sobota 12. septembra 2015

Inšpirácia z blogu (sušené paradajky)

V levanduľovej SAL pribudla sada rímskych čísel:



blížim sa k cieľu :-)))
Sledovanie blogov sa pre mňa stáva studnicou nápadov. Ukazuje sa platnosť príslovia: "Všetci ľudia všetko vedia." Obdivujem zručnosť žien z celého sveta. Bez internetu by som si ani nepomyslela, že sme bez rozdielu vierovyznania, materinského jazyka, zvykov a spôsobu života v podstate všetky rovnaké :-)))

Vyšívame, háčkujeme, štrikujeme, recyklujeme, pestujeme, chováme, ale hlavne sa snažíme spríjemňovať svoje bývanie a dobre sa postarať o svoje rodiny. 

Asi najdôležitejšie je pre nás chutne a zdravo navariť. Skúšame to s novými chuťami, experimentujeme pri preberaní jedla z iných kultúr, prispôsobujeme ich podľa našich možností získať rôzne ingrediencie. A práve na toto je internet skvelý. Potrebujem nejaký recept? Po pár klikoch v počítači mi ich internet ponúkne obrovské množstvo. Už si len vybrať. Ja si urobím ten svoj recept kombináciou niekoľkých cudzích :-)))

Sama sa neradím medzi zručné kuchárky, a už vôbec nie medzi tie, čo varia s nadšením a láskou. Pre mňa bolo, a aj je, varenie a pečenie len povinnosť. Kedysi to bola dennodenná povinnosť, veď nasýtiť štyri deti a manžela dá zabrať. Dnes som rada, že manžel nie je vyberavý a náročný a stačí nám, keď navarím na tri dni :-))) 

Ak je blogerka výborná kuchárka a ešte lepšia fotografka, dokáže aj vo mne vyprovokovať záujem o vyskúšanie jej receptu. Takou blogerkou je Laura.  

So sušenými paradajkami som sa zoznámila len nedávno. Sú na moje pomery dosť drahé. I keď mi veľmi chutia, kúpila som si ich zatiaľ iba dvakrát. Laura  prišla s receptom na ich domácu prípravu. Robila ich z paradajok, ktoré si sama dopestovala. Ja z kupovaných :-)

Sušenie sa môže robiť na slniečku, ale to už teraz hreje menej. A musela by som paradajky zaistiť tak, aby na ne nešli mušky, osy..... Laura to robila 6 hodín v rúre. Moja rúra je stará a teda len na jeden plech. To sa mi zdalo drahé sušenie. Ale našla som inú možnosť. V kuchyni už kúrim v peci skoro každý deň. Som totiž teplomilná rastlinka. Pec má aj rúru, ktorú som nikdy nevyužila, nemám do nej ani vhodný plech. Vyriešila som to inakšie. Rovno na pec som dala kovové podložky a na ne plech:

trocha soli a cukru, z byliniek to, čo mám - šalviu a tymián
v peci som udržiavala  6 hodín len slabý plameň
 toto som mala na druhý deň

naložila som aj s bylinkami do fľaštičky, pridala 3 struky cesnaku
a zaliala slnečnicovým olejom


Dnes som už nemohla vydržať a tak tu je moja výborná večera:




Nech sa vám darí!
Daniela






9 komentárov:

  1. Oh, my goodness, Daniela, your lavender stitching is one of the prettiest designs I have ever seen. Just gorgeous!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kaye, you're very kind, you surprised me! Thank you with all my heart !!!
      Yet it is decided to frame, do not know whether white or blue.
      I wish you a successful new week!
      Páá

      Odstrániť
  2. Danielko, sušená rajčata jsem zatím nejedla, jsou fakt drahá. Ani jsem nezkoušela je doma sušit. Ale lákají mě velice. Máš nádhernou pec (to musí být teplíčko) a ten krásný hrneček mám v modrém a mám ho moc ráda.
    Na zítřek nám slibují 26 stupňů a i pár dalších dní má být přes dvacet. Sice dopoledne mlha, ale pak to stojí za to. Tak to je babí léto jak vyšité.
    Užij si volný den v pohodě. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, ak máš možnosť, skús si urobiť sušené paradajky. Mala som asi tak kilogram paradajok a zistila som, že lepšie sú veľké. Mne veľmi chutia, majú v sebe všetko ako čerstvé, odparí sa len voda a bylinky a cesnak im dodá výbornú chuť. Moja pec je to najdôležitejšie v dome :-)))
      A šálku mám aj v modrom vydaní, nabudúce odfotím :-)))
      Už dnes bol nádherný deň a teplý vzduch, takmer letný, síce ráno ešte hmla, ale nie dlho. Dúfam, že to vydrží celý týždeň.
      Jarka, maj sa fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Odpovede
    1. Thank you, Timi! I'm very tasty, I make more do :-)))
      Greetings!
      Páá

      Odstrániť
  4. Dani ... ty si geniálna ... :)))) Vyriešila si to úplne že na jedničku ... :)
    A srdečne ďakujem za propagáciu a vyskúšanie receptu ... či návodu ? Inak ... vidím, že s výšivkou ideš do finále ... Tak všetko dobré ... prežite krásnu nedeľu a pozdravujem ... :) ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hihihi, ďakujem ti! No, pec je dobrá nie len na teplo, v zime na nej varím, teraz ešte nie, lebo netreba toľko kúriť, stačí len prekúriť. Dnes sme ani nekúrili, prišlo k nám opäť teplo :-)
      Ale receptík máš skvelý, ozaj mi veľmi chutia. Zistila som, že vhodnejšie sú veľké paradajky, z malých mi zostali len malé kúsky. Chuť je výborná, dobre urobil aj cukor, čo som sa trocha čudovala, soľ sa mi zdala normálka. A tie bylinky a cesnak - úplne super!
      Ďakujem ti za nápad, mňa by to nenapadlo, že sa dá spraviť aj doma a z kupovaných paradajok :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  5. Danielka, tiez som sa chystala na susene paradajky, ale akosi nestiham...tie Tvoje vyzeraju vyborne :-) k Laure aj ja rada "chodim" :-) Super si to vymyslela s tou pieckou... :-)

    OdpovedaťOdstrániť