streda 23. marca 2016

Na výlete

Sliepky sú hotové, lúka rozkvitnutá, ešte urobiť konečnú úpravu:




Danka sa tešila, že za týždeň, keď bude doma, bude chodiť na prechádzky s Borom. Počasie jej urobilo škrt v jej plánovaní. Aby nesedela len doma pri počítači (toho má dosť v práci), vymyslela na dnes výlet do poľskej Jablonky na trhy. Predpoveď počasia hovorila, že to dnes vydrží bez dažďa a ja som mala v škole voľný deň, tak sme ráno vyštartovali. Nie je to pre nás ďaleko, cesta nám trvá len hodinu. 

Väčšina ľudí chodí na trhy za nákupmi. My sme sa tam išli len prejsť. Ale ja som mala predsa len jednu kúpu v pláne - prútený košíček na kraslice od Laury.

Na trhoch bol dnes relatívny pokoj. Ľudia majú už na sviatky všetko dávno nakúpené. Nám to prišlo vhod. Žiadna tlačenica, nervozita a aj to počasie nám celkom prialo. 













Zatúlali sme sa až dozadu trhu, kde predávajú živé domáce zvieratá. Sú tam zavčasu ráno, my sme tam zastihli len predaj sliepok. Vraj sliepky k sliepkam, tak som pri nich odfotila Danku :-)))




Viete, čo je fascinujúce na trhoch v Poľsku? Že kúpite aj to, čo vôbec nemáte v pláne a vôbec nepotrebujete! Ja síce patrím medzi opatrných nákupcov, ale občas sa aj mne stane, že urobím chybu. Zapáčil sa mi kombinovaný nožík na zeleninu. Mladý muž ním zručne a rýchlo krájal hlávku kapusty. No, nekúp taký šikovný nožík! 

Doma som mala malú hlávku červenej kapusty a hneď som sa dala do výroby šalátu. Už som o ňom písala TU.


A vôbec mi to nešlo! Musela som si vytiahnuť svoj starý krájač:


No, jasné, nožík je pre pravákov! Nedávno som písala, že som ľavák :-(((
Šalát som urobila, nechala odležať a potom som si ho dala s čerstvým tirolským chlebíkom pri čaji o piate:

Dala som si šalviový, lebo som vedela, že taký bude mať aj Jarka :-)
Lyžička medu, na manželovu radu, lebo mi nie je celkom dobre :-(



O ďalších nákupoch až zajtra. Dúfam, že to bude lepšia kúpa :-)

Nech sa vám darí!
Daniela

20 komentárov:

  1. Jajáj, to je vecí na jednom mieste. :)Neviem ja nakupovať na takýchto trhoch. Potrebujem pri tom kľud.
    Ale možno by som bola kúpila nejaký kvet. Napr. tie cigánky na foto sú krásne.
    A aj zo dve sliepočky na domáce vajíčka by sa hodili. :):)
    Ale aspoň ste mali s Dankou výlet. :)pá D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, a to som urobila len pár foto, ale to je veľký trh, väčšina oblečenie a to ma nezaujíma vôbec. Kvietky boli ozaj krásne, ale nemám kde sadiť. Vlani som založila jednu hriadku a teraz by som chcela pridať druhú, ale na to potrebujem pomoc muža a ten moc so mnou nesúhlasí, nechce, aby som sa zapodievala hriadkami :-))))
      Kedysi sme chovali sliepky aj my, ale nedarilo sa im, vždy nám ich niečo unieslo :-(
      Pááá

      Odstrániť
  2. Tak vy ste sa potúlali po Jablonke---už dávno som zabudla na tieto trhy a predtým..... Ale chodili sme ešte do Polska donedávna do Spytkowíc na dreviny.Nožík nevyzerá zle ---- ale bohvie či by aj pravákovi to šlo od ruky.. Tak Danka pozdravujem,príjemný deň

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, my sme chodili do Jablonky, keď boli deti malé - na oblečenie a obuv, potom sme prestali chodiť a vlani sme si tam s mužom zašli len na výlet, presne tak ako teraz a bolo nám fajn. Keď nemusíš niečo konkrétne hľadať, len sa tak túlať a pozerať, to sa mi páči.
      Pááá

      Odstrániť
  3. Lovely chickens you have stitched and I realy enjoyed pictures from the marketplace.Dryed flower baskets were very pretty !

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Well thank you! Only chickens everywhere :-)
      Have a nice Easter!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Your embroidery is looking cute!! :) It is good to walk in markets even if there is no intention to buy. You see lot of things around and the walk becomes pleasant instead of exercise.
    I know how kitchen items shown in markets cannot be used in same way by us. There is one roti maker that we get for making phulka( roasted Indian bread) . Since my husband cannot make it nice and round shape that I do, he got that electric roti maker but he could not make it properly either . I told him to work as a salesman in that company for few months then you will become expert like that man giving machine demo at the exhibition , ha-ha :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Preeti, you did tell her husband well :-)
      I would also be at least one month in young, up master and learn how to handle a knife :-)
      Although I do not intend to buy something, there is always something for my household.
      The market is well passed. I observe people :-)
      Pááá

      Odstrániť
  5. Niedlich, deine kleine Hühnerparade.
    Frohes Ostern, Manuela

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danielko, to jste měli pěkný výlet... trhy jsou fajn ... no a slepičky tam měli pěkné... až je mi jich líto jak jsou nacpané v kleci... a co měli barev .. tady na jaře když přivezou kuřice k prodeji, tak většinou rezavé.. taky jsou nacpané, nemůžou je vozit po jedné... salátek jsi měla dobrý a zdravý ...už se těším na pátou, i když to vždycky nevyjde akorát ...
    Danielko, mějte se doma pospolu dobře. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, čo si ja pamätám, sliepky boli vždy natlačené v malých priestoroch. Asi to na jeden deň dokážu vydržať bez ujmy na zdraví, ale na dlho to nie je pre ne najlepšie. Preto sa v EU už aj predpisujú rozmery klietok pre jednu sliepku. Asi to je dobre, lebo aj v dedine teraz majú sliepky v uzavretom priestore na blate. Moja svokra ich mala voľne pustené, chodili si po celej záhrade, dokonca sa aj na cestu dostali, ale večer prišli domov. Už ani tie sliepky nie sú to, čo kedysi :-)
      Pááá

      Odstrániť
  7. Your stitching is so cheerful and how lovely pansies at the market.
    Happy Easter to you!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Irmeli, I'm glad you liked my chicken!
      I like the colorful pansies. They are put on graves.
      I wish you a nice Easter!
      Pááá

      Odstrániť
  8. Danielko, obdivuji ty tvé nádherné výšivky! To je krása! A na tom tržišti bylo ale krásných věcí, ani se nedivím, že jeden koupí i to, co nepotřebuje.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Libuška, ďakujem ti! Vyšívam už tretí rok tak intenzívne, každý deň. Predtým to bolo len kúsok za pár rokov. Sama sa čudujem, že ma to tak dlho baví :-)
      Trhy sú zrejme na to - aj keď nechceš, nepotrebuješ, kúpiš! Hahaha!
      Pááá

      Odstrániť
  9. Ďalšia pekná veselá výšivka...Dani pripomenula si mi naše takmer každoročné nákupy v Jablonke ale bolo to už veľmi dávno hádam aj pred 15 rokmi keď sme tam boli naposledy museli sme vždy vyraziť ráno okolo štvrtej, lebo sme strávili niekedy aj hodiny na colici a tých ľudí všade a tovaru...mala som rada tú atmosféru a ty si mi to pripomenula potešila si ma už vidím čo všetko by som si pokúpila z tých pár fotiek čo si sem dala...Danka preži so svojimi blízkymi krásne sviatky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, aj včera sme si pripomenuli, pokiaľ bol rad pred colnicou a ako dlho sme čakali :-)
      Potom sme tiež roky tam neboli a vlani sme sa s mužom vybrali len tak a boli sme spokojný s prechádzkou. A hlavne, že teraz už žiadny nekonečný rad pred colnicou nie je a netreba si ráno ani privstať. Išli sme z domu o 8:00. Dúfam, že sa nič nestane a hranice nebudeme musieť obnoviť.
      Evka aj tvojej celej rodine prajem krásne sviatky!
      Pááá

      Odstrániť
  10. Krásny výlet a s deťmi, nič viac dušička nepotrebuje ;o)

    OdpovedaťOdstrániť