utorok 21. januára 2020

Kombucha

Vitajte u mňa!
Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Podarilo sa! Márii sa podarilo uhádnuť, čo si popíjam už od jesene :-)

Najskôr však moje vyšívanie:




V lete som bola pri Miškovi. U neho som vyskúšala takmer zázračný nápoj, kombuchu. Je to čajová huba, ktorá sa v sladkom čaji aj rozmnožuje, ale Miškovi sa ju akosi rozmnožiť nevydarilo, hubu som si domov nedoniesla. 

V jeseni si Miško objednával novú kombuchu a tak rovno objednal aj pre mňa. Docestovala ku mne úplne v poriadku a aj som si balíček odfotila s tým, že to použijem na blog. Teraz som však zistila, že pri vymazávaní už nepotrebných záberov som vymazala aj tieto. To som ale "šikovnica"!

Kombucha, alebo inak aj „čajová huba“ alebo „magická huba“, je staroveký nápoj, ktorý pochádza z Ázie, kde bol po stáročia považovaný za elixír mladosti a za ochranu pred kvasinkovými infekciami.

Ide o prirodzene žijúce symbiotické spoločenstvo rozmanitých kvasiniek, rias a rôznych baktérií. Počas oxidačného a kvasného procesu  v osladenom čaji prebehne mnoho chemických reakcií, pričom sa vytvárajú mnohé zdraviu prospešné látky.

Kombucha "papá" cukor a uvolňuje do roztoku rôzne cenné látky: kyselinu glukoronovú, glukonovú, vitaminy B1, B2, B6, B12, D, E, K a C, L-kyselinu mléčnu (+), kyselinu usnovú, šťavelovú, octovú, alkohol (0,5%-1%,) oxid uhličitý, železo, draslík, vápnik, kobalt, meď, magnézium, mangán, sodík, zinok, kvasinky (cca 2,5 milióna buniek v 1ml kombuchového nápoja) atď. Prítomnosť baktérií mliečneho kvasenia ocenia hlavne ľudia, ktorí zo svojej stravy vylúčili mliečne výrobky.

Chuť kombuchy je ovplyvnená použitým čajom, kvalitou vody, množstvom cukru, teplotou v miestnosti a dĺžkou fermentácie. Pri dodržaní správneho postupu výroby má byť chuť nápoja sladkokyslá a nápoj má byť jemne perlivý (spôsobené prítomnosťou CO2, ktorý vzniká pri výrobe).  Dá sa povedať, že nikdy sa nepodarí získať jej úplne rovnakú chuť.

Zdravotné účinky kombuchy:

- posilňuje imunitný systém
- pôsobí antibioticky
- prečisťuje organizmus od škodlivých látok (ťažké kovy, nikotín, alkohol ...)
- podporuje trávenie a priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru
- posilňuje pečeň a obličky
- zlepšuje fyzickú výkonnosť
- regeneruje nervový systém a znižuje telesnú únavu
-  stabilizovať cukor v krvi
- znižuje hladinu cholesterolu v krvi
- má protialergické účinky
- pomáha pri regulácii krvného tlaku a regulácii menštruácie
- pôsobí proti rakovine, dna, hemeroidom, vápenateniu žíl, reumatizmu, artróze, artritíde, trombóze, skleróze-multiplex, kožným ochoreniam, pliesňam atď.
- na začiatku užívania kombuchy sa môže vyskytnúť tzv. pálenie záhy, črevné ťažkosti - hnačka, sú to dôsledky prečisťovania organizmu


rozmnožiť sa mi hubu tiež nedarí, nová vzniká len tenká a jemná,
ale do čaju stále dávam obidve, možno aj mladá zmocnie :-)

prvú príchuť som robila čučoriedkovú


nechala som ešte 2 dni fermentovať, potom som dala schladiť a popíjala som :-)

viackrát som robila mandarínkovú príchuť 


tu vidieť bublinky, len škoda, že časom mi vyprchajú, Miško hovorí, že mám zle tesniace fľaše :-(

V predchádzajúcom príspevku som mala príchuť malinovú. Mne najviac chutí mandarínková :-)
Vyrobím si 3 litre zdravého a výborného nápoja každých 9 dní. K tomu mám ešte 2 litre vody z kvasenej kapusty. Nuž, to ale budem zdravá :-)))
Ani čajovú chvíľku o piatej nepotrebujem každý deň :-)
Dnes však bola aj tá:



Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

6 komentárov:

  1. Danka teším sa, že som uhádla. Mne to farbou hneď pripomenulo, tiež som ju jednu dobu pila. Nech Ti slúži k zdravíčku.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka,
    tak tento "zázračný" nápoj som ešte nepila. Ale znie to zaujímavo...
    Výšivka pekne rastie.
    Ja som dnes mala zázvorový čaj a myslela som na teba :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zajímavý nápoj, ještě jsem neochutnala. Ať se Ti daří vypěstovat další houbu. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Teta Danka, to sa zdá byť sakramentsky dobrý elixír. :) To by sme hádam ani nič iné piť nemali. :) Ja som si všimla, že tu Kombuchu predávajú v obchodoch ako fľaškovaný nápoj (nikdy som ho nepila ešte), ale ktovie, či v tej fľaši "sedí" na dne aj tá huba. Asi nie a bude to len nápoj už. Skúsim ho ochutnať, aj keď tuším, že to nebude taká "kvalitka" ako tá Vaša "domáca". :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja som to pila ešte za socializmu aj v obchode to vtedy bolo dostať kúpiť :-) Ale odvtedy som to nevidela.
    Nech Ti slúži ku zdraviu!
    Krásny týždeň♥

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danielko, ta ovečka na výšivce je moc hezká. Kombucha byla kdysi dávno myslím k mání. Ani nevím jestli jsem ji ochutnala, asi ne. Ale tvé psaní mě asi bude inspirovat a zeptám se na ni. Koukám jak se s kombuchou "vyřádíš" - budeš zdravá jako rybka! Já teď popíjím průduškový čaj a dala jsem do něj kapky z grepu. Pořád se necítím nejlíp. Ale dny se pomaličku prodlužují a to je dobrá zpráva!
    Opatruj se, papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť