sobota, 3. septembra 2016

22. Rooibos, čaj - nečaj :-)

Dnes som začala a aj skončila. Zajtra z toho chcem niečo vytvoriť :-)



Nasleduje už 22. diel o čaji. Bude to o čaji, v ktorom sa nenachádza kofeín (teín) a podľa toho by sa medzi čaje nemal radiť. Podobne je to aj s našimi bylinkovými čajmi a my ich aj tak voláme čaje :-)

V južnej Afrike pozná čaj rooibos asi každý. Od nepamäti je tam známy nielen vďaka svojim liečivým účinkom, ale aj výbornej chuti, a stal sa každodenným národným nápojom. Nie div, že postupne si rooibos získal meno aj v Európe.

Vraj jeden ruský emigrant, zhodou okolností odborník a obchodník s čajom, pred vyše sto rokmi pozoroval, ako niektorí domorodí obyvatelia Južnej Afriky vyrábajú z pichľavých listov malého kríka kašu, ktorú potom sušia na slnku a pripravujú z nej čaj. Zvedavo si to sám vyskúšal a bol nadšený. Pre trh s čajmi objavil nový nápoj.

Čaj rooibos pochádza z kríka Aspalatus linearis:






A čo znamená názov rooibos? V preklade to znamená "červený krík". Krík nie je rastlina s dlhým životom. Produktívny je len 10 rokov, potom musí ustúpiť mladším. Keď krík zaniká, sfarbuje sa na ohnivočerveno a to dalo čaju názov. Ja by som ho tak nazvala aj podľa farby nálevu - je krásna sýtočervená :-)

Účinky rooibosu:

-  pôsobí proti depresiám, stavom úzkosti a zlepšuje trávenie 
- je vhodný pre ľudí, ktorí celý život bojujú s nadváhou, má močopudné účinky, vplýva na lepšie   spaľovanie tukov v organizme a mierne ovplyvňuje centrum hladu v mozgu 
- vďaka vysokému obsahu fluóru chráni zuby pred zubným kazom 
- obsahuje množstvo stopových prvkov a iných telu prospešných látok 
- má protialergické účinky a zmierňuje kŕče 
- flavonoidy obsiahnuté v rooibose pôsobia ako antioxidant - likvidujú v súčasnosti populárne voľné kyslíkové radikály, majú teda protirakovinové účinky a pôsobia proti srdcovo-cievnym chorobám a starnutiu organizmu 
- blahodarne vplýva na pečeň a znižuje hladinu cukru v krvi a pomáha pri zápche 
- môže sa užívať ako podporný liek pri rôznych kožných ochoreniach a má priaznivé účinky na pleť
- posilňuje činnosť imunitného systému 
- môže sa využiť ako náhrada za mlieko u dospievajúcich detí vďaka stopovým prvkom, ktorých zloženie aj množstvo je podobné ako pri mlieku, preto poslúži aj všetkým, čo sú alergickí na mlieko


Rooibos je prírodným zdrojom minerálov: Fe, K, Zn, Mn, Cu, Ca. Na, Mg, F

Čaj sa pripravuje zaliatím vriacou vodou a lúhovaním približne 3 minúty. Piť sa môže horúci čistý, alebo so sladkou smotanou, či mliekom. Pre jeho sladkastú chuť už nepotrebuje cukor. Po ochladení  je dobrý s citrónovou šťavou.

Takto som si dnes rooibos pripravila ja:







Ako učiteľka materiálov pre kozmetičky si neodpustím niečo od "fachu", pretože rooibos má pozitívne účinky aj na pleť:

soľ do kúpeľa

hydratačný pleťový krém nočný výživný

Nech sa vám darí!
Daniela



6 komentárov:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το τσάι !!
    Και το σχέδιο μπουκάλι-ποτήρι πολύ όμορφο !!!
    Καλή Κυριακή !!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Σας ευχαριστώ πολύ! Μπορείτε να μου παρηγοριά με την επίσκεψή σας στο blog μου!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Odpovede
    1. No, stíham :-)
      Nevarím každý deň, deti sú už všetky preč a manžel nie je náročný, môžem sa venovať záľubám :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. Danka,
    výšivka je krásna, som zvedavá, čo z nej bude.
    čajík máme aj my, občas si ho pripravím, ale trošku mi tam prekáža jeho sladká chuť, nakoľko si čaje ani kávu nesladím... Krásna reportáž o čaji.
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka, ani ja ho často nepijem, presne pre jeho sladkosť. Ale v zime pri prechorení si dávam, hlavne pri kašli.
      Dnes som šila vyše 3 hodiny :-)
      Pááá

      Odstrániť