streda 23. novembra 2016

Moréna

Aj dnes začínam poďakovaním za komentáre od mojich "skalných". Stále na ne neodpovedám. O to viac ĎAKUJEM!

Včera večer som začala a dnes podvečer dokončila ďalšieho sobíka:




Jedným z najvýznamnejších produktov ľadovcovej činnosti sú morény. Slovo moréna pocháza z francouzskej časti Álp, kde slovom "la moreine" označovali domorodci pahorky a vyvýšeniny.

Moréna je skalná suť, balvany a bloky, tvoriace val nesený ľadovcom. Materiál tvoriaci morénu je gravitačne nevytriedený, čo znamená, že sa skladá z veľkých balvanov ako aj mikroskopického ílu.  

Morény vytvorila pohybujúca sa masa ľadu, ktorá pred sebou, po bokoch, ale aj zospodu hrnula a zároveň drtila a ukladala úlomky skál. Podľa pozície ľadovcom unášaného a následne usadzovaného horninového materiálu rozlišujeme niekoľko typov morén. Najnápadnejšia je čelná moréna, ktorú ľadovec nahrnul pred seba podobne ako buldozér. Máva pretiahnutý tvar a jej rozmery môžu byť rôzne. Výška aj niekoľko desiatok metrov a dĺžka až niekoľko kilometrov. 

Morény sú častým dôkazom zaľadnenia oblasti. Z ich prítomnosti sa dá spätne dokázať, kam až siahalo zaľadnenie v dobách ľadových.

Pozostatky morény sme videli aj v Žiarskej doline na nedeľnom výlete s Dankou. Ako ináč, upozornil nás na to manžel :-)))





V horských oblastiach je po ústupe ľadovca časť zemského povrchu tlakom ľadovej masy vyhĺbená. Moréna, ktorú ľadovec tlačil pred sebou, sa tak stáva prirodzenou hrádzou. V zahradenej oblasti sa naskytujú ideálne podmienky pre vytvorenie morénového jazera.

U nás boli zaľadnené najviac Tatry. Posledné veľké zaľadnenie bolo asi pred 25 000 rokmi. Najväčšie a najhlbšie jazero je Veľké Hyncovo pleso v nadmorskej výške 1944 metrov:  



Najvyššie položeným je Modré jazero v nadmorskej výške 2192 m:




Dnes som prišla zo školy neskoro. Mali sme klasifikačnú poradu a to ma vyčerpáva oveľa viac, ako učenie. O chvíľu bol čas na čaj:


na upokojenie dobrá myseľ a ľubovník bodkovaný :-)


 

Nech sa vám darí!
Daniela

7 komentárov:

  1. вот это скорость! Очаровательные олени!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielko, už dva sobíci mi vyloudili úsměv na tváři ... dnes opět zajímavé povídání o morénách.. u nás na Šumavě si ledovce taky "pohrály"... dnes je takový den, že bych tu dobromysl potřebovala... já mám teď pu....
    Měj se fajn ☼ pa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. А оленей оказывается два:) Отличная пара! Ты их для открыток вышивала?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Sono simpatiche le renne che hai ricamato, bravissima! Grazie per le foto, sono posti bellissimi!

    OdpovedaťOdstrániť