Prahe, slovíčko nám v rodine prischlo :-)

Človek sa učí celý život. Predstavte si, že až teraz som sa dozvedela z dôveryhodného zdroja, že v Tisovci a okolí existuje názov pre sušené jabĺčka: štiepanky. Krásne slovíčko! Ako to, že sa nepretlačilo po celom Slovensku? 

Ak aj vy máte nejaké pomenovanie na sušené jabĺčka, prosím vás, napíšte mi do komentárov, moc ma to poteší :-)

A aby ste vedeli, žiadna sušička, takto som sušila:



budeme vyhrýzať celé Vianoce :-)


pozná niekto tieto malé červené bobuľky?






cvikla, cesnak, rôzne druhy cibule, všetko z úrody od Alenky, toto by som ja nevypestovala :-)

Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí a zostaňte zdraví!

Daniela!

6 komentárov:

  1. Danka,
    práve cez týždeň som kúpila sušené jabĺčka, mám ich rada, ale keď ich ja doma suším v sušičke, nie sú také chrumkavé, ako tie z obchodu... máš super zásobu na zimu.
    A košík na záver je krásny a plný dobrôt.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ωραία μήλα και ωραίες φθινοπωρινές εικόνες !!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pekné čítanie. Môj otec volá takéto jabĺčka "krížaľky", ale on volá tak všetky jablká, keď ich nakrája :-) Nepamätám si, že by jeho mama tak hovorila.
    Máš to krásne na tých oknách aj to zátišie s jesenným Parížom je super.
    Pekné dni (ešte stále jesenné)♥

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Milá Danka, rada som prečítala príspevok aj o jabĺčkach. Pochádzam z Považia, u nás sa tieto sušené jabĺčka volali "štiepky", moja mama ich vyrábala často. Ja ich tiež vyrábam na chalupe na peciach, hlavne takto využívam padané, menej hodnotné jablká. Vždy sa rýchlo rozdajú i zjedia.A ešte pridávam recept na výborný čaj zo sušených jabĺk = štiepok - spraviť v hrnci karamel, zaliať vodou, pridať lipu, dúšku, sušené jabĺčka a nechať prehriať, i trochu postáť, je to chuťovo výborný čaj. Pozdravujem z čerstvo zasneženej Banskej Bystrice Korbelová Janka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danielko,dlouho jsem tady nebyla.Nějak mi to nevycházelo.Mám napečeno-i když nevím proč(asi z tradice).My nemůžeme a děti s rodinami asi nepřijedou.Jen dcera s námi bude o Štědrém Večeru.
    Jablíčka(křížaly) jsme dostávali od babičky(stařenky) ze Slovácka.Měli jsme je rádi.
    Přeji Ti nádherné předvánoční dny Eva

    OdpovedaťOdstrániť