Vitajte u mňa!
Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Danka K. nesklamala a vysvetlila nám ako to je s punčom v hindštine. Už viem, že v škole pred Vianocami varíme čár namiesto punču, pretože mu chýba jedna ingrediencia, pre niekoho možno tá najdôležitejšia - alkohol :-) A rovnaké vysvetlenie sme dostali aj od najkompetentnejšej, od Preeti, ktorá žije priamo v krajine, odkiaľ názov punč pochádza, v Indii. Obidvom dievčatám moc ďakujem!
Aj keď celý týždeň máme v škole prázdniny, vyšívanie mi ide veľmi pomaly:
Tento rok bol bohatý na úrodu ovocia. Dostali sme jabĺčka od Lenky a potom aj od susedy Zdenky. Ja ich poctivo jem, denne tri-štyri, ale aj tak ich zjesť nestíham. Zdá sa mi, že začínajú mäknúť a aby neprišli nazmar, začala som experimentovať :-)
Urobila som jablkovo-hruškový džem s karamelom. Nie žeby to bol nápad z mojej hlavy, kdesi na internete som sa s ním stretla ešte v lete a už vtedy sa mi recept páčil. Teraz som džem urobila po svojom, teda bez váženia a merania, len tak od oka a chuti :-)
|
hrušky som nadrobno pokrájala |
|
jabĺčka som rozkrojila na štvtiny, odstránila jaderník a strúhala tak, že mi zostala v ruke len šupka |
|
cukor - asi 0,3 kg, citrón, pektín (gelfix 3:1) |
|
variť a popučiť |
|
z cukru som urobila karamel |
|
a pridala k ovociu, premiešala a ešte pár minút varila |
|
do pohárov rôznych tvarov a objemov, to, čo dom dal :-) |
|
po 24 hodinách v teplúčku v spacáku :-) |
|
a hneď aj skúška :-) |
|
karamel dodal džemu tmavú farbu,
chuť je výborná, manžel pochválil :-) |
Jabĺčka ešte mám a v hlave ďalší nápad, tak na budúci týždeň varím ďalší džem :-)
Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!
Nech sa vám darí!
Daniela
Danka,
OdpovedaťOdstrániťTy si iný výmyselník :-) džemík vyzerá výborne, žiaľ, nevyskúšam, jabĺčka ani hrušky nemáme.
Ale výborná kombinácia a určite by chutil aj mne :-)))
A dnes nebol čajík? Ja som lama strieborné perly.
Pááá
oprava : mala
OdstrániťDani, dík za recept. Vypadá velmi zajímavě. M.
OdpovedaťOdstrániťŠkoda, že už nemám hrušky...ale nevadí, vyzkouším ho příště! Hezkou neděli, Romana
OdpovedaťOdstrániťTen dzem vypada moc dobre, a asi voni nadherne :-)
OdpovedaťOdstrániťxx
Hruskovo jablkovy dzem som robila ako posledny... Koncom septembra... Vsetkym velmi chutil, aj ked bol bez karamelu. Tvoj musi byt vdaka nemu skvostny... Skusim nabuduce ... :) Danka maj sa fajn... L.
OdpovedaťOdstrániťAhoj Danka...si ty ale výmyselníčka ale páči sa mi tvoj džemík...voľakedy som aj ja varievala jablkový ale už nemáme toľko jabloní, tak ho už nerobím a hrušky s jabĺčkami to musí byť dobrá chuť.
OdpovedaťOdstrániťDani, jaké ty jsi znamení? Třeba džem jsem nikdy nedělala a určitě dělat nebudu, bohužel, ale to by chutnalo mému příteli. Onehdy si přítel na snídani udělal chleba s máslem a džemem (samozřejmě koupeným), mi udělal chleba s pomazánkou a sýrem, asi je to divné, ale já džem (marmeládu) nemusím mít. To jsem asi neměla ani psát, ale je to pravda. Tak se měj, Jana :-)))
OdpovedaťOdstrániťMyslím, že karamel dodal džemíku nielen super chuť ale aj nádhernú jantárovú farbu. Krásne pre oko a chutné pre jazýček. Prajem pekné jesenné dni.
OdpovedaťOdstrániť