nedeľa 5. novembra 2017

Naša bahríková pec I.

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Dnes som vyšívala málo:


O bahríkoch som písala nedávno v príspevku TU. Nebola to náhoda, že som si vybrala takú nezvyčajnú tému. My totiž doma máme bahríkovú pec. 

Pec bola postavená pred takmer 60-timi rokmi. Miestnosť, v ktorej je postavená,slúžila kedysi ako spálňa. Manžel si pamätá, ako v zime každé poobedie do pece nakúrila jeho staršia sestra Vierka. Do večera pec naakumulovala teplo a do rána vyhrievala chladnú izbu. Keď si išiel ľahnúť do postele, Vierka priložila jeho perinu na pec a potom ho ňou prikryla :-)

Keď sme sa presťahovali do domu my, zo spálne sme urobili kuchyňu. Vtedy nám každý radil, aby sme pec zbúrali. Ja som o tom nechcela ani počuť. I keď sme ju moc nevyužívali, nezavadzala, tak prečo hneď búrať?

Kuchyňa bola modrá, tak aj pec bola do modra. Stredom pece je plech, ten bol natretý vždy striebrenkou. Po 22. rokoch, čo sme v kuchyni nebývali, tak, ako všetko v nej, aj pec "ošumela". Takto to vyzeralo:



roky nepoužívaná
vpravo je bahríková pec
keď som videla toto, zalomila som rukami, je to hrozné, ako v istej našej komunite, nechcem nikoho uraziť
pred robením betónovej podlahy
tu už je podlaha vybetónovaná
a tu sú už aj stierky na stenách,
 vidieť, že plech na peci začal hrdzavieť

Zajtra bude pokračovanie :-)

Dnešný čaj:




,
Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

4 komentáre:

  1. Danka, teším sa na zajtrajšie pokračovnie. Je zaujímavé sledovať takéto premeny na živo :-). Bahríková pec...to som veru nikdy nepočula, ale keď tak pozerám na fotky, určite som ju už niekde videla.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tiež ma baví pozorovať premeny vášho domu ... Urobili ste už obrovský kus práce ... paa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. What a transformation, it looks so different!!! You're going to have a lovely new home!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Очень красивая новая кухня, приятный и свежий голубой цвет, отличная кухня! Мне нравится рождественская история, Замечательная вышивка! Я тоже делаю ремонт в квартире, голые бетонные стены, потолок, но полы уже готовы! :-) Даниеэла, благословений тебе!

    OdpovedaťOdstrániť