pondelok 27. augusta 2018

Výšivka z roku 1947

Vitajte u mňa!
Ďakujem za komentáre v predchádzajúcich príspevkoch!

Dnes si sadneme ku dobrej káve, terasa pred reštauráciou je prázdna, čašník už na nás čaká:




Suseda Katka mi ukázala svoj poklad. Celé roky to bol poklad jej mamy. V roku 1947 Katkina staršia sestra Oľga, vtedy 11-ročná, vyšila bez predlohy kytičku kvetov. Mama z výšivky ušila malú dečku. Mávala ju na malom stolíku. Keď sa rodina presťahovala zo Slovenského Grobu do Bratislavy, dečka postúpila do škatule s pokladmi :-)

Vlani Oľga zomrela. Katke odvtedy výšivka často prejde rukami a spomienkami. Keď som videla stále krásne farby na kytičke, ponúkla som Katke, že jej dám výšivku zarámovať. 

Dnes vám zarámovanú 71-ročnú výšivku ukážem:

je to tzv. plný steh




toto vyšiť bez predlohy je dôkazom, že Oľga mala výbornú predstavivosť a musela aj pekne kresliť,
 stala sa z nej lekárka - internistka

Katka ešte nevie, či si obrázok zavesí na chalupe v Jasenovej, alebo zoberie domov, do Bratislavy. Ale to je jedno. Pre mňa je dôležité, že som v jej očiach videla hrať slzy lásky, radosti a spokojnosti :-)

  
Môj dnešný čaj:


ovocný



Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

9 komentárov:

  1. Dobrý Bože!Paní Bencúrová, ta Paříž je jako skutečná!❤ Překrásná výšivka! Obdivuji s jakou trpělivostí a přesností tvoříte takové poklady!🙏❤🌸 I ta vyšitá kytička je nádherná, přesně takovéto poklady se mají předávat z generace na generaci.(Ale je fakt, že Vaše děti jich budou mít plné kufry díky Vaší akčnosti...to myslím v dobrém!❤)ps. Zítra i já budu vařit tu Vaši "babu", jsem moc zvědavá na výsledek.😉 Lenka Jeř.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dani, je dobre, že si dala výšivku zarámovať ... v tom okrúhlom rámiku jej to veľmi svedčí ... je veľmi pekná a Katka bude mať krásnu pamiatku na sestru. No a tvoj Paríž ... ten nemá konkurenciu ... :) Prajem pekné dni ... pa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka,
    výšivke to sekne v tom rámiku a je krásna (mala som tú časť ju vidieť naživo), taký poklad netreba skrývať..
    No a Paríž je super, každý deň sa teším na nový kúsok výšivky.
    U mňa dnes bol čierny čaj :-)
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Your Paris stitching piece is looking prettier and prettier, Daniela! And what a treasure the embroidered flowers are--they look so nice in the new frame :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. I love the "new" embroidered flowers that are framed. Kate will have a nice memory of her sister. :D Olga had a pretty imagination!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mať zhmotnené spomienky na blízkeho, ktorý už tu nie je , v takejto krásnej podobe je úžasné. Ináč klobúk dole pred niekym, kto takýto obrázok vyšije bez predlohy.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj, Danka,
    "Paříž" ti velmi rychle přibývá, jsem překvapená, kolik vyšiješ za jeden "den". Když jsem si přečetla nadpis o výšivce 71 let staré, nejdříve mě napadlo, že i tvoje výšivky jistě přetrvají "věky" a co je to 71 let? Sama mám po předcích pár výšivek a některé jsou možná i starší. Jsou to poklady, kde je kus toho člověka a proto nám to připadá tak vzácné. Vypadá to moc hezky a kulatý rámeček tomu přidal na hodnotě. Ale chtěla bych napsat k té "předloze". Nevím, jaká předloha je tady myšlena, ale já nevěřím, že to děvče to vyšívalo jen tak bez nákresu. A to je ta předloha. Už tehdy před 71 lety (a to bylo po válce) vycházely časopisy a pokud si to někdo koupil, půjčoval to dalším a ženy si to obkreslovaly a kopírovaly. Mívaly celé sešity takových nákresů. Vím to od své babičky i maminky. Obě také vyšívaly a ještě nějaké obkreslené předlohy mám. Sama jsem vyšívala i podobné vzory, takže vím, jak to vzniká. I to 11leté děvče si to nejdříve nakreslilo tužkou na plátno, třeba "předlohu" viděla někde u kamarádky nebo některé ženy na vesnici. Byly i vyšívačky, které se tím živily, to bylo i u nás. Tím nechci toto dílo - dnes už památku na milého člověka - nějak pohanit. Ale nějaký náhled, když nechci použít slovo předloha, mít musela, třeba viděla podobné výšivky, což v té době na Slovensku jistě bylo běžné. Dobu po válce znám hlavně od maminky, která v té době také chodila do školy a tam byl také zdroj inspirace a nápadů. A paní Olga, která dosáhla vysokého vzdělání, to měla určitě podobné, navíc byla bystrá. Klobouk dolů před 11letým děvčetem, které toto vyšije.
    Tobě děkuji za ukázku a je to takové zpestření, celý příběh. Přeji příjemný den, Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ještě mě napadlo, nebyla ta autorka výšivky čistě náhodou paní MUDr. Olga Richterová? ... Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Hi Daniela, You have made wonderful progress on your embroidery and it’s looking great! The framed piece looks very beautiful:)

    OdpovedaťOdstrániť