pondelok 7. júla 2014

Šalvia lekárska

Vlani som si kúpila s hypermarkete šalviu určenú ako bylinku do kuchyne, na varenie. Môj manžel mi ju na moje želanie zasadil do starého lavóra, ktorý mi vnuk Max namaľoval na bielo. Položené na hrubom kláte brezy bradavičnatej to bolo pekné, ale po čase bolo vidieť, že šalvii sa tam nedarí. Aj keď prezimovala celkom dobre, môj muž sa na jar rozhodol, že šalviu dá do pôdy. Rozhodnutie bolo správne. Šalvii sa darí, rastie do šírky i výšky. Dnes som ju prvýkrát ostrihala a dala som ju sušiť. 

Šalvia lekárska - Salvia officinalis - sa používa hlavne v medicíne. My ju v našej rodine používame pri kašli a zapálenom hrdle. Kedysi nám ju pestovala a sušila moja svokra, po jej smrti nám šalvia vyhynula a museli sme sa spoliehať len na kúpenú v lekárni. Neverili by ste, ale tá domáca je oveľa lepšia. Som veľmi rada, že ju opäť máme na dvore. 

V kuchyni sa používa pri príprave mäsa, hlavne diviny. Malo by sa jej dávať však len málo, pretože je moc aromatická. Ja s ňou v kuchyni skúsenosť nemám. 

Sušiť by sa šalvia mala ako všetky bylinky - v tieni a v tenkej vrstve. Ja bylinky sušievam v komore. Naša komora je pre mňa dosť významná. O jej jednej časti (lebo je veľká) píšem TU. Komora je rozdelená na dve časti. Dnes vám ukážem časť, ktorú voláme včeláreň. Preto, že v nej má môj muž pomôcky pre svoju záľubu, včelárenie. V auguste chodí k nám vnuk Maxík a tu si každé poobedie posedíme spolu pri čaji. Obidvaja sa na to tešíme už teraz. 

rozrastená šalvia
šalvia po ostrihaní
mäta zasadená nedávno
aj mätu som ostrihala
zber byliniek
a môže sa sušiť


pod červeným stolom máme cukor pre včely
v pozadí na stojane je medomet (na vytáčanie medu z plástov)
Včera večer som dokončila moju výšivku. Veľmi sa mi páči a rozhodla som sa, že aj keď je to už po druhý raz, čo som ju robila, urobím aj ďalšie. Jedna bude pre mňa a ostatné budú darčeky.



Teším sa z každej vašej návštevy, ďakujem a príďte opäť!
Daniela

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára