sobota 23. apríla 2022

Včielky, pohánka

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Začala som s malým projektíkom vyšívania. Pre mňa to je napriek maličkosti veľký pokrok, pre vás snáď pozitívna správa. Po dlhom čase som dokázala ukončiť veľkonočnú dečku a vyšívam ďalej :-)

Na začiatok mám na ukážku úľ a rysuje sa včielka:


Včielkový projektík som si vybrala ešte predtým, ako som zistila, že tento rok už medík vytáčať nebudem. Áno, aj o poslednú manželovu včeliu rodinku som prišla. Po psíkovi, kocúrikovi, odišli mi aj včielky :-(

Ešte niekedy pred mesiacom, keď cez obed opreli prvé jarné slnečné lúče na úľ, včielky si vyšli na prelet. Tešila som sa im, zdalo sa mi, že rodinka je zdravá a silná. Podarilo sa jej prežiť ďalšiu zimu bez starostlivosti svojho gazdu. 

Neviem, čo sa mohlo stať, ale ešte pred Veľkou nocou som prišla zo školy, svietilo slniečko, bolo relatívne teplo (na Orave to je už aj pri 10°C), išla som sa pozdraviť včielkam, nuž a zistila som, že pozdraviť sa nemám komu. Včielky jednoducho všetky zmizli :-(

Prečo? Kde? Ako? Nemám odpovede. Možno sa to stáva. Musím sa o tom porozprávať s Dušanom, manželovym kamarátom, tiež včelárom.

Aby aj v dnešnom príspevku bolo niekoľko fotografií, podelím sa s vami o môj recept na prípravu pohánky. Už roky varievam z pohánky polievku. Mal ju moc rád aj môj manžel. Recept na ňu nájdete na tomto odkaze TU. Čírou náhodou aj vtedy som vyšívala úľ :-)

Pohánka pochádza zo Strednej Ázie. V Európe sa v niektorých krajinách pestuje ako krmovina a v Nemecku a Rakúsku ako liečivá rastlina. 

Pohánka je bohatým zdrojom energie - 100 gramov poskytuje asi 1700 kJ. Je bez lepku a preto môže byť vynikajúca náhrada pšenice, raže, jačmeňa a ovsa. Preto je vhodná pre celiatikov. Pohánka má najvyšší obsah rutínu spomedzi všetkých rastlín. Má vysoký obsah vlákniny a bielkovín a významné množstvo vápnika, draslíka, železa a horčíka. Dodáva nám vitamíny skupiny B, vitamín E a vitamín C. Okrem toho obsahuje esenciálne mastné aminokyseliny.

Pohánka pomáha pri ochoreniach žíl, zastavuje krvácanie z ďasien a z nosa, spevňuje väzivové tkanivo, podporuje prekrvenie, stimuluje libido a potenciu, má preventívne účinky pri reumatických ochoreniach a artritíde, posilňuje imunitný systém a reguluje krvný obeh. Pohánka je silno zásaditá potravina, je teda veľmi vhodná na odkyslenie organizmu.

Ja som si pohánku pripravila takto:

pohánka, kuracie prsia na rezence, polovica kalerábu, mrkva a kúsok bielej reďkvičky
ale to je to, čo momentálne dala moja chladnička,
vy si môžete dať zeleninu z tej svojej chladničky :-)

sezamový olej, kúsok masla, sójová omáčka a kari pasta

zeleninu nakrájať na kocky

na oleji a kúsku masla podusiť mäso, pridať sójovku a pastu, mäkké vybrať

na výpek z mäsa ide zelenina, keď je mäkká, vybrať

 do výpeku dať pohánku, zaliať trochou vody a variť do mäkka,
vodu podľa potreby pridať, 
ja som pridávala 3 razy, ale radšej pridávať po troche, ako dať na začiatku priveľa,
lebo zbytočná voda sa aj tak musí odpariť

podľa potreby prisoliť a okoreniť, už uvarená pohánka,
do nej dať naspäť mäso i zeleninu a spolu ešte priviesť do varu

k tomu surová cvikla, takú mám najradšej :-)

dobrú chuť!

Nakoniec čajík:



Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času.  Nech sa vám darí a zostaňte zdraví!

Daniela


5 komentárov:

  1. Καλή συνέχεια στο κέντημα. Δείχνει ωραία η σούπα
    Πολλά χαιρετίσματα !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Je mi ľúto, že sa včielky vyrojili, ale na dečke Ti ich bude včielka pripomínať.
    Receptík vyzerá chutne, nechám sa vždy rada inšpirovať.
    Máš zaujímavú krabičku na čaj. Páči sa mi :-)
    Príjemnú nedeľu želám ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Presne ako píše Ana vyššie,
    škoda včielok, ale aspoň Ťa vždy potešia na výšivke. Som rada, že si späť...
    Pohánku nevarievam, budem to musieť napraviť, ale každú nedeľu máme celá rodina na raňajky pohánkovú kašu (už hádam 10 i viac rokov).
    Čaj má krásnu dózu, to je ešte originál?
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj, Danka, v češtině existuje pořekadlo - tváříš se, jakoby ti uletěly včely. To vystihuje situaci. Chápu, že pro Tebe včelky hodně znamenaly a bude Ti po nich smutno. Navíc připomínají manžela, což nejde z paměti vymazat. Ale zkus to brát z jiné strany, možná to tak mělo být, skončila jedna etapa života a Tobě ubyla jedna starost. Tak si je prostě vyšiješ a budou např. v kuchyni. Postupně si najdeš jiný zájem/zájmy a tohle se prostě vyřešilo "samo". Také se říká - všechno zlé je pro něco dobré...
    Jídlo na fotkách musí být velmi chutné, mám pohanku ráda a občas ji doma vařím, stačí jen přidat slaninku, Ty jsi to ale hodně vylepšila.
    Přeji příjemné a klidné dny. ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ani nevím,proč se u nás přestala pohanka vařit.Já bych to na mé bolavé nohy moc potřebovala,ale můj muž"zdravé"věci nesnáší...Dva obědy pro dva se mi nechce.To je jako se špenátem,koprovkou...
    Danielko,při Ti sluníčkové dny ☺

    OdpovedaťOdstrániť