pondelok 29. októbra 2018

Tak ako to je?

Vitajte u mňa!
Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Hľadám nový motív na vyšívanie, som v svojom živle. Novo založený pinterest (už tretí, lebo dva razy mi ho už zablokovali, žeby výšivky prekračovali pravidlá?) mi v tom nesmierne pomáha :-)

Pochválim sa teda štrikovaním :-)
Vyštrikovala som 300 g a kúpila som ďalších 300:









Cez víkend sme mali doma Jurka. Trocha viac sme varili, niečo upiekli a hodne sa spolu rozprávali. Včera sme sledovali na čt oslavu 100-ho výročia vzniku ČSR. 

Popoludní bolo živé vysielanie z ekumenickej slávnosti zo zboru "Českobratrské církve evangelické v Praze na Vinohradech"  s témou "Modlitba za domov". Na odkaze nájdete aj video, kliknite a započúvajte sa, určite pookriete na duši. My sme si práve tento program vybrali preto, že na klavíri hral Jurkov učiteľ klavíra Jaromír Klepáč :-)


Roky nekupujeme noviny, ani časopisy. Čo potrebujeme, nájdeme na nete. Jurko si spomenul na dávne časy, kedy sme odoberali mesačník "Lidé a země". Už dva roky sme od neho dostali vianočný darček - predplatné naň. Ja ho teda prečítam od A do Z :-)

V novembrovom čísle, takmer na konci, je dvojstranový článok Lenky Požárovej o pití čaju v Anglicku. A predstav si človeče, o žiadny čaj o piatej nejde. Vraj: dodnes je podávanie čaju v Anglicku spojené s aristokratickými mravmi. Vycibrený porcelán, strieborný príbor, trojposchodová tácka s drobným občerstvením ku konvici čaju pri anglickom "afternoom tea", to všetko neodmysliteľne k sebe patrí. V Londýne sa podáva medzi treťou a piatou popoludní v najlepších hoteloch a kaviarňach. Cena je vysoká, lebo ide skôr o plnohodnotné jedlo. Kto bol v Londýne a má skúsenosť? Je čaj o piatej, či len jedlo medzi treťou a piatou? Ja Lenke musím veriť, sama to nikdy nezistím :-(






A chcete vedieť čo to je za škandalóznu vodu z názvu článku? Tak o tom v ďalšom príspevku :-)

Môj dnešný čaj, ako inakšie,  anglický  "afternoom tea":







Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!

Daniela!



9 komentárov:

  1. Danka,
    pár dní si tu nebola už si mi chýbala...
    Deka je krásna a aj nové priadze majú pekné farby. Ide Ti to pekne od ruky.
    Čo sa týka pinterestu, ja ho používam už dlho, ale zatiaľ sa mi nezablokoval, ale občas mi príde mail, že sťahovaním tej danej predlohy porušujem autorké práva či čo a pritom to nikde nezverejňujem... tak nech Ti do tretice dobre slúži.
    Čo sa týka Londýna, bola som tam, ale iba pár dní, ale brácho tam žil niekoľko rokov, tak sa ho niekedy skúsim spýtať :-)
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milý večer, no deka je nádherná. :) Konečne sa pod ihlicami rozprestiera ešte do väčšej nádhery. :) A ten čaj - to je mi ako kávičkárke sympatické, že sa najprv pil v drahých kaviarňach a hoteloch. No keď klesal predaj alkoholu, tak na čaj uvalili v 1676 vysoké dane. A začali ho pašovať rybári a schovávali ho v kostoloch. :) Aby navýšili hmotnosť,pridávali do neho sladké drievko, listy vŕby...(žeby pôvod miešaných čajov?- to som ale nikde nečítala):) Potom sa daň znížila a čaj predávali už len licencované čajové obchody. :) A čo sa porcelánu týka, v Číne sa pije zo šálok bez uška (v Indii hlavne z nerezových pohárov), ale Britom sa zrejme zachcelo za ušká chytať nežné šáločky a vznikali už sa to len hemžilo luxusnými výrobcami porcelánu Wedgwood, Spode, Royal Doulton. Možno od takých máte šáločku aj doma v tej dych vyrážajúcej zbierke, Ktovie. :) Ja som v Bitánii zažila čajové popoludnia len v takej jednej starej anglickej rodine, kde som na čas bývala ako au-pair. Pani domu pozvala kamošky na šálku čaju a kúsok koláča. A fakt aj pri tom ostali. Vtedy sa mi to javilo ako dosť kultúrny rozdiel - u nás človeka vynukujú,kým naozaj nevládze a ak je slabšia povaha, tak mu aj oči z jamôk vyliezajú, ak podľahne.:)(ok, to už sú extrémy, ale fakt mi vtedy Slováci prišli ako oveľa srdečnejší :)...potom sa to už vykompenzovalo inými peknými črtami britskej mentality) :) Vždy sa snažím peknú stránku veci nachádzať. :) Veselé romantické pletenie s čajíkmi. Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Beautiful!! 👏🏽👏🏽👏🏽👏🏽😍❤️😍

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Deka je moc pěkná, hezky sladěné barvy a určitě bude i krásně hřát, až budeš popíjet čajík. V Anglii jsem nebyla, tak nevím, jak to tam s odpoledním čajem chodí, ale asi bych si ho dávala podle svého, bez nějakých pravidel. Pa Romana

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danka, už som si myslela, že sa niečo stalo, pár dní si nič nepridávala...veľmi pekná a aj náročná na robotu je tá dečka...a čo sa týka čaju, zaujímavosti som sa dozvedela ale nech už sú zvyky také alebo onaké, my ho budeme piť o koľkej chceme a aký chceme no nie? :))) Príjemné jesenné dni. _Ahoj

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danka, bude z toho veľmi pekná deka, fajné farby si vybrala a vzoročka je jemná, páči sa mi veľmi ... paa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. What a beautiful blanket, Daniela--I love the soft colors :) Hope you have a wonderful month ahead!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj, Danka,
    díky za odkaz na Modlitbu za domov, na část jsem se dívala. Jinak s tím časopisem Lidé a země jsme na stejné vlně, znám ho a z mnohých článků jsem také čerpala. Jurko měl výborný nápad, je to zajímavý dárek. ... Deka vypadá výborně, jednak ladí barvy a ten vzor je univerzální a vypadá to celkově hodně dobře. ... Článek o pití čaje si ráda přečtu, i když jsem v Londýně nebyla a V. Británie mě nějak minula v mém žebříčku zájmu, ale to nevadí. Dnes je hezký den, aspoň u nás, slunečný a pohodový, tak si to užijte. Jana :-)

    OdpovedaťOdstrániť