Presnejšie to bude o dnešnej koložvárskej kapuste. Ak ju budem robiť o pol roka, bude to zas iná koložvárska kapusta. Jedlá, ktoré nerobím často, sa mi vždy o čosi líšia. Vždy varím podľa toho, čo dá kuchyňa (chladnička a mraznička) a momentálnych nápadov.
Podľa rôznych internetových receptov si skombinujem ten svoj. Z každého receptu použijem len to, čo sa mi páči. Navyše pri varení mám aj svoje miery a váhy - všetko od oka.
Vo volebnej komisii som sa zblížila s pani Jarkou. Z videnia sa poznáme roky. Jej dcéra žije v Španielsku. S priateľom, Španielom, boli nedávno pri nej na zimnej dovolenke. A vraj koložvárska kapusta chlapcovi veľmi zachutila. Uvedomila som si, že toto jedlo som dobre dávno nevarila.
Dnes mám v škole voľný deň a tak mám čas na varenie. Celý proces som zdokumentovala a teraz len formou foto ukážem (komentár netreba, všetko vidno):
 |
kapusta, slanina, klobása, bravčové na malé kocky , rasca, korenie |
 |
cibuľa, cesnak, ryža, biely jogurt, smotana |
 |
na dno hrnca kapusta |
 |
udusená ryža |
 |
na kapustu ryža |
 |
na ryžu mäso s klobásou |
 |
opäť kapusta |
 |
slaninka |
 |
smotana, jogurt, 3 vajcia a soľ |
 |
spolu zmiešam |
 |
nalejem rovnomerne do hrnca |
 |
pečiem v rúre pri 200°C asi 30-40 min, potom ešte bez alobalu 20 min |
 |
hotovo |
 |
dobrú chuť! |
A máme uvarené na 3 dni! Je to výborné!
Dnes som počas pečenia v rúre mala čas a odfotila som aj svoju najcennejšiu vec v dome - pec:
Možno sa viacerým zdá, že v 21. storočí je to zbytočnosť v dome, ale nie je to tak. Pre mňa znamená táto pec teplo (a to doslova) domova, pohodu, relax, pukanie dreva v nej ma upokojuje ........
Páči sa aspoň niekomu z vás?
A ešte hyacinty po týždni v mojej kuchyni:
Zdvojnásobili svoju výšku, onedlho rozkvitnú. Teším sa s nimi každý deň!
A moja večerná práca:
Bude ma tešiť, ak niekto z čitateľov môjho blogu sa bude inšpirovať mojou prácou, či už varením, alebo vyšívaním! Ďakujem za trpezlivosť pri čítaní, príďte zas pozrieť na moje nové "průpovídky"!
Daniela
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára