streda 12. septembra 2018

Vyšperkovaná ačokčová :-)

Vitajte u mňa!
Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Po troch dňoch som tu opäť. Potrebovala som len trochu ticha :-(

Krížiky na záložke sú všetky, už len obšívať treba:


Ačokču pestujem od roku 2015. V ten rok som začala s mojim záhradkárstvom, ak si môžem dovoliť tak vznešene nazvať moje snahy niečo dopestovať :-)

Kolegyňa v škole vtedy doniesla pre záujemcov priesady zeleru. Pár ich ostávalo na okne a cez víkend by zahynuli, nuž a ja som sa nad nimi zmilovala a zachránila som ich. Našla som im trocha pôdy a zasadila ich. O mesiac doniesla priesady ačokče a bolo to s nimi presne tak, ako so zelerom :-)

Ja som dovtedy o nejakej ačokči ani nechyrovala. Na internete som si vyhľadala o nej čo-to a čakala som, čo mi narastie. Chuť má niečo medzi uhorkou a paprikou. Najlepšia je mladučká. Pojedala som ju k chlebíku, ale aj len tak, samu. Úroda však bola parádna a ja som začala experimentovať :-)

Po troch rokoch mám vlastný recept na ačokčovú polievku perfektne "vyšperkovaný". Pre mňa je najdôležitejšie, že polievočka chutí aj manželovi :-)

Polievku robievam krémovú, teda ju mixujem. Najskôr som ju robievala redšiu s opečenými kúskami chleba. Teraz ju robím hustú, bez chleba:

semienka už dozrievajú, treba ich vykrojiť


tieto sú tak na hranici, ale odporúčam radšej odstrániť


záleží od veľkosti - čím je ačokča väčšia, tým má väčšie semienka, ale kým sú biele, dajú sa použiť,  ja ich už radšej dávam preč, aby som v polievke nemala drobné kúsky, ktoré sa nepodarí rozmixovať

ačokča pripravená :-)

zemiaky, mrkva, cibuľka, môže byť aj petržlen, ale môj sa nedá dostať zo zeme,
len odrhnem vňať a koreň sa ani nepohne :-(

pažítka, ligurček, mladé cviklové listy, peržlenová vňať

všetko nakrájať

na ghee osmahnem cibuľku, poprášim hladkou múkou, trocha červenej papriky, zalejem vodou, pridám ačokču, zemiaky, mrkvu, cibuľky a varím,
keď sú zemiaky do mäkka uvarené, pridám všetko zelené a cesnak, chvíľu povarím, potom rozmixujem a pridám smotanu
a ešte povarím, už neriedim vodou, mám hustejší krém, ochutím len soľou a korením

cesnakový olej

Dobrú chuť!

výbornáááááá :-) a kto chce ešte sýtejšiu, opraží si do nej kúsky chlebíka :-)
Tak čo, vyskúšate to s pestovaním tejto zvláštnej zeleniny? Uvaríte si polievku podľa môjho receptu? A viete, ako to skončilo s ačokčou v našej zborovni? V ten rok ju vypestovala okrem mňa ešte Soňa, ale semienka z nej som si dopestovala len ja a teda ju pestujem len ja :-)))


Môj dnešný čaj - z dobrej mysle:




  

Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

8 komentárov:

  1. Polévka vypadá dobře, ráda bych jí ochutnala, nebo uvařila. Bohužel mi chybí suroviny, především ta základní :-)
    Je dobře, že se z Tebe stal takový zahradníček a slávu ačokči šíříš dál. Hodně pěstitelských úspěchů a pohodové září přeji.Romana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka,
    záložja sa To vydarila.
    Ačokča mi rastie, všade sa ťahá, ale plody nemá... robím niečo nesprávne?
    Polievočka vyzerá výborne, snáď sa k nej raz doracujem aj ja :-) Veľmi som zvedavá na chuť ačokči...
    U mňa dnes bol brusnicový čaj, pá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milá teta Danka, ja ačokči vďačím za to, že som zavítala na Váš blog. Predtým som o nej nepočula a zvedavosť mi nedala, tak hneď, ako som sa o nej dozvedela, išla som sa pozrieť "k Vám", t.j.sem na blog.:) A už sem ozaj rada "prídem" hocikedy. Polievka vyzerá famózne a chutne. Mňam.:) A záložka je krásna- páči sa mi koncepcia dúhy, farbičiek a celého sveta. Je to milé. Aj ja na svet/život pozerám dúhovo, nie čierno-bielo. :) Prajem pekné dni a želám, nech tichy smutok z duse odznie a ostanu milé pocity a pekné hrejivé spomienky. Pá

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ačokču jsem ochutnala a je výborná. Ráda bych ji pěstovala, ale nemám semínka, nevíte kde se dají sehnat? Dana

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Polevka wygląda na bardzo smaczną i zdrową i wyszywka też piękna :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Semienka mám, len akosi som zabudla toho roku ačokču zasadiť ... Už len na rok ... Polievka vyzerá skvele ... Dani, pozdravujem ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj, Danka,
    záložka je moc pěkná, jsem zvědavá, čím to vyztužíš. Jestli dobře vidím, tam nahoře jsou tužky asi. Je to pěkně barevné a také něco pro zeměpisce - krásná zeměkoule! ... Jsi propagátorem ačokči, když to pěstuješ už tři roky, jistě máš zkušenosti z vlastních výpěstků. Je to zajímavé, nikde jsem to neviděla, až tady u tebe. Polévku nemohu vyzkoušet, ale napadlo mě, šlo by to dát i pod maso při pečení? Určitě toho uplatnění bude více než polévka. Je ačokča stejně háklivá na teploty jako paprika, že se musí pěstovat ve skleníku? Ale zajímavě jsi nafotila způsob přípravy polévky, to z fotek a popisu pochopí každý. Měj se fajn, Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Danielka,
    ačokču mám letos poprvé a už jsem i nějaké plody rozdala kamarádkám.Prozatím ji přikusuji k čemukoliv.A taky jsem ji použila do leča místo papriky.Koukám,že používáš listy červené řepy-cvikly do jídla.Díky za recept na polévku a určitě ji uvařím.Zeleninovou jakoukoliv máme rádi.A vývary v kostce taky používám,ale dívám se na složení.Bez glutamanu.Taky jsem měla na tenké plátky nasušenou různou zeleninu a tu jsem používala do jídla na dochucení.
    Výšivka na záložku je opět hezká.Duha kolem zeměkoule a pastelkový duhový deštík se ti povedl.
    papáček Dáša

    OdpovedaťOdstrániť