Už mi aj koník cvála:
V nedeľu večer som piekla dva druhy koláčikov na posedenie s našimi tretiakmi. Už som písala, že pečiem bez receptov. Najradšej len niečo jednoduché, bez váženia a tvrdej práce :-)
Dnes vám ukážem fotodokumentáciu kysnutého koláča, ktorý by sme mohli nazvať štedrák, alebo mrežovník. Nech si každý vyberie, čo sa mu viac páči. Pre mňa nie je dôležitý názov, ale chuť. A veru tento môj koláčik je chutný :-)
Prípravu kysnutého cesta som opisovala viackrát, napríklad
TU.
Mak sa v každej krajine nedá kúpiť, myslím, že ani v USA. U nás je stále v obchodoch a šikovné gazdinky si ho vedia dopestovať aj samé. Ja medzi ne nepatrím :-)
|
vykysnuté cesto asi z 3/4 kg polohrubej múky |
|
plech vymastený herou a vysypaný hrubou múkou |
|
menšia polovica cesta vyvalkaná, ak sa pretrhne, nevadí, dá sa zaplátať |
|
cesto potrené čučoriedkovým džemom |
|
posypané mletým makom |
|
posypané kryštálovým cukrom |
|
0,5 kg tvarohu s 2 žĺtkami a cukrom vymiešame a navrstvíme na cesto,
mala som hrudkový tvaroh, ale lepšie sa vrství jemný |
|
posypať sekanými vlašskými orechmi |
|
z druhej časti cesta urobiť šúľky - mriežky |
|
do každého vzniknutého lichobežníka mesiačik zaváranej broskyne |
|
k broskyni kúsok čučoriedkového džemu,
lepšie by boli čučoriedky, ale nemám |
|
pri teplote 180 °C upiecť, neviem ako dlho, podľa vzhľadu :-)
krájať po uhlopriečkach, ja som krájala až na druhý deň |
|
mňam, mňam :-)) skúste si upiecť,
vhodný je na Vianoce - vtedy si ho nazvite štedrák,
veru budem aj ja piecť pre naše deti |
Ďakujem vám za váš čas a nájdite si ho aj zajtra!
Daniela
Wow, your stitching is growing so fast!
OdpovedaťOdstrániťLovely pies too x
Thank you for the compliment !!!
OdstrániťOh, your progress is great! I want a piece from the Pie! It looks soo delicious ♥
OdpovedaťOdstrániťHugs
Technology in the future can also do it!
OdstrániťThen send:-))
Mnam tak ten urcite vyskusam :) Kysnute cesto ste ma uz naucili, tak neviem ci ho neskusim hned zajtra :) Slinky sa mi zbiehaju uz teraz... Vyzera vyborne a obrazok tiez krasne pribuda :)
OdpovedaťOdstrániťMirka, to by si ma moc potešila, keby si ho urobila a keby vám chutil!
OdstrániťYour sampler is going to be very beautiful , Daniela !!!!! I love the pattern !!!!!
OdpovedaťOdstrániťhugs
Niki
I'm glad! I was also much appreciated:-))
OdstrániťI enjoy it:-)
Your cross stitch work is going to be very very beautiful!! And I loved this Christmas recipe very much!!! It looks delicious!!!
OdpovedaťOdstrániťHugs,
Priscila
Thank you !!! Christmas pattern is beautiful:-)
OdstrániťOh delicious! My mother would like this very much -- she loves blueberries. :))) I like my cakes tasty too. Sometimes extra sugar added "by accident" ;)
OdpovedaťOdstrániťYour yeast comes in a cube?!
Sugar addition would be good:-))
OdstrániťChudi hahaha:-)))
Yes yeast, in a nutshell, it's fresh, it can also be dried:-)