štvrtok 20. februára 2014

Historické flakóny

Z učiteľky chémie sa zo mňa stala aj učiteľka odborného predmetu "materiály" (aplikovaná chémia) pre študijné odbory kaderník a kozmetik. Áno, nečudujte sa, je to v mužskom rode, i keď podstatná časť študentov v týchto odboroch sú dievčatá. 

Ani by som neverila, ale isté je, že ma tento predmet nadmieru zaujal. Patrím medzi menšiu časť ženského rodu, ktorá nedbá, lepšie povedané nepotrpí si na vonkajšom vzhľade. Ľudí vždy posudzujem podľa ich vyjadrovania, múdrosti ich vlastných myšlienok, sčítanosti, konania, záujmov......, nikdy nie podľa ich výzoru. Z toho vyplýva, že moje znalosti v odbore kozmetiky a kaderníctva boli chabé. Dnes to už nie je pravdou, pretože som zdatný teoretik! So záujmom vyhľadávam  poznatky na vyučovacie hodiny. Tak som dosiahla aspoň to, že keď žiaci nemajú v láske chémiu, materiály si obľúbili. 

Nedávno sme sa učili o látkach dodávajúcich kozmetickým prípravkom vôňu - vonných látkach. Mám na to spracovanú prezentáciu, ktorá vždy zaujme. Na jej konci sa venujem histórii. Ukážem aj niekoľko historických flakónov. No a tentokrát sa našla žiačka Saška, ktorá nám na ďalšiu hodinu doniesla takéto flakóny z domu. A nie že len doniesla, ona mi ich podarovala! Tešila som sa ako malé dieťa! Jeden som už mala. Ten je tiež neobyčajný. Doniesol mi ho môj syn Maťko z Pekingu. Našiel ho na nejakom blšáku. Takéto veci mňa vedia potešiť! Veď posúďte sami, či to nie sú hotové poklady:







Páčia sa vám? Voňajú históriou, množstvom rúk, ktorými prešli, príbehmi neznámych ľudí, diaľkami........
Škoda, že sa z nich nedá čítať, bolo by to pútavé čítanie!

Pozdravujem všetkých, ktorí tento príspevok dočítali dokonca! Ďakujem vám!
Daniela

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára