sobota 3. novembra 2018

Jablkovo-hruškový s karamelom, ... džem

Vitajte u mňa!
Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Danka K. nesklamala a  vysvetlila nám ako to je s punčom v hindštine. Už viem, že v škole pred Vianocami varíme čár namiesto punču, pretože mu chýba jedna ingrediencia, pre niekoho možno tá najdôležitejšia - alkohol :-) A rovnaké vysvetlenie sme dostali aj od najkompetentnejšej, od Preeti, ktorá žije priamo v krajine, odkiaľ názov punč pochádza, v Indii. Obidvom dievčatám moc ďakujem!

Aj keď celý týždeň máme v škole prázdniny, vyšívanie mi ide veľmi pomaly:



Tento rok bol bohatý na úrodu ovocia. Dostali sme jabĺčka od Lenky a potom aj od susedy Zdenky. Ja ich poctivo jem, denne tri-štyri, ale aj tak ich zjesť nestíham. Zdá sa mi, že začínajú mäknúť a aby neprišli nazmar, začala som experimentovať :-)

Urobila som jablkovo-hruškový džem s karamelom. Nie žeby to bol nápad z mojej hlavy, kdesi na internete som sa s ním stretla ešte v lete a už vtedy sa mi recept páčil. Teraz som džem urobila po svojom, teda bez váženia a merania, len tak od oka a chuti :-)



hrušky som nadrobno pokrájala

jabĺčka som rozkrojila na štvtiny, odstránila jaderník a strúhala tak, že mi zostala v ruke len šupka


cukor - asi 0,3 kg, citrón, pektín (gelfix 3:1)

variť a popučiť 

z cukru som urobila karamel

a pridala k ovociu, premiešala a ešte pár minút varila

do pohárov rôznych tvarov a objemov, to, čo dom dal :-)

po 24 hodinách v teplúčku v spacáku :-)

a hneď aj skúška :-)

karamel dodal džemu tmavú farbu,
chuť je výborná, manžel pochválil :-)

Jabĺčka ešte mám a v hlave ďalší nápad, tak na budúci týždeň varím ďalší džem :-)


Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!

Daniela

9 komentárov:

  1. Danka,
    Ty si iný výmyselník :-) džemík vyzerá výborne, žiaľ, nevyskúšam, jabĺčka ani hrušky nemáme.
    Ale výborná kombinácia a určite by chutil aj mne :-)))
    A dnes nebol čajík? Ja som lama strieborné perly.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dani, dík za recept. Vypadá velmi zajímavě. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Škoda, že už nemám hrušky...ale nevadí, vyzkouším ho příště! Hezkou neděli, Romana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ten dzem vypada moc dobre, a asi voni nadherne :-)
    xx

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hruskovo jablkovy dzem som robila ako posledny... Koncom septembra... Vsetkym velmi chutil, aj ked bol bez karamelu. Tvoj musi byt vdaka nemu skvostny... Skusim nabuduce ... :) Danka maj sa fajn... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Danka...si ty ale výmyselníčka ale páči sa mi tvoj džemík...voľakedy som aj ja varievala jablkový ale už nemáme toľko jabloní, tak ho už nerobím a hrušky s jabĺčkami to musí byť dobrá chuť.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dani, jaké ty jsi znamení? Třeba džem jsem nikdy nedělala a určitě dělat nebudu, bohužel, ale to by chutnalo mému příteli. Onehdy si přítel na snídani udělal chleba s máslem a džemem (samozřejmě koupeným), mi udělal chleba s pomazánkou a sýrem, asi je to divné, ale já džem (marmeládu) nemusím mít. To jsem asi neměla ani psát, ale je to pravda. Tak se měj, Jana :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Myslím, že karamel dodal džemíku nielen super chuť ale aj nádhernú jantárovú farbu. Krásne pre oko a chutné pre jazýček. Prajem pekné jesenné dni.

    OdpovedaťOdstrániť