nedeľa 10. februára 2019

Zabíjačková špecialitka :-)

Vitajte u mňa!
Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Obrázok mám dokončený a vyžehlený. Mám tri hotové a pripravené do rámu. Kedysi som išla k sklenárovi s viacerými, čo ma potom aj viac stálo. Povedala som si, že tri sú tak akurát a chcem to dodržať :-)




Dnes sa vystriedalo slniečko s mrakmi a teraz príšerne fúka. Zima nekončí a mal by ešte padať sneh. No, čo by sme chceli vo februári. Nech padá, mrzne, fúka, má to svoje čaro, pokiaľ nie je máj :-)

K zime patrí na dedine zabíjačka. Keď žili moji svokrovci, do roka vychovali prasiatko aj na 200 kg. Zabíjačka bývala v januári. Zišla sa rodina a každý mal zadelenú prácu. Ja som bola len na pomoc v kuchyni :-)

Keď nás svokrovci opustili, aj my sme sa snažili prasiatko vychovať. Nešlo to tak, ako malo, radšej sme to nechali tak :-)

Ale rôzne zabíjačkové špeciality, ktorých recepty sa menia z dediny na dedinu, boli výborné a občas nám chýbajú. Mne teda najviac čierna krvavá kyslá polievka :-)

Včera sme boli na nákupe a dostali sme dobrý nápad. Jednu špecialitu si môžeme spraviť aj bez zabíjačky. U Bencúrov sa to volá praženica. Dnes ju manžel urobil:

panenka, u Bencúrov jednoducho pásovina :-)

panenka je veľmi suchá, tak sme k nej kúpili kúsok dobre prerasteného bôčik,
na zabíjačke to boli rôzne malé odrezky pri delení a porcovaní prasiatka

všetko v jednom hrnci sa dá pražiť, najskôr mäso pustí šťavu, teda mäso sa dusí, ale po čase sa šťava vyparí a mäso sa začne pražiť, keď je hotové, pridajú sa ešte vajíčka, manžel pridal 3, trocha soli a korenia a ešte pár minút pražiť




Neskoré raňajky boli skvelé a ostalo nám aj na zajtra:



Dnešný čaj:


biely



Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

12 komentárov:

  1. vyšívka je moc pěkná, jsi šikulka. Pěkný týden Dana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka výšivka je prekrásna ... už keď si ju začínala, vedela som , že to bude niečo výnimočné ... :) Recept je fajn, moji svokrovci tiež chovali a zabíjali, tak si privodila myšlienky na dobroty spojené so zabíjačkami. Mne zas najviac chutilo pečené všeličo ... Keď sa práce chýlili k záveru, do pekáča sa dali odrezky, pečienka, klobáskové mäso a to všetko sa spolu upieklo. K tomu uhorky a čerstvý chlieb ... no, ťo ti budem hovoriť ... Dani, prajem pekný týždeň ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka, výšivka je zase na jedničku. Pravděpodobně to nosíš rámovat do stejného sklenářství, aby to bylo jednotné. Já mám sklenáře hned po ruce a loni jsem mu také nechala vydělat. ... Mňam, zabíjačka... nemohla bych být vegetarián, mám ráda masíčko. Pravé zabíjačky jsem zažila jen v dětství, tak mám představu, co to obnáší. Maso už teď kupujeme a zrovna večer jsme upekli bůček. Tvé fotky jsou už na pohled hodně "chutné" :-))). Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danka,
    opäť vydarená výšivka. Teším sa na rámik :-)
    Takúto zabíjačkovú špecialitu nepoznám, ja som mala najradšej teplé oškvarky a zapekačky, mňam.
    Krásna šálka, ja som včera mala čaj s názvom "pušné perly" teda zelený.
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dani, to je krásná výšivka. Recept na tvou zabíjačkovou specialitku neznám, určitě vyzkouším. Vzpomínám na masové dobroty, když jsme jezdívali na Moravu ke strýčkovi na zabíjačku. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Taky jsem jako mladá absolvovala pár zabíjaček, jednu jsme dokonce dělali i my doma. Tuto dobrůtku ale neznám, Ale určitě bych si ji dala. Mňam.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Danuško,posílám krásné pozdravy na Slovensko!Ta výšivka je super!!!!!!Pěkný večer!Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Milý večer, teta Danka. Tá výšivka je super - úplne mi pripomína jedno super leto, keď ma najstaršia sestra (už bola dospelá a bývala v ČR) zobrala 1.x ako 11-ročnú na prázdniny k sebe a išli sme do Komušína (malá vesnička v okrese Klatovy) a tam sme boli aj s jej kamošmi presne v takomto, ale starom mlyne niekde v blizkom lese (vtedy bol značne neudržiavaný; prechádzali sa tam aj myši v noci- hrôza :)). Celý týždeň sme tam spali všetci v spacákoch na zemi, robili výlety a bolo to bláznivé. :) Inak, ja som asi fakt také mestské dieťa. Zabíjačku som videla len v telke a na prasa visiac na háku sme pozerali len s kamošmi cez dieru v plote jedného domu. Tiež zážitok z detstva. :) Evidentne silný, keď si ho pamätám. :) Super týždeň želám. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Tak takovou praženičku nepoznám! A máme dnes podobný zážitek.Byli jsme v muzeu řeznictví ve Valašském Meziříčí.Soukromá firma Krásno.Viděli jsme různé stroje na výrobu uzenin a taky hezký zpracovaný film,jak kdysi probíhala zabíjačka i v dnešní době pohled do velkovýroby.Samozřejmě ochutnávka výrobků a piva s místního pivovaru.Hezké to bylo.papáček Dáša a ještě ta tvá výšivka starého mlýnu je moooc hezká!!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Wau, výšivka nádhera...Bože, prečo som len uvidela tú dobrotu, vonia to až sem, vyhladla som, idem sa najesť...:))) Keby si bola bližšie tak som u vás...

    OdpovedaťOdstrániť