štvrtok 20. augusta 2015

Skanzen - kostol

Dnes som začala páraním. Vyšívanie som začala jemnou čipkou. Vybrala som si odtieň podľa predlohy, ale po niekoľkých krížikoch som to nechala. Zdalo sa mi, že by to chcelo svetlejšiu farbu. Nechala som si to na rozmyslenie a dnes som to teda rozmyslela :-)

Takže, páranie a nové krížiky, to bol dnešný prírastok. Pre porovnanie:





V poslednom príspevku z Pribyliny ukážem kostol Panny Márie. V podstate je to kópia kostola zo Svätej Mary, ktorá bola zatopená priehradou Liptovská Mara. Áno, pomenovanie Mara má priehrada podľa tejto obce. 

Kostol nie je originál, ale predsa len má aj časti materiálu z toho pôvodného. Sú to napríklad najvzácnejšie detaily malieb a niektoré prvky z interiéru, napríklad vyrezávané lavice.

Časť pôvodného kostola je stále vidieť na Liptovskej Mare. Ide o bielu zvonicu a je dôkazom toho, že kostol mohol pokojne zostať na pôvodnom mieste - na kopci nad dedinou. Ale keďže to je veľmi blízko vody, tá by ho určite postupne ničila.
























Nech sa vám darí!
Daniela

5 komentárov:

  1. Danielko, tu barvu si zvolila dobře ... připomíná mi to krajky v kredenci, na poličkách ... moc hezké ...
    kostel na té první fotce je nádherný i interiér ... je to takový můj favorit z tvého výletu ... och tam se mi líbí všechno i ta klika na poslední fotce ... vyrostla jsem v Praze i kus dospělosti jsem tam prožila a ráda jsem zašla do kostela jen tak ... táhlo to člověka ... a zvlášť když hrály varhany ...
    Je to legrace, už prosím sluníčko, aby na nás vykouklo... tady stále pršelo ... včera celý den mrholilo ... vyrostla mi sama od sebe dýně hokaidó na kompostu a je z toho plantáž, ale listy začaly rychle plesnivět ... ale nějaká úroda je, to je paráda ... na to, že jsem nic nesadila ...
    Díky za pěkný výlet, papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, presne som to tak chcela, nech to je čipka z kredenca :-)
      V kostolíku je ozaj výborná atmosféra, ale zamykajú ho a dnu sa ide iba so sprievodcom po skupinách, takže veľa ľudí. Mne by vyhovovalo posedieť si tam v tichosti sama. Aj ak viacerí, ale hlavne ticho a pokoj, myšlienky v hlave len tak vypustiť a sedieť :-)
      No to je krásne, že nesadíš a žneš :-)
      Hokaido som videla iba v obchode, ale ešte som nekúpila e nejedla. Vraj sa dá piecť celá, netreba ani šupať, mala by som vyskúšať!
      U nás sú pekné dni, teplota tak akurát, ale vo vzduchu cítiť už jeseň.
      Prajem ti pekný víkend, oddýchni si dobre! Neviem, či chodíš ešte do práce :-)
      Pááá

      Odstrániť
    2. Já jsem jedla hokaido loni poprvé, zkusila jsem polévku, je moc dobrá. Vnitřek- pecky se musely vyhodit (na kompost) a strouhala se celá, neloupala. Jinak upravenou jsem ji nejedla. Tady stojí v Penny 25-40 Kč, jak kdy, to je drahý.
      Do práce nechodím (termín důchodu mám v říjnu příštího roku), jsem s mami doma jako pečující osoba a od ní de facto nemůžu. Jak se říká, potřebuje 24hod. péči. Zajdu tady nakoupit nebo autem vedle do vsi, tak jednou za týden.
      J.

      Odstrániť
  2. Wunderschön !!! Eine ganz besonders schöne Kirche mit herrlichen Wandmalereien !!!
    Deine gestickte Spitze ist ganz zauberhaft,
    Ein wunderschönes Wochenende
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Wunderschön !!! Eine ganz besonders schöne Kirche mit herrlichen Wandmalereien !!!
    Deine gestickte Spitze ist ganz zauberhaft,
    Ein wunderschönes Wochenende
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť