piatok 18. januára 2019

Amarylis

Vitajte u mňa!
Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Páči sa mi, že sa učíme navzájom. Slovenky po česky, Češky po slovensky a ja ešte mnohým iným jazykom, ale v poslednom čase okrem angličtiny hlavne po grécky :-)

Vyšívam, vyšívam, som blízko konca:



Ku kvietku amarylis ma viažu nádherné spomienky na moju sestru Amálku. Pestovala ich dlhé roky v rôznych farebných odtieňoch a po odkvitnutí ich mávala do jesene von. Keď som pred vyše týždňom uvidela cibuľu amarylisu v obchode, neodolala som :-)

 




 



 

moje vyšívacie a blogovacie kráľovstvo :-)
Koľko radosti za 3 €, však? Ale po pravde - radosť z kvietku, smútok zo spomienok. Mala som tú najlepšiu sestru na svete. Staršia o 18,5 roka, môj vzor vo všetkom - vedení domácnosti, výchove detí (však vychovávala aj mňa), láskou k ručným prácam, čítaniu kníh, dokonca vzťahom k chémii (bola chemická laborantka a ja som vyštudovala chémiu a fyziku). A je jasné, že aj negatívny vzťah k záhradkárstvu mám po nej. To by sa teraz čudovala, čo ja od jari do jesene vystrájam na troch hriadkách :-)

Amálka nie je medzi nami už 18,5 roka. Veru, presne v mojom veku navždy odišla. Vôbec som sa nečudovala, že mi nedávno lekár povedal, že spadám v jeho tabuľke do najvyššieho rizikového stupňa. Som pripravená. No, ono sa to hovorí ľahko, ale keby sa niečo dialo, určite by som sa držala zubami nechtami čo najdlhšie na tomto svete :-)


Môj dnešný čaj:





Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!

Daniela

10 komentárov:

  1. Danka,
    kúpila si si nádhernú Zornicu, tie moje mi kvitnú každý rok, tento rok sa pomaly chystajú... a mám rada tieto kvietky a tiež každý deň sledujem, ako povyrástla a ako sa otvára, či kvitne. U Teba aj so smutnými spomienkami, ale taký je život...
    S výšivkou pekne napreduješ.
    O piatej som mala zázvorový čaj s citrónom a medom.
    Pekný víkend, páá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Daniela, krásny kvietok, mne pred Vianocami kvitla biela - odrezala som ju do vázy, nech sa nevysiľuje cibuľa, mám skúsenosť, že vo váze vo vode aj vydrží kvitnúť dlhšie. Aďka ju správne pomenovala zornica, je síce z čeľade amarylkovité, ale amarylis je trochu iný - raz som o tom aj písala na blogu. Ani neviem, prečo sa v kvetinárstvach zaužíval ten nesprávny názov.
    A ešte k tomu doktorovi - myslím, že to od neho nebolo veľmi vhodné...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zornice som si kja kúpila vlani a teraz čakám, kedy rozkvitnú ... U jednej to bude čo nevidieť, tá druhá sa len prebúdza. Z doktora si nič nerob ... K tej istej skupine patrím aj ja ... vysoký tlak, cholesterol. málo pohybu ... a môj tatko zomrel 49 ročný na infarkt ... proste všetko zle ... Ale snažím sa s tým niečo robiť ...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Το κέντημα προχώρησε αρκετά και το λουλούδι πολύ ωραίο !!!
    Αγαπώ κι εγώ τα λουλούδια !!!
    Καλό Σαββατοκύριακο !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Beautiful amaryllis and wonderful stitching. I see through your window there is a lot of snow. It looks so nice. Love Alice

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ten květ amarylis je nádherný. A vzpomínka na sestru je lítostivá, jasně. Já jsem z nás tří sourozenců nejstarší a taky nejvíc nemocná, tak uvidíme, jak to všechno bude.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ah, little sad post :-(, but your amaryllis is so beautiful! And I love the embroidery, I have a weakness for houses!
    xx

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Danko, je to krásný květ, i když připomíná smutné vzpomínky. Musíš doufat, že se zdravíčko vylepší. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. What a pretty cottage, Daniella! And the amaryllis is just lovely--the perfect memory of your dear Amálka ♥

    OdpovedaťOdstrániť