Tretie klbko je pripravené a pribudli aj ihlice:
Našu tohtoročnú kyslú kapustu som už varila, i keď podľa kapustnice (vody z kyslej kapusty) nebola správne kyslá. Ale už je všetko tak, ako má byť:-)
O kyslú kapustu v dvoch súdkoch sa posledné roky stará manžel. Včera ju zmýval (tak tomu hovoríme my) a vyčrpkal plný hrniec výbornej kapustnice. Časť surovej som vypila a ostatnú som dnes varila:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6GcW2rsf3ukjIjKocfwWUlVRqxvHUlwb04t10TyN-cvrifewDH30s66RZqnK2VwHDJAP5HaveUO0KHfRYU46IMfP8uxM_neeDXeWCM69YiedxpXVudwocp5J1Z0dI9g0H-syNbfLjUhg/s400/DSC00069.JPG) |
je ako víno, však? to od cvikly :-) |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiCEMs5cTcIZ1VlzxEiPb_xFUJhjfLu9CRUPmZeqm09zN2amC1NyKGkOFUgSv6Ss8dUHszghjijfmt7lt3QYmcL-JNRQJ6BLeH9h6QPGgDyjHcNVf2idurfOgzy88GszjfnI8ldcL1R6kg/s400/DSC00077.JPG) |
v kapustnici som varila bravčové kosti z karé, varenie musí byť dlhé na nižšej teplote, len tak, aby to vrelo |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbJdvywzmexgnmbwgbqqVxE507S4bA-4zfWS4wlCKJbTpFKm6Q3e3Z3vi9aNVrYqNHUsCQxFaMU9ODsm5Ue-6i4jSb4AGKq1t4H22CAbFhAz4xzvtYB2vWmkkklERn_4EfTIL5RsdLPd8/s400/DSC00093.JPG) |
asi 20-30 minút pred dokončením pridám 2 klobásy, každú rozkrojím na tri časti, pridám cesnak a mleté čierne korenie |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhF9IUyPzTnId_OVv26VKfsiQmRg2Ce-m0XQkbKuNPOkGWBXS8TUp6X0OqbbyMtkN1s3ga1JFoq9q3bdvFXinxPcHWoNpIPnJfpicOTdatLZ0LOxSJvuwDB4cLXq14fu9Epjg-6USogYlI/s400/DSC00078.JPG) |
kým sa kapustnica varí, urobím zemiakové halušky |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj40V0w_6jd8d-VGZ2S9_KbhzhyZlB8bcGTM6Rv3oRbVugSlKqTZBmMjs4R_tsE6eUGAH9R6p1ybYQ4vE3pDKJCzQy8QCbLFDO2zU4bev76bbrjfYJ7-TovMWDd5Gl86RcTwGG2veN0_Fo/s400/DSC00079.JPG) |
surové zemiaky nastrúhať |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKe24t3zJH7ZhT8A-CQ0SKVkWdRWl-h-HPBUQarFMPxoy1PepRnnjOMGP4njJKG91V8ZD-brjPgC4sGHQ-Dih1vKoTreJtUwKTltKj3G-rwAkh-n_HVNO_Xj8-wgYcCU1r3ZNxAtsZmS4/s400/DSC00086.JPG) |
pridať hladkú múku a vajce, vymiešať stredne tuhé cesto |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEib9seq5nq_zIo-lXCFNGGIH2M7K-0juyMft1gZuEU5Ej6F_sHT8d-yoGiQ1oREQz-cgTK8_zZxoJVOXF7abaQM7ReFDP1MuAxbcwdKaWtTamO-328bq3mPe0ZqgA8FFnrVQsrBvPkHrfM/s400/DSC00088.JPG) |
cez haluškár do vriacej slanej vody urobím halušky |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgrGGLYmqC17_G-llGEhYjVnRzRmoX_oWxvPtgMoTmuszK7fe-wrs05B4zouqgR7KoE2TO1uHiuvqOclYJgQ332WvzPF6Plufjql-HbUIpI36KekBh4-cQeeUYRfkQpZFUnMJJq8f8lMvw/s400/DSC00089.JPG) |
hotové halušky |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEik_Up56y3-wgZ64AEz-gLaNXIhIACxTsFf-T1kCDe8LLqa_JAAJENNbnuqZovke2FOcxvazXbFxH9GkiZK3cp2U9IiUhoIZTMxaNqKbnOknGqLt4RAy8KoAgotTA2Cg-BTjpR7l7e485M/s400/DSC00094.JPG) |
keď sa mäso oddeľuje od kosti, vytiahnem ho, po vychladnutí odkostím a mäso vložím do kapustnice |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiXkrD9IGei70-LIhgpuiH0b-CLBLWxowqzn5zCs1oSEKKx22WRTwEuRvA1uQCed-OH9ylhBPnxquCmiVl16hfTeJETLtD8aH2CYLWPWiGu8byOXMBSFi3ndnAQX_JquCnqYbGmI6Svkk/s400/DSC00095.JPG) |
dobrú chuť! |
Receptov na kapustnicu mám viac. Varievam ju takmer každý týždeň počas zimy. Samozrejme, najlepšia je vianočná. Tá nie je z kostí. Ale halušky sú aj k nej. Snáď na Vianoce bude čas a zdokumentujem :-)
Nech sa vám darí!
Daniela
Danka, takúto kapustnicu ja nepoznám, ani som nikdy nejedla. No predstav si! U nás sa halušky do nej nedávajú. A ani neni zvykom ju variť len z kapustovej vody, vždy do nej ide aj kapusta ako taká. :) Peknú nedeľu. D. :)
OdpovedaťOdstrániťTak to varili moji rodičia. Pochádzali z Terchovej, ale v 1945 odtiaľ odišli do Čiech a potom opäť na SK a tak naša kuchyňa bola rôznorodá a kombinácie boli bežné.
OdpovedaťOdstrániťOcko ak varil kapustu, bola to kapusta, kapustová polievka, zemiaky v kapuste....
Ak dával len vodu - kapustnicu - to bola kapustnica :-)
No a ja som to naučila muža a máme to tak :-)
Ale ti odporúčam, skús to, je to výborné.
Pááá
Zemiaky v kapuste robievame aj my ... varíme zemiaky spolu s kyslou kapustou, po uvarení a scedení to dobre rozmačkáme, popučíme a pridáme veľa popraženej cibule. Niekedy na vrch restovanú pečienku ... dobrota ... :) pa
OdstrániťLauri, niečo podobné robím - uhrabčiak, ale varím osobitne kapustu a zemiaky, potom zmiešam a do toho slaninka a trocha cibuľky a červená paprika môže byť pre farbu. Mňaaaam!
OdstrániťMôj recept vyskúšaj, myslím, že ti bude chutiť :-)
Pááá
oooh, I have just scrolled back and looked at the progress pics of this gorgeous kitten design - so gorgeous! Please, please, please, who is the designer? hugs, Kaye
OdpovedaťOdstrániťMy dear Kaye, thank you !!!
OdstrániťWho is the designer know about Veronique Enginger, but I'm not sure. I got it from Pinterest.
I wish you health!
Páá
Danielko, tu polévku taky takhle neznám a halušky do ní jsem taky nejedla. Ale musí to být výborné. My kysané zelí milujem - šťávu z něj máme rádi jen tak vypít. Tvoji polívku bych si hned dala ... a jak musí být dobrá a zdravá! Začínám uvažovat o naloženém zelí na příští rok. Škoda, že jsme soudek dali pryč. No, vše se dá zařídit. Je půl páté ráno, nemůžu spát, ale jedla bych hned.
OdpovedaťOdstrániťTady sněží ! Měj se fajn. Jarka
Jarka, zatiaľ som sa nestretla s niekym nie z našej rodiny, kto by to takto poznal. Ale vyskúšaj, nám veľmi chutí. A s nakladaním zelí to my máme jasné, raz sme nerobili a ľutovali sme, i keď sa dá kúpiť, nie je to ono :-)
OdstrániťTo je zle, že sa ti nedá spať, poznám to, stáva sa mi to občas. A presne ako ty, jesť môžem hocikedy :-)))
Nech máš dobrý nový týždeň!
Pááá
Tak sme dnes obe kapustovali ... :))))) Tvoja polievka musí byť výborná ... tiež ju nepoznám v takejto forme, bez kapusty ... ale halušky ... tie niekedy dávame do kotlíkového gulášu ... Raz skúsim aj do kapustnice ... :)
OdpovedaťOdstrániťNo vidíš a do kotlíkového gulášu ma to ešte nenapadlo dať halušky. Vyskúšam :-)
OdstrániťPááá
Il ricamo è troppo bello
OdpovedaťOdstrániťLa ringrazio molto, caro Giovanna!
OdstrániťAuguro successo e pacifica nuova settimana!
Pááá
Bellissimi i gattini, sembrano veri! La zuppa sicuramente è deliziosa!
OdpovedaťOdstrániťCaro Elisa, grazie!
OdstrániťI gattini sono carini :-)))
Una meravigliosa nuova settimana auguro!
Páá
Danielka, kapustnicu s haluskami este este nejedla...ale vyzera to vyborne :-) Este by som Ti chcela dodacne...sice trosku neskor, ale o to srdecnejsie popriat vsetko len to najlepsie k narodeninam, hlavne vela zdravicka :-) Maj sa krasne...
OdpovedaťOdstrániť