Koložvársku kapustu som mala naplánovanú na tri dni. Chutila nám tak, že zmizla za dva dni.
Včera som bola v obchode a moju pozornosť upútal hlávkový šalát. Rozhodla som, že bude z neho výborná polievočka. Moja maminka varievala z hlávkového šalátu prívarok so zemiakmi a volským okom. Ja som si jej recept zjednodušila a dávam všetko do jedného hrnca. Šetrím si umývanie riadu, ale aj trocha času.
Opisovať opäť nič nejdem, všetko vidno na fotografiách:
|
krásny hlávkový šalát |
|
maslo, cibuľa, soľ, smotana, zemiaky, múka, ocot |
|
dobre umytý šalát |
|
pripravené zemiaky, cibuľa, zátrepka |
|
rukami trhaný šalát v hrnci s hotovou zápražkou a zemiakmi |
|
po pár minútach varenia |
|
už aj so zátrepkou, ochutenie soľou, trocha korením, octom |
|
dobrú chuť! |
Polievka má typickú šalátovú chuť, mierne kyslú. Vyskúšajte aj vy!
K polievke som upiekla 15 buchiet z kysnutého cesta plnené slivkovým lekvárom. Cesto je pripravené presne tak, ako som už opísala v januári pri pečení tvarohovo - jablkovom trhanci.
|
už potreté olejom |
|
podkysnuté |
|
hotovo |
Hotové buchty sa posýpajú ešte práškovým cukrom. Ja to nemám rada, nerobievam to.
Kým som čakala na upečenie buchiet, urobila som si kávičku. So smotanou, ktorú som si odložila z tej do polievky a trochou medu, mňam:
Včera som mala v pláne vyšiť prvý výklad kníhkupectva. Podvečer ma prišla poprosiť o pomoc mladá pani, externá študentka vysokej školy. Jej práci som sa venovala večer asi 2,5 hodiny. Dostala som sa ani nie do polovice, ale do nedele večer to stihnem. Môj výklad tak zostal nedorobený. Nevadí, času mám dosť. Nik ma nesúri. Trocha som zmenila farby, lebo na bielom podklade biela nevynikne. Nahradila som ju svetlo žltou:
Dnes máme krásny jarný deň, užite si ho!
Daniela
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára