Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!
Ažurka je celá, obrus vyžehlaný, teším sa na Vianoce :-)
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!
Ažurka je celá, obrus vyžehlaný, teším sa na Vianoce :-)
V Jasenovej nie sú zemiaky, ale švábka :-) Každá oblasť má svoj názov pre túto základnú potravinu. U nás doma som často počula - zemky. Moji rodičia pochádzali z Terchovej :-)
Pamätám si, ako moji svokrovci zemiaky kopali ručne motykou. A to ich zemiakové pole bolo viacnásobne väčšie, ako naše tohtoročné. Zemiaky delili hneď pri kopaní na drobné, na sadenie - sadiarka a na veľké. Sadiarku museli celú zimu dobre skladovať. Tak sa postarali o úrodu v nasledujúcom roku. Drobné zemiaky boli určené prasiatku.
S manželom sme delili vyorané zemiaky na dve skupiny - drobné a veľké. Veľké pôjdu do pivnice a keďže prasiatko nemáme, manžel povedal, že drobné dá niekomu v dedine, kto prasiatko ešte chová. Tak, ako tento rok, aj na budúci si kúpime šľachtenú sadiarku.
Ja mám svoju teóriu - čím menšie zemiaky, tým chutnejšie. Zdá sa, že prasiatko u nás som ja :-)))
Takto som si urobila pochuťku:
len som ich dobre vyumývala vo vode, nešúpala :-) |
trocha oleja, soľ, rasca, čierne korenie, kurkuma, tymián |
dať na plech a do rúry piecť |
perfektné, ani k nim nič nepotrebujem, stačí šálka mlieka, alebo čaju :-) |
Dnes som si urobila čajovú bylinkovú zmes:
ľubovník, šalvia, dobrá myseľ, oranžový a žltý nechtík |
Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!
Nech sa vám darí!
Daniela
Danielka, výšivka je veľmi krásna, ani sa nečudujem, že sa tešíš na vianoce :)
OdpovedaťOdstrániťYour table cloth looks gorgeous on the table.
OdpovedaťOdstrániťI often bake potatoes like this. It's my favorite potato recipe.
Danielko, výšivka je překrásná.. klasika nezklame...
OdpovedaťOdstrániťPamatuji si, jak jsem kopala pár řádků brambor a měla jsem toho dost.. obdivuju předky co dokázaly .. zrovna nám přišla objednávka na brambory ... vezmu jeden pytel na zimu.. nosí je až do sklepa to nechci... venku je hezky přeberu.. nejdřív půjdou nakopnuté... pak menší ... zvlášť větší ... u nás se spotřebujou i malé .. ty dávala dříve mami slepicím - brambory+šrot .. to milovaly. Brambory s kořením udělám.. už se na ně klepu.. já teď piji heřmánek+řepík+máta.
Čajům nazdar ! Papa J.
Danielka, vyšiť takú nádheru to teda obdivujem Tvoju zručnosť a trpezlivosť. Pečené zemiačiky najväčšia pochúťka.
OdpovedaťOdstrániťDanka,
OdpovedaťOdstrániťvianočný obrus je krásny, budete mať na Vianoce "veľkú parádu".
Zemiaky milujeme na všetky spôsoby, najviac ale fičia grilované na vonkajšom grile alebo pečené a potom si ich natierame maslom, mňam.
Mali ste bohatú úrodu, škoda tých malých vyhodiť.
Páá
Daniela, you made such a wonderful work ♥♥♥ Very well done. Potatoes look so delicious ♥♥♥ yum yum (Olsa da yesek :))
OdpovedaťOdstrániťPaaaa
Nuž,s takým krásne prikrytým stolom- už nech sú Vianoce! :) Až sa mi zazdalo, že aj škoricu a vanilku cítim.:) Švábka - názov si pamätám zo starých filmov alebo možno aj Kukučínových poviedok. :) Takto upečené malé zemiačiky sú naj. Robím ich aj ja takto.Takže zdieľam rovnaký názor na drobnú švábku. :) Milý dník želám.
OdpovedaťOdstrániťJá mám také ráda malé brambory, které celé omyji a peču v troubě i se slupkou, to je dobrota§ Ale jaksi jsem nikdy nemusela k bramborám mléko. Jinak se ti nedivím, že se těšíš na vánoce, když máš takovou krásu připravenou. Máš můj stále velký obdiv!
OdpovedaťOdstrániťWow, your embroidery is looking so beautiful, Daniela!:) You got lots of potatoes in the harvest. I was growing cherry tomatoes but they are now wilting :(
OdpovedaťOdstrániťDanka obrus je prekrásny, chcela by som keby ma vyšívanie tak bavilo ako teba...mám síce také obdobia že vyšívam ale to je len krátko, viac ma baví hačkovanie a pletenie...také jednoduché zemiačiky sú najlepšie, u nás k nim ešte kyslú smotanu a nič viac nám nechýba :))) Ahoj
OdpovedaťOdstrániťAhoj Danka ,ten obrus je krásny ,vlastne ako všetko čo vyšiješ...Mirka
OdpovedaťOdstrániť