nedeľa 25. októbra 2015

Olej z granátového jablka

Pri Jane Seymour už stojí jej následníčka, Anne of Cleves:



Olej z granátových jabĺk sa získava lisovaním semienok za studena. Olej je svetlohnedej farby a má charakteristickú vôňu po granátovom jablku. Je bohatý na esenciálne mastné kyseliny (EMK), ktoré sú obsiahnuté v semienkach. Píšem to hlavne preto, aby sme si uvedomili, že pri konzumácií granátového jablka by sme mali jesť aj semienka a dokonca každé rozhryznúť, aby sa EMK z nich uvoľnili. Teda, žiadne pľutie semienok! To isté platí pre semienka hrozna, to má tiež tie najdôležitejšie látky pre náš organizmus práve v nich :-)))

O EMK niečo v jednoduchosti: sú to organické kyseliny s vyšším počtom uhlíkov v reťazci a obsahujú v ňom dvojité väzby (nenasýtené) buď na 3., 6., 9. uhlíku od karboxylovej skupiny (preto omega 3,6,9). Tieto kyseliny si náš organizmus nedokáže vyrobiť, preto ich musíme prijímať v potrave. O ich význame pre nás sa dozvedáme často dokonca aj z reklám.

Olej zo semienok granátových jabĺk obsahuje minerály P, Ca, Na, Mg, K, Fe, vitamíny radu B, C, A. Tiež obsahuje fytoestrogén, ktorý je účinným antioxidantom. Cena oleja je dosť vysoká, pretože na získanie 1 kg je potrebné spracovať 500 kg čerstvých ručne oberaných jabĺk. Spracúva sa súčasne šťava i semienka.

No, a keďže som učiteľka odborného predmetu kozmetičiek (materiály), dám niečo aj z tejto pozície :-)))

Už v starom Egypte sa olej z granátových semienok používal na zmierňovanie starnutia. Výborne pôsobí na podráždenú, vysušenú, popráskanú, alebo spálenú pokožku, dokonca sa používa aj na ošetrenie ekzémov a lupienky. Regeneruje pokožku a stimuluje obnovu buniek. A neverili by ste, ale odporúča sa aj ako prevencia rakoviny prsníka a prostaty, či doplnok pri chemoterapii.

V dnešnej dobe nachádzame olej z granátových semienok vo veľkom množstve kozmetických prípravkov. Cez hydratačné denné a nočné pleťové krémy, krémy na celulitídu a strie, peeling, sprchovacie a telové mlieka, čistiace antioxidačné gély až po mydlá a vlasové šampóny a kondicionéry.

Vlastníte kozmetický prípravok s týmto olejom? Ja nie! Napriek tomu, že učím kozmetičky a kaderníčky všetky tieto múdrosti, moja starostlivosť o pleť a vlasy je minimálna - voda, mydlo, šampón, balzam na rozčesanie dlhých vlasov a lacný krém z Lídla. Nerobím chodiacu reklamu našej škole :-)))



Nech sa vám darí!
Daniela







13 komentárov:

  1. Danka, díky za zaujímavosti ohľadom granátového jablka.:) Prajem ti krásny nový týždeň. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Thanks for the useful info about pomegranate Daniela :)) I wonder what will be your next stitching! Because only 2 wives remain :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. muito bacana parabens passando pra desejar uma otima semana!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Bellissimo il tuo ricamo complimenti.
    Anche a me piace molto il melograno nella orto ho una pianta grande grande. Io uso la crema della prima foto che hai postato è buonissima. Giovanna

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí, to Ti moc děkuji :-) a vyšívání je opět jedna báseň ♥ ♥ pa Hana

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Liebe Daniela,
    und wieder habe ich dank deines Posts einiges dazu gelernt. Es ist immer so interessant und vielfältig bei dir. Die gestickten Damen sind weiterhin eine Augenweide, ich musste allerdings grinsen...noch lächeln sie...die armen Tudor Frauen. Egal wie du stickst sie jedenfalls wunderschön.
    Liebe Grüße Sandra

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dani, obrázok sa pekne dotvára a ďakujem za poučnú pedagogickú prednášku :) pekný týždeň

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tak to jsou hezké informace a výšivka bude krásná :o)
    Měj se Danielko moc hezky...Martina

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Danielko, u tebe se člověk vždycky dozví něco nového...a vyšívání je taková příjemná klasika ... obrázek bude krásný.
    Nám tady na tento týden hlásí inverzi, tak si na sluníčko počkáme.
    Měj se hezky. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ciao Daniela, sempre bellissimi i tuoi ricami!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Dani ... rada som sa nechala poučiť ... :) Nebola som na nete skoro týždeň ... najskôr porucha na počítači, potom prišiel víkend strávený mimo dosahu internetu ... ale som už späť a všetko si idem dôkladne preštudovať ... Obrázok sa utešene zaplnil ... pred tebou tuším posledná štvrtina ...
    Danka ... prajem pekný začiatok týždňa ... konečne slniečko vykuklo ... :) Pa

    OdpovedaťOdstrániť