pondelok 9. mája 2022

Lahôdkové sušené droždie

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Myší zástup pochoduje svojimi cestičkami v hlbokom lese:



Dnes to bude ďalšie voľné pokračovanie o chuti umami, ktorá je spôsobená prítomnosťou glutamánu sodného

Dostala som od Jurka lahôdkové sušené droždie. Áno, droždie, ale kysnúť nebude :-)))

Lahôdkové sušené droždie (LSD) sa vyrába na substráte, ktorý je bohatý na cukry, najčastejšie to je melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae sa nechajú premnožiť, čo trvá niekoľko dní. Potom sa zmes suší do podoby jemných vločiek a pri sušení zľahka ohrieva na teplotu mierne presahujúcu 40 °C, aby sa droždie deaktivovalo, nekyslo. Teda nejde o klasické kvasnice, ktoré sú nevyhnutným pomocníkom pri pečení chutných kysnutých koláčov. Ide o trošku odlišnú potravinu, ale veľmi zdravú, ktorá má čo ponúknuť nášmu telu.

LSD je bohaté na bielkoviny, pričom telu dokáže doplniť množstvo dôležitých esenciálnych aminokyselín. Proteíny pritom môžu tvoriť takmer polovicu ich hmotnosti. Predstavujú tak skvelý zdroj bielkovín pre vegetariánov, vegánov či športovcov. 

Značný podiel z hmotnosti lahôdkového droždia tvorí aj vláknina. Okrem toho je zdrojom minerálov aj stopových prvkov. Bohaté je najmä na vitamíny skupiny B, ktoré majú v ľudskom organizme viacero dôležitých funkcií. 

Klasické droždie môže mať u niektorých ľudí negatívny vplyv na trávenie. Lahôdkové droždie však nespôsobuje kvasenie, čiže nenarušuje črevnú flóru a nespôsobuje nadúvanie. Naopak, môže byť pomocníkom pri zápche, pretože odporuje pohyby čriev a eliminuje plynatosť.

Ja som o tomto druhu droždia vedela od Lenky, ktorá ho pozná z rôznych TV relácií o varení. V našich obchodoch sme ho nehľadali, jednoducho som si ho rozkázala doniesť z Prahy. Jurko kúpil, doniesol :-)
Až teraz som vošla do obchodu so zdravou výživou v Dolnom Kubíne a oni ho majú :-)

Príjemná chuť umami lahôdkového droždia ma láka tak, že si hocikedy nasliním ukazovák, strčím ho do droždia a obliznem :-)

Samozrejme, že som si hneď aj vymyslela nejaký receptík na využitie droždia:

jedno pre mňa, druhé pre Lenku :-)


Na sézamovom oleji osmažiť cibuľu do sklovita, pridať na drobné kocky nakrájané cuketu a papriku, podusiť do mäkka, pridať dve lyžice lahôdkového droždia (to zahustilo). Kešu oriešky nasucho opražiť, pridať k zmesi zeleniny a tyčovým mixérom rozmixovať. Dochutila som len troškou čilia a citrónovou šťavou, slanú chuť dodalo droždie.




a aj keď bežne nejem chlieb ani pečivo, mimoriadne som si k pomazánke urobila hrianky

bolo to výborné, zopakujem si to :-)

Dnešný koniec príspevku bude iný, bude to šálka kávy, aj tú si občas rada dám:


Neviem prečo, ale dnes som smäd pociťovala už v škole, nepomohol mi ani čaj, ani pohár vody, teda, dala som si pohár piva :-)



Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času.  Nech sa vám darí a zostaňte zdraví!

Daniela





6 komentárov:

  1. Κέντημα, καφεδάκι, μαγιά, μπύρα....όλα πολύ όμορφα !!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka,
    lahôdkové droždie kupujem už pár rokov, teraz uprednostňujem bez sladu, lebo je bezlepkové, ale to so sladom mi chutilo viac :-) A pridávam ho do nátierok, fazuľového hamburgeru... Aj Tvoja nátierka vyzerá výborne, možno sa nabudúce inšpirujem.
    Najviac sa mi však páči výšivka, som zvedavá, čo ešte pribudne.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ale si sa rozvyšívala, pekne Ti to ide :-)
    O lahôdkovom droždí počujem prvý krát, musím vyskúšať. Som rada, že som sa opäť niečo nové dozvedela.
    Hrianky pôsobia slinotvorne, tak dobrú chuť!
    Pekný deň♥

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj, Danka,
    to droždí je zajímavé, já občas koupím, ale buď na pečení - kynuté těsto nebo drožďové knedlíčky do polévky.
    Výšivka je pěkná a hezky přibývá.
    Přeji pěkné májové dny. ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Já jsem nikdy neslyšela o lahůdkovém droždí.Já používám "živé"droždí.Jenže někdy chci něco rychle upéct,tak použiji sušené. Ale lahůdkové droždí bych měla používat s ohledem na mé zdraví.
    Moc děkuji za novinku a přeji sluníčkový den ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  6. A všechny myši, za sebou, za sebou jdou - to je písnička (Šlapeto). Koukám i v novějších příspěvcích jak si se do velké práce pustila. Já se vždycky Danielko tady na blogu dozvím něco nového... droždí si koupím. Vždycky děkuješ, že jsme tobě věnovali kousek vzácného času, tak já na oplátku děkuji tobě a přeji samé hezké dny. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť