utorok 17. júna 2014

Rodný dom

V Jasenovej, našej malej oravskej dedinke, sa narodil realistický spisovateľ Martin Kukučín, vlastným menom Matej Bencúr. Dodnes existuje jeho rodná drevenička. Zaujímavosťou je, že posledný človek narodený v nej je môj manžel. Aj môj manžel je totiž z rodu Bencúr - Juriš. V roku 1960 sa z domčeka moji svokrovci vysťahovali do novopostaveného domu. Postavili ho v sade za dreveničkou. Z nej v tom istom roku vzniklo múzeum, ktoré funguje dodnes a isto mnohí z čitateľov ho ako žiaci základnej školy navštívili. 

Na internete nájdete o diele Martina Kukučína a o jeho zaujímavom živote veľa, nebudem sa teda o tom rozpisovať. Slováci si dosť pamätajú aj zo školy, veď to je maturitná otázka. Ale napriek tomu bude mať tento príspevok pokračovanie. 
Dnes bude teda môj príspevok venovaný rodnému domu slávneho spisovateľa a aj môjho manžela:






v pozadí je humno, za ktorým má manžel svoje včielky


















toto je už v našom dvore, za humnom múzea


Dnes som išla do školy už pred pol siedmou, z jednej strany už svietilo slniečko a z druhej strany bolo ešte vidno mesiačik:


Nakoniec z mojej večernej práce:


Prajem všetkým radosť z letných dní a teším sa, že sa opäť vrátite na môj blog!
Daniela

4 komentáre:

  1. Daniela, prepáč, práve tento príspevok na tvojom blogu som dosiaľ prehliadla. Múzeum sa mi ešte nepodarilo navštíviť osobne, tak ďakujem za sprostredkovanie aspoň takejto virtuálnej návštevy.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielka ... to je úžasné ... takéto stretnutie s históriou, s literatúrou ... :)) Ty si v tej dreveničke vlastne doma ... :)) Tieto staré, prosté veci a zariadenie mi je veľmi blízke ... asi preto, že sa spája s mojim detstvom ... vtedy bolo folklóru i pôvodnej slovenskej tvorby v televízii veľa ... nie ako dnes ... samá Amerika, násilie a drogy ... teraz telku vôbec nepozerám ... ale keby dali Dobrodružstvo pri obžinkoch, alebo Kuba, či Adama Krta ... to by som si pozrela znovu a znovu ... :)
    Danka ... som rada, že som ťa spoznala ... si veľmi šikovná, fajn moderná baba ... hi hi ....
    Pozdravujem teba aj manžela ... majte pekné dni .... pa pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja nie som tam doma, ale môj muž tam žil do 9 rokov. Ale všetko mi to tu prirástlo k srdcu tak, že by som to nevymenila za nič nové a moderné :-))
      A tie inscenácie tiež nevynechám počas Vianoc!
      Tak ti poviem, že ja som veľmi vďačná za priateľstvo s vami všetkými blogerkami, lebo ja ani nejaké tie kamarátky nemám, len výborné kolegyne v škole, ale mimo školy sa nestretávame.
      Hi, hi, hi, že som šikovná :-))) a moderná :-)))) ja stará tetka z dediny, obézna s bolesťou v krížoch :-)))

      Odstrániť
  3. A nepodobá sa ten tvoj manžel trošku na toho Mateja? :-) Vôbec mi doteraz súvislosti Kukučín - Jasenová - tvoje priezvisko nedošli. Vlastne som ani nevedela, kde sa Kukučín narodil. Možno som sa to niekedy aj učila, ale dávno mi to z hlavy vyfúkalo.

    OdpovedaťOdstrániť