piatok 23. januára 2015

Propolis

Dnes nebude v mojom príspevku nič o vyšívaní. Bohužiaľ sa mi vyšívať pri silnom prechladnutí nedá. Včerajší deň a noc boli zlé. Nedalo sa mi ani spať. Keď ráno videl manžel, ako vyzerám, dal mi jeho liek. 

Každý včelár nadovšetko verí včelím produktom. Manžel si každý rok robí propolis. Na internete sa dá o ňom prečíteť veľmi veľa. Ja vám napíšem o ňom len tak jednoducho, laicky. 

Propolis je tmel, ktorým včielky upchávajú malé medzery, či nerovnosti v úle. Tie väčšie upchávajú voskom. Tiež ním dezinfikujú bunky v plástoch. Ak sa im do úľa v zime dostane nevítané zvieratko (napr. myš), ubodajú ho žihadlami až k smrti. Vyniesť z úľa mŕtve zvieratko nedokážu. Aby sa im v úle nerozkladalo a nezapáchalo, pomocou propolisu ho mumifikujú. 

Včely vytvárajú propolis zmiešaním živíc z mladých výhonkov stromov a rôznych rastlín s výlučkami svojich žliaz. Do úľa ho prinášajú ako gulôčky na nožičkách.

Ak včelár dá na rámiky sieť, včely ju zaplnia propolisom. Sieť odoberie, dá ju zamraziť a z takej propolis vydrolí ( to je český výraz, predstavte si, že slovenský neviem!) na papier. Pre domácu potrebu to už stačí. Na predaj sa upravuje ďalej.

Zloženie propolisu závisí od flóry, z ktorej ho včielky získavajú, od počasia, ale aj od zemepisnej šírky. Myslím si, že by sme mali užívať propolis zo svojej krajiny. 

Propolis sa lúhuje v 80% liehu asi 10-14 dní za občasného premiešania. Potom sa to nechá precediť cez jemné plátno. Zachytia sa na ňom rôzne čiastočky dreva a iných nerozpustných látok, ktoré sa nachádzali v propolise. Získa sa tak propolisová tinktúra.

Ráno, keď mi bolo najhoršie, vypila som z manželovho lieku. Malú lyžičku propolisu rozriedil asi 0,5 dl vody. Zaujímavé je, ako sa pritom mení farba a fyzikálna forma. Z medovohnedého pravého roztoku vznikla biela emulzia.




Po troch hodinách od užitia tohto všelieku som sa cítila skutočne oveľa lepšie. Druhú dávku som si dala večer. Kvapátkom som si kvapla aj do nosných dierok. Hádam, že to zničí aj nádchu.

Na internete som teraz zistila, že pri chrípkovom ochorení sa môže propolis užívať každých 8 hodín. Takže si dám aj v noci, pretože sa mi zjavne polepšilo!!!

A ešte niekoľko obrázkov:







Ďakujem vám za váš čas a nájdite si ho aj zajtra!
Daniela 

11 komentárov:

  1. Hola amiga.
    He venido a apreciar tu blog.
    Beso.
    Rosana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oh, I hope that you get over your cold soon, Daniela, Propolis sounds like a miracle cure.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. I hope to fast healthy, without embroidery is sad:-)))
      It seems that propolis helps me!
      Páá

      Odstrániť
  3. Get well soon Daniela!

    Propolis is a perfect for skin diseases such as eczema! Nursun suffered by eczema for a long time! She used a lot of medicines but they did not help! She decided to have Propolis treatment at least! Within a couple weeks, she healed perfectly! Propolis is indeed a perfect natural medicine to keep into the house aid kit!

    Wish you a healthy weekend!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Propolis is excellent for many diseases. I am glad that Nursun be cured propolis. My husband is very happy that, even in Turkey is a recognized medicine:-)))
      Pááá

      Odstrániť
  4. Jůůůůů propolis co já jsem se ho jako dítko malé naužívala:o) vůbec mě nechutnal ale opravdu léčil...můj děděček byl vášnivý včelař...děkuju za připomenutí...jsem si krásně zavzpomínala a cítím i tu krásnou vůni včelek a medu..... ach jo je to jako včera...ten čas ale opravdu letí jako bláznivý,,,,, měj se moc hezky Danielko ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martinka, a propolis je stále skvelý liek. Po dedkovi nezdedil niekto z vás vzťah k včielkam? Stáva sa často, že sa to dedí :-)))
      Pááá

      Odstrániť
    2. Danielko zdědil--- jeho syn --- můj otec.... jenže ten měl dvě dcery a ani jedna už to po něm nezdědila...obě dvě se totiž včelek bojíme..... a tatka ten už včelky nemá už to nezvládal... ten už má jen slepice a králíčky...

      Odstrániť
  5. Glad it's doing the trick and you're feeling better :)

    OdpovedaťOdstrániť