štvrtok 25. júna 2020

Stará fazuľa :-)

Vitajte u mňa!
Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Tohtoročné leto bude pre viacerých iné. Odborníci odporúčajú cestovať čo najmenej. Snáď len po svojej krajine, aj to za dodržiavania prísnych hygienických nariadení. Nuž a mne podobní nepôjdu nikde. Dovolenku strávia doma :-)

V osemdesiatych rokoch minulého storočia sníval môj manžel o dovolenke s "autodomčekom". Čo by vtedy dal za takýto malý:


Keď to už vyzeralo, že aj naša peňaženka by nám kúpu tohto zázraku povolila, narodili sa nám dvojičky. O investície bolo postarané :-)


Teraz vyťahujem inú starinu:
V komore som našla starú fazuľu, ešte nevylúskanú. Dala mi ju Vierka, manželova sestra. Zomrela v marci 2017, takže fazuľa musí byť z predchádzajúcej úrody (2016). 

Zaspomínala som si na svokru. Aj ona vždy po zbere nechávala fazuľu nevylúskanú.  Robila to vždy až večer pred varením. Zavolala ma, nech sa idem s ňou porozprávať, mohla som pri tom štrikovať a ona lúskala fazuľu. Rozumeli sme si, čo nie je medzi svokrou a nevestou také bežné. 

Na druhý deň som mala o obed postarané. Jej fazuľovú polievku som milovala. Vždy som jej to dala vedieť. A ja,  nech sa snažím, ako sa snažím, takú nenavarím :-(

Viete, že aj štvorročná fazuľa je dobrá? Namočila som ju večer, potom hodinu varila samotnú a potom už starý klasický postup :-)



s očkami :-)

do vody s ňou :-)

takto zväčšila svoj objem

kvasená kapusta, zemiaky, smotana, cibuľa, slanina, kúsok údeného karé, klobáska



Je dobrá, ale nie ako tá od mojej svokry :-(


Keď už spomínam, mám aj spomienkovú šálku:


kúpená v osemdesiatych rokoch v tzv. Tuzexe :-)

Spomienky prepláchnuté slzami zaženiem touto krásou:





Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí a zostaňte zdraví!
Daniela!

9 komentárov:

  1. Ωραίο κέντημα !!!
    Κι εμείς μαγειρεύουμε φασόλια με διάφορες συνταγές, είναι πολύ υγιεινά.
    Πολλά χαιρετίσματα !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka, ten autodomček na výšivce je parádní, co potom ve skutečnosti. Ale když vás bylo víc, hodil by se už mobilheim :-))). Jinak ta fazolová polévka musela být výborná, takovou jsem ještě nejedla, myslím tu skladbu potravin, co se tam dává. A vzpomínka na svokru ještě lepší, to je mnohdy výjimka, tak dobře vycházet. ... Rozesmálo mě, jak píšeš, že šálek jste koupili v tzv. Tuzexe :-))), hlavně to tzv., protože my, co jsme ta léta zažili, víme, co to byl Tuzex. Ale patřilo to k době. Měj se výborně, prázdniny a dovolená ti začínají. Jana :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danielko, fazole jsme taky mívali kolik let. Byly tedy vyloupané, takové ty veliké flekaté, do hněda, fialova a pak bílé - byly úžasné. Kamarádka je vozila od babičky od Zvolena a vařila z nich výbornou polívku - ta byla. Pak jsme si je tu s mami taky pěstovaly. Takže věřím, že si pochutnáváš. Já jsem ji taky nikdy jako kamarádka neuvařila.
    Ta výšivka je moc hezká - jenom někam vyrazit. Já jsem si dnes taky zavzpomínala a zaslzela při dechovce. Kytičku máš nádhernou - takové jsou nejkrásnější!
    Měj se krásně papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dani, výšivka je moc pěkná. A fazolovou polévku jsem už dlouho nevařila. Děláš mi chutě. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danka, tiež na dovolenku nikam nepôjdem, asi je nás takých viac :-)
    Fazuľovú polievku mám tiež rada, tá Tvoja vyzerá veľmi dobre, dala by som si. Ja som robila slepačí vývar, chcela som hovädziu, ale nemali hovädzinu. Aj ten slepačí bol výborný, dávno sme nemali.
    Máš peknú kytičku a krásnu tuzexovú šáločku, to boli časy :-)
    Prajem Ti krásny víkend, syn išiel na túru na Choč, počasie by ste mali mať krásne. Pá

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danka,
    krásna výšivka, tipovala som na autobus a ono to je karavan :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Milý večer- karavan je super. Už len vyraziť.:) Aj mne sa pozdáva idea takto cestovať hocikde a hocikde aj prespať. Mňa to fascinovalo od detstva, lebo naše Slnečné jazerá v Senci boli vždy natrieskané týmito "mobilnými domčekmi" ,ktorými k nám prichádzali českí turisti. :) Po 1989 pribudli karavany aj zo severských štátov (doteraz som celkom nepochopila, čo Fínov a Holanďanov na Senci tak fascinuje,resp.ako na nás naďabili). :) A fíha- takú fazuľovú polievku som nikdy nejedla. Určite je výborná. A táto aj láskou rodinnou nabitá. Som si istá, že aj Vaše nevesty budú raz určite vravieť, že lepšiu ako od svokry, nejedli.:) (už aj z čisto pragmatického pohľadu- málo žienok vie dobre variť tradičné mňamky).:) Vidím to u seba.:) Inak, moja dcérka pozerala nejaký dokument o Orave a tam piekli tzv."matrtúch"(veľmi vtipný sa nám zdal názov) z kyslej kapusty. To vraj musím spraviť. :) No... neviem, či jej to bude chutiť (najmä v mojom prevedení).:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Super výšivka, teď už jen někam vyrazit :-)
    Romana

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Danka, ale si mi narobila chuť...fazuľová polievka je polievka môjho detstva, takúto sme mávali určite raz za mesiac a veru ani ja ju nenavarím takú výbornú ako ju varievala moja mamina...vidíš, to som sa ešte nestretla s tým, že fazuľu je dobre nechať nevylúskanú a to, že je dobrá aj po niekoľkých rokoch to viem, ja mám tiež doma takú niekoľkoročnú :) a stále je dobrá, pokiaľ sa do nej nenasťahujú nevítané tvory :) papa

    OdpovedaťOdstrániť