sobota 14. mája 2022

Agávový sirup

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Spokojná som sama so sebou, pretože vyšívanie mi pribúda a robiť xxxx ma upokojuje, teší a láka :-)



Mala som na návšteve pani Janku. Síce je na mňa primladá, mohla by byť moja dcéra, stvorenie s úsmevom, ale s názormi na mnoho vecí opačnými ako tie moje, a predsa sme si už viackrát spolu dobre pohovorili. Je to dôkaz mojej teórie, že pri vzájomnom rešpektovaní sa to dá :-)

Aby som Janku mala čím ponúknuť, urobila som narýchlo malý mls do pohárov. Dorastá mi rebarbora. Mám ju rada pre jej kyslastú chuť, ale tú moju mám rada aj preto, že ju mám od Laury. Zakaždým, keď mi na ňu padnú oči, spomeniem si na ňu a je mi smutno za jej krásnymi fotografiami a chutnom varení.


urobila som rozvar rebarbory s jablkom

aby som bola moderná a nepoužila biely jed - cukor,
sladila som agávovým sirupom rozvar rebarbory a jabĺčka, aj smotanu :-)

navrstvila do pohárov

a vyzdobila tým, čo mi divo rastie v hriadke - zajačia kapusta :-),
kto nepozná, klikne na odkaz a bonus bude moja vtedajšia ručná práca

No, a potom, keď boli poháre prázdne a moja návšteva preč, vyhľadala som si čo-to o agáve a sirupe z nej. Bola som prekvapená :-)

Podľa vzhľadu sa agáve podobá na kaktusy, pochádza z čelade sukulentných rastlín. Okrem sirupu sa za agáve vyrába známy alkoholický nápoj tequila, ktorá je národným nápoj Mexika.  

Sirup sa vyrába odparovaním pri teplote 45 stupňov, pri tejto teplote sa nelikvidujú enzýmy a vitamíny obsiahnuté v agáve. Má vysokú sladivosť, vďaka nej ho stačí pridať do nápoju alebo pokrmu iba polovicu.

Oproti cukru má polovičné množstvo kalórií. Vďaka nízkemu glykemickému indexu nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak rýchlo ako cukor.

Táto šťava má vysoký obsah polyfruktózy ( inulínu ) , ktorá sa mení na jednoduchý cukor fruktózu , a to za predpokladu šetrného zaobchádzania a nepoužitia žiadnych chemikálií.

Je zdrojom saponínov, ktoré majú protizápalové a antibakteriálne účinky, výborne sa hodí na liečenie rezných rán a odrenín.

Pôsobí ako prevencia proti srdcovo – cievnym ochoreniam, dokáže čistiť cievy, zamedzuje zanášaniu ciev vplyvom vysokého cholesterolu. Zlepšuje proces krvotvorby a vstrebávanie niektorých živín (napr. vápnika).

Posilňuje imunitný systém a chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva, udržuje čistú tráviacu sústavu a podporuje zdravú črevnú mikroflóru.

Je ľahko stráviteľný, napomáha činnosti žlčníka, trávenie tukov.

Takto pekne sa píše o agávovom sirupe tam, kde sa ho snažia predať, ale aj na stránkach o zdravej strave. Na iných stránkach som sa dočítala, že to všetko dnes už nemusí byť pravda. Na pultoch obchodov sa predáva agávový sirup, pri výrobe ktorého sa využívajú vysoké teploty a enzými, čím sa ničia látky, ktoré pozitívne pôsobia na ľudský organizmus.

Na tejto stránke TU sa dočítate viac, hlavne prečo autor hovorí, že toto “zdravé” sladidlo je dokonca horšie než obyčajný cukor. Vraj na trhu existuje veľa iných prírodných sladidiel, ktoré sú oveľa zdravšie (stévia, erytritol alebo xylitol).

A zas som múdrejšia :-)

Podľa mňa ani agávový sirup, ani biely cukor, či múka nám neublížia, ak ich konzumujeme s mierou, jeme pestrú stravu bohatú na zeleninu a hlavne sa pravidelne a dostatočne hýbeme. To hovorí teta Obezita, ktorá sa pol života snaží, ale nič nedokázala, dokonca už dávno zložila všetky zbrane :-)))

Mám pár krásny pohľadov od mojich detí:

západ slnka v Prahe

ranná hmla neďaleko Mníchova

v Břevnovskom kláštore (dnes)

Môj dnešný čaj:





Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času.  Nech sa vám darí a zostaňte zdraví!

Daniela

5 komentárov:

  1. Dobrý večer pani Daniela, pozdravujem vás zo Žiaru nad Hronom. Už dlhšie sledujem váš blog a veľmi mi chýbali vaše príspevky keď ste sa odmlčala, výšivka krásne pribúda a som zvedavá čo ešte pribudne. Prajem vám veľa krásnych a slnečných dní. S pozdravom Emília.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka,
    bude to určite krásna výšivka.
    Mls v pohároch vyzerá výborne, mám rada rebarboru. A tá od Laury je už vzácna...
    Deti Ti poslali krásne fotografie. A páči sa mi lienková šálka, aj zátišie :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Opět moc krásný výšivka. Mně právě dozrává na zahrádce rebarbora a já nevím, jak ji zužitkovat.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ráda jsem opět přišla na návštěvu.Výšivka je krásná.Rebarboru jsem nejedla mnoho let.Ani nevím,jestli by tady rostla.
    Přeji krásný den ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ach, po Lauře je mi taky smutno. Někteří lidé by neměli odcházet..... Danielko, tak jsem se o agávovém sirupu dozvěděla zajímavé věci. Ale jak říkáš, když toho cukru nepoužíváme moc, tak se nic neděje. Já ho spotřebuji doma malounko, já nepeču, nesladím. Ale jinak ty sladkosti okolo to je děs. Sušenky nemusím mít, ale čokoládu a čokol. bonbóny jsem přes zimu jedla ve velkém. Třeba čokoládu jsem od odpoledne do večera snědla celou a druhý den zas. No, pěkně jsem se spravila. Tak to sladké jsem omezila. Fotky dětí jsou kouzelné .. ať už je to pohled v Praze nebo od Mnichova. Tak já jsem teď dopila pivo. Měla jsem k obědu špekáčky, moc ty uzeniny nejím, ale když to na mě přijde, už jedou do mě. No a hlavně dobré hořtičky k tomu. Koupila jsem si poprvé malou skleničku té hrubozrnné - jsou tam celé kuličky. No, není špatná, ale asi si zas koupím tu naši běžnou kremžskou. A mám zálusk na tu dijonskou pálivku. Tak to jsem se zakecala. Papa Danielko.

    OdpovedaťOdstrániť