sobota 9. septembra 2017

Cviklové listy v šaláte

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Po dvoch dňoch som vyšívala. Ako každú sobotu, aj dnes som si k tomu pustila rádio. Hodinu som s ním blúdila svetom v relácii "Štúdio svet". Ďalšiu hodinu som si vypočula zaujímavý rozhovor Borisa Filana s riaditeľkou bratislavskej ZOO Miloslavou Šavelovou. Tretie hodina patrí politike. Tú však už celú hodinu počúvať nevydržím. Len výnimočne vyzerá moje sobotné predpoludnie inakšie. Mení sa len moja aktivita, rádio zostáva vždy :-)


To, že cvikla je zdravá, že dokáže liečiť množstvo chorôb, to všetko "vyskakuje" na mňa na FB každú chvíľu. Cviklový šalát mám rada, len sa nesmie príliš často servírovať :-)

A predsa som sa dozvedela niečo zaujímavé. Vraj je dobre konzumovať nielen buľvy cvikly, ale výborné sú aj jej listy. Obsahujú veľa bielkovín, fosforu, zinku a najmä vlákniny, takže prispievajú k dobrému tráveniu. Tiež obsahujú zázračné antioxidanty a čo je úplne top, listy z cvikly obsahujú napríklad až dvojnásobnú dennú dávku vitamínu A a C!

Včera som si všimla, že na susednom políčku rastie cvikla. Dovolila som si z nej listy odtrhnúť. Moja zvedavosť na ich chuť bola taká veľká, že sa dá povedať, že som kradla :-(((

odtrhla som si  mladé, len  vyrastajúce  lístky 

Zvedavosť mi nedala a jeden list som hneď aj zožula. Nuž, žiadna sláva to nebola. Zostala som sklamaná, ale keď som listy už mala odtrhnuté, predsa ich nevyhodím.

Urobila som šalát:

listy cvikly, paradajky, 2 malé cibuľky, ačokča, mozzarella, pažítka, petržlenová vňať
soľ, olivový olej, čierne korenie, citrónová šťava, malá lyžička medu


dobrú chuť!
Šalát mi veľmi zachutil. Na budúci rok aj ja musím pestovať cviklu. A tento rok, to možno pôjdem kradnúť ešte raz :-)


Čaj som si nevypila doma. Bola som na návšteve pri mladej kolegyni Majke. Neostalo to len pri čaji:


čerstvé bylinky rovno zo záhradky



Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

6 komentárov:

  1. Danka,
    cviklové listy som už aj ja niekedy ochutnala a teda nič moc. Ale cviklu sa tiež chystáme zasadiť budúci rok :-) Kubík miluje cviklu, najradšej grilovanú alebo zaváranú. Chutí mi aj cviklová šťava...
    Teším sa na výšivku.
    My sme dnešok strávili v lesoch na túre od rána do večera. Inak je dnes "Deň obce", ktorí sme ale akosi nestihli :-)
    U mňa bol dnes čaj neskôr, aj to opäť na cholesterol.
    Pá, peknú nedeľu

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielka, to som este nepocula...cviklu mam velmi rada, ale o listoch som teda nevedela :) Mozno niekedy vyskusam...ked je taka zdrava :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danielko, cviklu miluju a snažím se ji kupovat. O lupenech jsem nevěděla, ale namíchané do salátu, to musím příští rok zkusit. Kdysi jsme ji pěstovali a nakládali. Hlavně se musí hezky protrhat, aby měly bulvy místo narůst. Jinak je myslím, vysloveně nenáročná. Salát bych si dala hned. Já se teď chystám na čaj lapacho - mám tu čajů, tak je pěkně vystřídám. Teď už předsi jen mile zahřejí.
    Hezký nový týden ti přeju, papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danka, cviklu mám tiež veľmi rada, aj ju pestujem, aj o listoch som už počula, ale nenabrala som ešte odvahu použiť ich do šalátu ... Asi to musím napraviť ... pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Daniela, your organic salat and the beverages look delicious ♥♥♥

    Paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Si ma pobavila :) veď hádam tých pár listov susedom nebudú chýbať :):):) Cviklu pestujem a mám ju rada pečenú ale aj nakladanú v sladko-kyslom náleve ale o tom, že aj listy sa jedia som nevedela. Maj sa pekne.

    OdpovedaťOdstrániť