nedeľa 23. marca 2014

Pľúcnik lekársky

Pľúcnik lekársky - Pulmonaria officinalis - je jarná liečivá bylinka s krásnymi ružovo - fialovo - modrými kvietkami. Ružové sú na začiatku kvitnutia, postupne sa stávajú fialové a po opelení sú modré. Pochutia si na nich aj včielky. U nás pľúcnik rastie v húštinách neďaleko dediny. Má  totiž najradšej tienisté a vlhké miesta. Aj ja som sa dnes za ním  pchala do kríkov. Oplatilo sa mi!




Pľúcnik lieči kašeľ a zápal močových ciest. Asi preto, že ho nie je u nás  moc, nezbieram ho na bylinkový čaj. Roky však zdobí moju kuchyňu na jar. Pred dvomi rokmi som si kúpila na mníchovskom blšáku porcelánovú nádobku na smotanu s ružovými a modrými kvietkami. V nej pľúcnik krásne vynikne:



 Doniesla som si aj pár prvosienok. O tých napíšem asi o týždeň, keď ich bude viac.



Vidno aj rozkvitajúce hyacinty. Sú nádherné:



Ďalšie voľne rastúce kvietky:













Mám aj pár foto kvietkov zo záhrady Miladky. Je to veľká milovníčka kvetov a vzorná záhradkárka. Jej záhrada je pastvou pre oči.  Počas celého roka je v nej čo obdivovať. Vyžaduje si to veľa času a aj lásky. Už som sa vyjadrila viackrát, že mne toto chýba. Záhradku teda nemám.






Už rozkvitol aj zlatý dážď:



Z prechádzky ma pohnal dosť silný dážď. Trval však krátko a teraz pozerám, že opäť svieti slniečko. Žeby už aprílové počasie?

Nakoniec sa dostala na rad aj moja ručná práca. Včera som tomu moc neublížila! Venovala som večer "lúskaniu" bakalárskej práce. Už som s tým hotová. Podvečer ju môžem študentke odovzdať a opäť sa venovať vyšívaniu. Takže jeden obrázok s výkladmi kníhkupectva:



Ďakujem za návštevu, príďte zas, ste vítaní!
Daniela

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára