štvrtok, 4. decembra 2014

Zemiaková polievka s pórom

Koník cvála a za ním kolesá sa krútia :-)




Pór je u nás stále nedocenená zelenina. Má vraj omladzujúce účinky. Bol obľúbenou zeleninou starých národov. Používali ho ako vychýrenú pochúťku. Spomínaný je aj v Starom zákone. Rímsky cisár ho mal tak rád, že dostal prezývku "pórožrút".

Pór obsahuje vitamíny A (vitamín krásy), B, C, E (vitamín mladosti), minerály Ca, K, P, Fe. Mn, Se, karotény, vlákninu, kyselinu listovú, alicín (aj v cibuli a cesnaku - zodpovedný za charakteristickú štipľavú chuť a arómu).

Pór je najvhodnejšie jesť v surovom stave. Podávať sa môže na chlebe s maslom, alebo v šalátoch. Ja som dnes s ním varila zemiakovú polievku.  Je to jednoduché varenie, ale výsledok je dobrý:

Ghee, zemiaky, sladká červená paprika, rasca, soľ, hladká múka,
pór, cibuľa cesnak, kocka bujónu




Dobrú chuť!
O ghee sa dočítate TU. Polievočku máme uvarenú na dva dni. Od vtedy, ako sme s manželom doma sami, nevarím každý deň. Nie je totiž moje hobby. Keď nás bolo plný dom, som si varenia užila až-až. 

Ďakujem vám za váš čas a nájdite si ho aj zajtra!
Daniela


8 komentárov:

  1. It has just come to me ... I know this design.. its from The Primitive Hare... I LOVE IT!!!! Yours is looking GREAT!
    Oooh leek soup... yes I make this too, I love putting lots of black pepper into it :)
    Smiles :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. I am delighted that you also love the desing! It is beautiful and I enjoy it:-)
      I give also pepper, little:-)

      Odstrániť
  2. Leek souppp :)) I love leek's meals (any kind).

    Besides in our traditional kitchen, leek uses into different recipes such as soup (like yours) pastry with leek, leek meals cooked with olive oil, leek with beef meet even we prepare salad with raw leek! White part of a leak chops like green onion, sweet corns, green or black olive chops as well, cherry tomato and red pepper ( sweet sort) put together and dressed with olive oil and balsamic souse! Just yummy!

    It is Primitive Hare pattern as I told you :D Great progress - well done!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Turkish cuisine is very diverse, I like that! A lot of vegetables:-) This is a good and healthy!

      Thank you for identifying my desing !!!

      Odstrániť
  3. Hello Daniela

    The soup looks delicious! I also make soup with leeks.
    Amazing stitching too x

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Comment catching up...... :)

    I love leeks very much but it is hard to find good ones here and many people do not know what they are! No ghee at all, only in the Big Cities. :(

    I like leek and lentil soup, yum :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Leeks in lentil soup a try, it will definitely yummy:-))
      Thank you for your advice:-))

      Odstrániť