utorok 29. júla 2014

Ľalia

Musím sa priznať k lenivosti. Včerajší večer som strávila čítaním obľúbených blogov. Takže plán ostal nesplnený. Pribudlo mi len pár krížikov:




Chcem sa vrátiť ešte raz k včerajšej téme. Zabudla som prezradiť, kde som sa inšpirovala. Už dlhšiu dobu sledujem blog Lenky Včielky. Je to šikovná žienka s veľkou fantáziu a mimoriadnou zručnosťou. Nechýba jej cit pre krásu. Jej fotočky sú veľmi  vkusné. Ak máte chvíľu času, kliknite a pozrite sa!


Včera bola pri mne na káve kamarátka Hanka. Doniesla mi ľaliu v pukoch. Dnes dva puky rozkvitli a intenzívne rozvoniavajú. Mala som ju, ako vždy kvietky, v kuchyni na okne. Jurko mi ju preložil do včelárne na stôl. Hovorí, že mu vôňa nerobí dobre. Zrejme zas nejaký druh alergie v rodine!


včera večer ešte puky
a dnes.......







To, že ľalia biela je nielen krásna, ale aj liečivá, vie takmer každý. Jej lupienky (nie piestik a tyčinky) sa namáčajú v liehu. Uskladňuje sa v sklenenej nádobe so vzduchotesným uzáverom na tmavom mieste. Lístky sa prikladajú na rany, dokonca aj hnisajúce. 

Málokto vie, že takýto výluh ľalie bielej sa môže používať aj ako pleťová voda. Vhodná je na mastnú, až aknóznu pleť. Výluh sa riedi prevarenou vodou v pomere 1:2 (1 diel výluhu a dva diely vody). A pleťová voda je hotová. Vieme presne, čo obsahuje. Žiadne konzervačné a vonné látky. Pleť sa čistí tampónom, namočeným pleťovou vodou. Ale pozor! Ak máte zmiešanú pleť, treba s ňou narábať opatrne. Pre vysoký obsah liehu nemá stekať na suché časti pleti. Lieh by ju ešte viac vysušoval.


biela ľalia

Keď som mala na začiatku júla problém s prstom, dostala som od mojej susedky Katky tento ľudový liek. A veruže pomohol! Povedala som si, že na budúci rok si liek urobím aj ja. Človek nevie, kedy ho bude potrebovať.





Ďakujem za návštevu, príďte zas, ste vítaní!
Daniela

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára