streda 3. decembra 2014

Štedrák, či mrežovník?

Už mi aj koník cvála:




V nedeľu večer som piekla dva druhy koláčikov na posedenie s našimi tretiakmi. Už som písala, že pečiem bez receptov. Najradšej len niečo jednoduché, bez váženia a tvrdej práce :-)

Dnes vám ukážem fotodokumentáciu kysnutého koláča, ktorý by sme mohli nazvať štedrák, alebo mrežovník. Nech si každý vyberie, čo sa mu viac páči. Pre mňa nie je dôležitý názov, ale chuť. A veru tento môj koláčik je chutný :-)

Prípravu kysnutého cesta som opisovala viackrát, napríklad TU.
Mak sa v každej krajine nedá kúpiť, myslím, že ani v USA. U nás je stále v obchodoch a šikovné gazdinky si ho vedia dopestovať aj samé. Ja medzi ne nepatrím :-)

vykysnuté cesto asi z 3/4 kg polohrubej múky
plech vymastený herou a vysypaný hrubou múkou
menšia polovica cesta vyvalkaná, ak sa pretrhne, nevadí, dá sa zaplátať 
cesto potrené čučoriedkovým džemom
posypané mletým makom
posypané kryštálovým cukrom
0,5 kg tvarohu s 2 žĺtkami a cukrom vymiešame a navrstvíme na cesto,
mala som hrudkový tvaroh, ale lepšie sa vrství jemný 
posypať sekanými vlašskými orechmi
z druhej časti cesta urobiť šúľky - mriežky
do každého vzniknutého lichobežníka mesiačik zaváranej broskyne
k broskyni kúsok čučoriedkového džemu,
lepšie by boli čučoriedky, ale nemám
pri teplote 180 °C upiecť, neviem ako dlho, podľa vzhľadu :-)
krájať po uhlopriečkach, ja som krájala až na druhý deň
mňam, mňam :-)) skúste si upiecť,
vhodný je na Vianoce - vtedy si ho nazvite štedrák,
veru budem aj ja piecť pre naše deti

Ďakujem vám za váš čas a nájdite si ho aj zajtra!
Daniela

12 komentárov:

  1. Wow, your stitching is growing so fast!
    Lovely pies too x

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oh, your progress is great! I want a piece from the Pie! It looks soo delicious ♥
    Hugs

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mnam tak ten urcite vyskusam :) Kysnute cesto ste ma uz naucili, tak neviem ci ho neskusim hned zajtra :) Slinky sa mi zbiehaju uz teraz... Vyzera vyborne a obrazok tiez krasne pribuda :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mirka, to by si ma moc potešila, keby si ho urobila a keby vám chutil!

      Odstrániť
  4. Your sampler is going to be very beautiful , Daniela !!!!! I love the pattern !!!!!
    hugs
    Niki

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Your cross stitch work is going to be very very beautiful!! And I loved this Christmas recipe very much!!! It looks delicious!!!
    Hugs,
    Priscila

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Oh delicious! My mother would like this very much -- she loves blueberries. :))) I like my cakes tasty too. Sometimes extra sugar added "by accident" ;)

    Your yeast comes in a cube?!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sugar addition would be good:-))
      Chudi hahaha:-)))

      Yes yeast, in a nutshell, it's fresh, it can also be dried:-)

      Odstrániť