piatok 14. septembra 2018

Čo lepím a čo čítam :-)

Vitajte u mňa!
Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Na výzvu LuciKa z blogu Érik a dió vytvoriť záložku do knihy ľubovoľnou technikou pri príležitosti začiatku nového školského roka som síce dosť neskoro, ale predsa, vytvorila tú moju :-)

Dala som na radu Aďky a zašla som si kúpiť filc. Na výber bol v dvoch farbách - bielej a červenej. Vybrala som červený. S pani predavačkou sme skonštatovali, že biely by som hneď "uprplala", pretože čítam iba pri jedení :-)

V hlave som si premietla, že vystrihnem o kusoček väčší obdĺžnik a výšivku naň prišijem. Oproti galantérii je obchod s metrovým textilom a predáva tam moja kamarátka a krajčírka v jednom Hanka. Aj keď som nepotrebovala kúpiť u nej nič, zastavila som sa pri nej. A dobre som spravila, lebo jej rady sú nad zlato :-)

Ukázala som jej výšivku a filc a ona mi hneď navrhla, že by som to mohla zlepiť lepidlom na textil. Len kde ho kúpiť? Nuž, netreba mi nikde chodiť, má ho v predajni :-)

Nikdy som sa tak nehrala, ako posledných 5 rokov a teraz došlo už aj na lepenie:


aby som nepolepila celý stôl, lebo zručná zrovna nie som, vytiahla som si starý plastový sovičkový obrus :-)
obstrihla som výšivku

prilepila kratšie okraje

potom dlhšie


chvíľu som počkala, nech to obschne

prilepila som kúsok šnúrky

lepidlo som dala na výšivku

a prilepila na vystrihnutý obdĺžnik filcu a nechala schnúť

a moja prvá a možno aj posledná záložka už slúži :-)

Kým som v lete pred piatimi rokmi nezačala vyšívať, bola som náruživý čitateľ kníh. V mestskej knižnici mali zo mňa radosť, patrila som medzi ich najlepších zákazníkov :-)

V to leto 2013, kedy som pôvodne vyšívala len darček pre Ali, som rázne zmenila svoje zvyky. Knihy som vymenila za ihlu a začala som ňou "maľovať". Počet prečítaných kníh odvtedy môžem zrátať na prstoch jednej ruky :-(

Nuž, čo už, všetko vyžaduje veľa času a ten je u mňa nedostatkovým tovarom. Čítanie si nechávam na časy, keď mi už prestanú dobre slúžiť oči na malé krížiky, ale na písmenká ešte postačia :-)

Náš vnuk Max číta veľa a aj k nám si vždy donesie dve knihy. Tak tomu bolo aj tento august. Prvý raz sa však stalo, že to nebola beletria. To ma prekvapilo a bola som zvedavá, čo to číta (číta len v nemčine). Jeho kniha ma zaujala a tak sme zisťovali na internete, či je aj jej slovenský alebo český preklad. Výborne, existuje a hneď sme knihu objednali. Čítam ju však iba pri jedení, šetrím čas na moje hranie :-)

Tak toto čítam:








tu som :-)


Je to veľmi zaujímavé čítanie, odporúčam vám!


a keďže knihy čítam málo, záložka môže byť zavesená na poličke :-)

Viem, že čítať pri jedení nie je slušné, ale túto neslušnosť robím asi od vtedy, ako som sa naučila čítať. Nepomohli ani napomínania a zákazy od ocka. O tom, čo čítam pri jedení teraz, keď nečítam knihy, tiež niekedy napíšem :-)

Dnešný čaj - voňal letom - lipový:






Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

9 komentárov:

  1. Πολύ όμορφος και πρωτότυπος ο σελιδοδείκτη σου!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dani, tá záložka sa mi veľmi páči ... a lepenie je supeeeeer ... pozdravujem L.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dani, záložka se ti tůze povedla. A se čtením to mám stejně. Vždy jsem si říkala, že až budu v důchodu, budu více číst. Ale pak jsem objevila patchwork a čtu málo. Jen trochu večer a to už mne bolí oči. M.

    OdpovedaťOdstrániť


  4. Kedves Daniela köszönöm a játékot! Szivárványos könyvjelzőt készítettél, szép színes napokat kívánok. Szívesen várok ötletet tőled, hasonló játékra. Hímezzél és olvassál , ha időd engedi.


    Milá Daniela ďakujem za hru! Vytvoril si záložku na dúhu, chcem krásne farebné dni. Teším sa na nápad, ako na hru. Vyšívajte a čítajte, kedy to váš čas dovolí.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Your bookmark turned out lovely~ I read books while eating too. It is possibly a bad habit! :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danka,
    záložka je parádna, ten červený filc jej pristane. To lepidlo na textil je super, kedysi dávno som ho aj ja mala...
    A knihu veru nepoznám, ale pozriem sa po nej.
    A čítame úplne rovnako, aj ja pri tom vždy niečo jem alebo chrúmem, i keď teraz čítam už pomenej.
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Danka, také ti pochválím záložku, i když tento způsob "výroby" by mě nenapadl, já bych to prostě ušila :-))). Hlavně, aby ti sloužila k plné spokojenosti a je jedno, jestli čteš u jídla. A v "zajetí geografie" jsem i já, po většinu svého života. A pokud je to kniha - průvodce moderními dějinami, tak to je na mě jak ušité. To by si mělo přečíst hodně lidí. Geografie a dějiny jdou ruku v ruce. Pěknou neděli přeje Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Danka, veľmi sa mi páči tvoja záložka...máš pravdu, nedá sa všetko stihnúť, keď chce človek niečo tvoriť, nemá čas čítať, ja tiež menej čítam ako voľakedy. Naposledy som prečítala tri knihy čo nadväzovali na seba o Márii Antoinette ktoré som dostala na Vianoce, vtedy som nerobila nič iné len som čítala, tak ma zaujali, ale od vtedy som veru neprečítala ani jednu knihu, čítam väčšinou časopisy aj to len večer pri telke keď sú reklamy a keď nič nehačkujem alebo neštrikujem :))) Zaujalo ma, akú odború knihu to čítaš, neviem si seba pri nej predstaviť :)))

    OdpovedaťOdstrániť