nedeľa 11. októbra 2015

Poklad z povale

Zatiaľ som sa nerozhodla, s čím začnem teraz, je to ťažké rozhodovanie.  Kto chce vidieť aj dnes pár mojich krížikov, môže kliknúť na Christmas ornie sal

Včera som bola po dlhšom čase po Lenku v Istebnom. Často tam chodí k svojmu otcovi, môjmu švagrovi Michalovi. Niečo som si odtiaľ doniesla :-)

Keď mi Zdenka poslala v balíku konvičku, ktorá mi pripomína moje detstvo, spýtala som sa Lenky, či náhodou nevidela pri Michalovi niečo zo servisu po mojich rodičoch. Nevedela o ničom, ale nedalo jej to a začala hľadať. Vyšla na povalu a otvorila veľkú starú truhlu, prikrytú plastovým obrusom. A našla!


Nie je toho veľa, ale ako spomienka to postačí. Dnes som si porcelán vyumývala a rozložila som si ho v komore na stole. Každý deň si tam prídem aspoň na chvíľu posedieť a potešiť sa :-)







Do konvičky som si dnes doniesla kytičku vratiča obyčajného. Kvitne už po druhý raz v tomto roku. Staré kvety sú suché a z bočných výhonkov rozkvitli nové. Teplo robí svoje. O to je prekvapivejšia predpoveď počasia na zajtra - má snežiť! To som zvedavá :-)





Vratič obyčajný sa používa na vypudenie črevných parazitov. Keď sme boli malé, Lenka mala hlísty - hlísta detská - mrle. Moja sestra Amálka, jej mama, jej kvet vratiča dávala do vajcovej praženice. Všetky z nej vyšli :-)

Vratič je vo vyššom množstve už drogou, poškodzuje obličky a nervovú sústavu. Celá bylina má typický pach, preto som si kyticu nedala na okno do kuchyne. Suchá bylina si pach uchováva a využíva sa to na odháňanie hmyzu. Po vysušení má kvet pre svoju peknú žltú farbu využitie pri viazaní suchých kytíc. 

Nech sa vám darí!
Daniela


6 komentárov:

  1. Danielko, tak máš aspoň pár kousků porcelánu .... a máš se čím potěšit
    Ten vratič tady volně taky roste ... nejdřív jsem se lekla, že ho Lenka měla ve vajíčkách ... já ho mám zafixovaný jako jedovatý ... a on je jedovatý až při větším množství ... vidíš to jsem nevěděla ... na sušení je krásný ... ale libou vůni teda nemá.
    Hezký začátek týdne ti přeju. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, aj dnes som si bola vypiť čaj v komore pri porceláne, ale je tam už dosť chladno, tak ma pohnala zima len pekne do kuchyne :-)
      A vratič mi posmrtkával popod nos, ale nie tak intenzívne, asi mu tá zima nedala rozvinúť smrádoček naplno :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Sono felice che hai recuperato qualche porcellana.
    Sono un ricordo meraviglioso, un piccolo tesoro.
    Buon inizio settimana.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Grazie, Ciovanna, per le gentili parole!
      Sono ricordi della mia infanzia e questo è un bel :-)
      Saluti!

      Odstrániť
  3. Danka ... tiež som taký nostalgik ako ty ... viem sa tešiť zo starých vecí, z folklóru ... všetkého, čo mi pripomína detstvo a život v dome, ktorý už neexistuje ... Tvoj porcelán je pekný, zachovalý, a je mi povedomý ... :))) my sme taký ale nemali ... Vratič tiež používam do suchých kytíc, najmä na cintorín k Dušičkám ... pekne oživí každú kytku ale tá jeho vôňa ... :)))
    Maj sa dobre Danka ... pa ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, ja som ti taká od mlada, vždy som mala rada také chvíle, čo som si niečo pri nich mohla spomínať na niečo krásne. No, a samozrejme, čím som staršia, tým sa mi to stáva častejšie a silnejšie :-)
      Asi dám vysušiť tento vratič, zíde sa koncom mesiaca. Nerobím venčeky na hroby sama, kupujem ich, ale už keď som sa popasovala s tým jesenným, môžem to skúsiť aj s cintorínskym. Mám na cintoríne rodičov aj oboch súrodencov, a svokrovcov, ale netreba mi toľko vencov, lebo moja rodina je celá v jednom dvojhrobe, tam dávam len jeden venček a ten by som mohla vyrobiť.
      Pááá

      Odstrániť