štvrtok 3. apríla 2014

Medvedí cesnak - zber

V posledných rokoch čítam o zbere medvedieho cesnaku, o jeho zdravých účinkoch na ľudský organizmus, o spôsobe jeho využitia v kuchyni. Proste, zdá sa, že medvedí cesnak je priam zázračný! No a ja som ho nikdy ešte ani nevidela!

Túto jar som sa dozvedela, že ho je možné nájsť aj na Orave. Povedala mi to v sobotu pani Jarka, predsedníčka našej volebnej komisie. Vraj rastie niekde za Párnicou, smerom na Zázrivú. Kto to pozná, vie, že je to kusisko priestoru. A kde hľadať?

Môj manžel na svojom včelárskom blogu  ( http://nasapravda.blogspot.sk/) poprosil svojich čitateľov o pomoc. Hneď dostal odpoveď! Dokonca pán Macek zo Zázrivej bol ochotný ukázať nám jedno miesto výskytu medvedieho cesnaku. Je to dosť ďaleko od frekventovanej cesty a tak je zaručené, že cesnak je ozaj zdravý.  Tešila som sa ako malé dieťa pred výletom! 

Čítala som, že sa dá medvedí cesnak pomýliť s konvalinkami, alebo jesienkami. Hneď som skúsila požuť lístok. Bolo to jasné, bol to cesnak! Ale nejakú vôňu (či smrad?) po cesnaku som veru necítila. O zápachu po cesnaku už v blízkosti miesta výskytu som sa dočítala na internete. No nič, asi mám zlý čuch.

tu som mala aj cítiť, ale som len videla!


bol to nádherný pohľad!

už po zbere



krásny západ slniečka

už umytý medvedí cesnak



Pán Macek nás potom nechal v lese, ponáhľal sa domov. Ja som si cestou naspäť nafotila pár záberov:












O spracovaní medvedieho cesnaku ešte napíšem. 

Dnes neukážem z mojej práce nič, pretože mi nič nepribudlo. Dva dni som do toho ani nepichla! Dnes sa opäť do toho pustím.

Ďakujem vám za návštevu na mojom blogu, príďte zas!
Daniela 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára