pondelok 8. decembra 2014

Bobkový list

A už mi chýbajú len snehové vločky na dotvorenie zimnej romantickej atmosféry:





V jeseni som si prečítala na blogu Vierky, že odložila zo záhrady svoje kvietky v črepníkoch na zimu do tepla. Medzi teplomilnými rastlinkami má aj bobkový list. To ma dosť prekvapilo. Vedela som, že ten sa pestuje niekde na juhu. A na Slovensku? Vierka mi napísala, že skutočne ho už viac rokov pestuje a darí sa mu.

A už mám bobkový list aj ja! V hypermarkete som ho našla medzi kuchynskými bylinkami. Neváhala som ani chvíľu. Som len zvedavá, či aj mne sa podarí ho pestovať aspoň rok :-))

Bobkový list sa pestuje v celom Stredomorí. Najväčším pestovateľom je Turecko. 

Dnes som si pozrela na internete niečo o mojej novej bylinke. Bobkový list ma tedy prekvapil! Dá sa z neho spraviť olej na boľavé kríže a kĺby. Príprava obkladov na boľavé miesta sa dá urobiť oveľa rýchlejšie. Len sa listy rozdrvia a zmiešajú s olivovým olejom. Potom už len prikladať na choré miesto.

V zimných mesiacoch by nás mohol zaujať sirup na kašeľ. 250 ml citrónovej šťavy + 500 g cukru + 15 lístkov bobkového listu treba variť asi hodinu, kým to nezhustne približne ako med. Potom sa listy vyberú a masa sa dá do uzatvárateľnej fľašky. Skladuje sa v chladničke. Užíva sa len 1 lyžička za deň. Ak budeme mať s manželom v zime problémy s kašľom, mali by sme to skúsiť. Nepáči sa mi na tom len to, že z citrónovej šťavy po toľkom varení nemáme nič. To môžeme variť rovno v čistej vode.

O tom, že bobkový list používame v kuchyni, netreba písať. Aj na Slovensku ho využíva každá gazdinka. Hlavne do kyslých polievok a omáčok, či na pečené mäso a nakladanie zeleniny a húb.

Nakoniec dve využitia bobkového listu bez akejkoľvek úpravy, či varenia. Pár lístkov v skrini vám odoženie mole. Pár lístkov pod vankúšom vám zabezpečí dobrý spánok. Žeby?






Ďakujem vám za váš čas a nájdite si ho aj zajtra!
Daniela

14 komentárov:

  1. Wow! This is looking fantastic! Not sure if I have asked you already but who is the designer? Looks like you will be ready for Christmas.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you for the compliment:-))
      Designer is The Primitive Hare!

      Odstrániť
  2. :)) There is a very huge Daphne tree just in front of our balcony Daniela :)) I hope your this tiny seedlings will grow as higher as our Daphne trees ♥

    I' ll definitely try to make the syrup you recommended!

    Usually we use them for both fish and meat meals! Natural Daphne soap is very common within our bath tradition! We call it " Defne" in our language!

    "A Christmas Carol" looks really fantastic! As I saw in your previous post; its designer left a comment on about its beauty too! Such an honor for you :)

    ♥ Congratulations ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Wow, this is beautiful to have the balcony that tree!
      Soap is certainly fragrant and healthy:-)
      I have syrup in the winter to try.
      Yes, it's a great honor for me - I commented Isobel:-)))

      Odstrániť
  3. You're really coming along great on this piece, Daniella!! Hopefully, it will be done for Christmas :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. You are so close to the end! I would like a lamppost like that at my house. :)))

    Bay leaves are so delicious in winter soups! I find I do not use them very much in summer. I have never heard of putting them under a pillow though! I will have to try your syrup recipe; we usually just mix lemon, honey, and ginger root. Good taste, and very relaxing~ :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rosey, I love soup with bay leaf and vinegar:-)
      Lemon tea, honey and fresh ginger is also excellent in winter:-))

      Odstrániť
  5. Fíha, môjmu vavrínu rastie konkurencia :-) Nech sa mu u teba, Daniela, páči a keď bude pekne rásť, môžeš ho i akokoľvek tvarovať. Je to vďačná rastlina – a ja ho tuším vyskúšam na moje boľavé kríže :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, Vierka, neviem či to bude konkurencia :-))
      Moje pestovateľské schopnosti tomu nedávajú nádej :-))
      A moje kríže by tiež potrebovali dobrú liečbu, možno aj ja skúsim:-)

      Odstrániť
  6. Your stitching is looking very beautiful and you are almost done with it:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Preeti, thank you very much for the comment, comforted me:-))

      Odstrániť
  7. Beautiful stitching Daniela and I love the little bay tree x

    OdpovedaťOdstrániť