štvrtok 20. marca 2014

Koložvárska kapusta

Presnejšie to bude o dnešnej koložvárskej kapuste. Ak ju budem robiť o pol roka, bude to zas iná koložvárska kapusta. Jedlá, ktoré nerobím často, sa mi vždy o čosi líšia. Vždy varím podľa toho, čo dá kuchyňa (chladnička a mraznička) a momentálnych nápadov. 

Podľa rôznych internetových receptov si skombinujem ten svoj. Z každého receptu použijem len to, čo sa mi páči. Navyše pri varení mám aj svoje miery a váhy - všetko od oka. 

Vo volebnej komisii som sa zblížila s pani Jarkou. Z videnia sa poznáme roky. Jej dcéra žije v Španielsku. S priateľom, Španielom, boli nedávno pri nej na zimnej dovolenke. A vraj koložvárska kapusta chlapcovi veľmi zachutila. Uvedomila som si, že toto jedlo som dobre dávno nevarila. 

Dnes mám v škole voľný deň a tak mám  čas na varenie. Celý proces som zdokumentovala a teraz len formou foto ukážem (komentár netreba, všetko vidno): 

kapusta, slanina, klobása, bravčové na malé kocky , rasca, korenie



cibuľa, cesnak, ryža, biely jogurt, smotana







na dno hrnca kapusta

udusená ryža

na kapustu ryža

na ryžu mäso s klobásou

opäť kapusta

slaninka



smotana, jogurt, 3 vajcia a soľ

spolu zmiešam


nalejem rovnomerne do hrnca

pečiem v rúre pri 200°C asi 30-40 min, potom ešte bez alobalu 20 min

hotovo


dobrú chuť!
A máme uvarené na 3 dni! Je to výborné!

Dnes som počas pečenia v rúre mala čas a odfotila som aj svoju najcennejšiu vec v dome - pec:



Možno sa viacerým zdá, že v 21. storočí je to zbytočnosť v dome, ale nie je to tak. Pre mňa znamená táto pec teplo (a to doslova) domova, pohodu, relax, pukanie dreva v nej ma upokojuje ........
Páči sa aspoň niekomu z vás?

A ešte hyacinty po týždni v mojej kuchyni:





Zdvojnásobili svoju výšku, onedlho rozkvitnú. Teším sa s nimi každý deň!

A moja večerná práca:





Bude ma tešiť, ak niekto z čitateľov môjho blogu sa bude inšpirovať mojou prácou, či už varením, alebo vyšívaním! Ďakujem za trpezlivosť pri čítaní, príďte zas pozrieť na moje nové "průpovídky"!
Daniela

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára