nedeľa 17. februára 2019

Inka

Vitajte u mňa!
Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Obrázok mám obšitý, ale nešlo to jednoducho. Začala som so svetlozelenou bavlnkou a musela som párať. Nevyznelo to tak, ako som chcela. Obšila som teda jednou zo zelených z výšivky:




A toto bol prvý pokus obšitia, vypárané :-)


Od Helenky, bývalej výbornej kolegyne v škole, kde som učila 23 rokov, mám jeden letný zvyk. Ona si v lete hneď ráno uvarila kanvicu čiernej melty a popíjala ju celý deň. Tvrdila, že jej zaháňa smäd a aj jej chutí. Ja som melte vtedy nepodľahla :-)

Meltu sme však doma mali vždy. Na nedeľné raňajky som piekla čerstvé kysnuté sladké rožky a k nim bielu kávu, meltu s mliekom. Varievala som ju v hrnci s píšťaľkou a tak dostala od našich detí názov "pískavé kauko" :-)

O melte si môžete prečítať TU.

obrázok z internetu, pamätáte na tieto duritky, boli snáď v každej domácnosti :-)


Cigória je najstaršia náhrada kávy, ktorá obsahuje len koreň čakanky. Kedysi sa predávala vo forme suchých lisovaných kociek. Nemala sladkú chuť melty, ktorú jej dodáva cukrová repa. Neviem, či cigóriu dostať kúpiť aj dnes, musím sa na to pozrieť :-)

foto z internetu, čakanka, jej kvet zbieram v lete na čaj :-)


V posledných 5-6 rokoch mám v lete aj ja rada na popíjanie nejakú kávovinovú zmes. Vlani to bolo Caro. Teraz, už v polovici februára, som si na leto kúpila Inku. Je to prírodná zmes jačmeňa, raže (žito),  koreňa čakanky a cukrovej repy.




Inku som presypala do sklenenej nádoby z kávy, do hotovej som si dala mlieko :-)

Víkend bol vydarený, počasie nádherné, sneh sa topí. Včera pri západe slnka:




Dnes som mala čaj zo zmesi byliniek: lipa a listy maliny a žíhľavy:







Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

7 komentárov:

  1. Jéj meltu som dávno nemala, veru si mi narobila chuť:-) Mama nám ju robievala na raňajky a k nej rožok s maslom. To bola dobrota! Výšivka je krajšia s tou tmavšou bavlnkou♥ Fotky sú krásne a to Vaše okolie oj! U nás už po snehu ani chýru ani slychu. Snežienky kvitnú o stošesť :-) Krásny týždeň prajem♥

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka,
    s tou tmavšou je to krajšie, viac to vynikne.
    Meltu som pila ako tehotná, veľmi mi chutila. Čakanková káva jexistuje, ja teraz pijem bezlepkovú cirokovú kávu, tá sa chuťou najviac podobá Inke :-) Inak raz som si kúpila gaštanovú kávu a musím povedať, že väčší "hnus" som ešte nepila...
    Lipový čaj bol dnes aj u nás, Kubko prechladol, tak sme popíjali čajík.
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Melta je pre mňa spomienka na detstvo. Keď sme išli niekam na výlet mamka ju vždy navarila do termosky a tiež sme ju pili celý deň proti smädu. Veru už ani nepamätám, kedy som ju pila naposledy :-). Prajem pekný začiatok týždňa.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Když jsem četla nadpis, myslela jsem, že jde o jméno. Totiž moje spolužačka z gymplu byla Inka a naše třídní se jí kolikrát ptala, jestli se tak oficiálně jmenuje, a protože jí nevěřila, požádala o rodný list. Byla to Inka. Nikdo z nás netušil, že jí to jméno začalo vadit, až při předávání maturitních vysvědčení jsme žasli - byla čtená jako Ingrid :-))). Ona si totiž, po dovršení 18 let nechala změnit jméno. ... S tou náhražkou kávy jsi mi připomněla dětská léta, kdy s námi bydlela babička. Ona u nás zavedla zvyk, že se do velkého hrnce (bylo nás víc) uvařila "káva", což byla směs melty a žitovky, k tomu lžíce zrnkové kávy. Všem to chutnalo a jak tu bylo zmíněmo, my jsme to pili celý rok, i v létě na žízeň. Po smrti babičky se zvyky u nás změnily a my jsme začali "kávovat". Meltu ani žitovku jsme už nekupovali, ale pili jsme turka. Inku znám také, ale tu zase před léty pila moje maminka, už dost nemocná, protože nesměla turka. Takže já jsem Inku nepila už dobrých 17 let, co maminka už není. Napsala jsi dobrý článek a více lidem připomněla jejich dávné zvyky. Díky. Ani jsem nestačila pochválit krásnou výšivku. Měj se, Jana :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. U nás doma si pamatuji, že se většinou ráno pila bílá káva. Z cigorky smíchané s meltou se vařila a do ní se dávalo mléko. Tatínek měl rád nadrobený rohlík v kávě, někdy taky chleba. Já si pamatuji, že jsem měla raději rohlík. No, dnes bych to asi nedala.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Danka, je až neuveriteľné koľko máme my dve toho spoločného...až na to vyšívanie, v tom som nie taká vytrvalá :), výšivka bude zase pekná, ako nakoniec každá tvoja...tiež rada pijem Caro, takmer každú sobotu na raňajky a striedam ju s Inkou, bylinkové čaje su u mňa na každodennom poriadku, teraz zmes na prechladnutie a hrdlo, nesmie chýbať zázvor a mačacie jazýčky - to je detstvo ako vyšité...:))) Dani, veľa síl a hlavne zdravie. Ahoj

    OdpovedaťOdstrániť