piatok 25. septembra 2015

Hloh obyčajný

Šipkový venček mám pripravený na šitie, ale stále mám pokazený svoj staručký šijací stroj. Dnes som sa venovala výberu na nový projekt. Nemám to v hlave uležané, chcela by som toho veľa a naraz to nejde :-)))

Aby som sa mohla pochváliť aj dnes s výšivkou, dokončila som septembrovú tému na Christmas Ornie Sal. Takže budem rada, ak si kliknete a pozriete sa na malý, ale milý obrázok :-)

Dnešný deň je už upršaný, ale včera sa mi ešte podarilo ísť na prechádzku s Borom. A ako inakšie, práve v prírode som získala tému na dnešný príspevok. Na Kublove totiž rastie veľa kríkov, ktoré na jar kvitnú krásnymi bielymi kvetmi a na jeseň sú obdarené červenými plodmi. Z diaľky, vďaka červenej farbe, sa plody podobajú šípkam, ale z blízka vidieť rozdiely. 













Minule som mala z hlohu aj kytičku, tak pre osvieženie:



A hloh ma prekvapil aj dnes. I keď som ho nevidela :-)

Ako vždy, keď píšem o nejakej rastline, pozrela sam sa na internet, čo o hlohu píšu. Dozvedela som sa, že hloh, jeho kvety, listy a aj plody, sú liečivé. Obsahuje flavonoidy, vitamín C a B, triesloviny, saponíny, pektíny. 

Tieto látky ovplyvňujú srdcovo - cievny systém, rozširujú cievy, znižujú tlak krvi, uvoľňujú kŕče hladkého svalstva.... No, nemyslíte, že aj taký obyčajný hloh by mohol byť pre nás prírodné liečivo? Dá sa zistiť aj spôsob použitia. Keď prestane pršať, pôjdem si ich natrhať na sušenie. Zo sušených plodov sa robí zápar, či odvar. A vraj nemá vedľajšie účinky. Tak teda vyskúšam vypiť z neho čaj. Samozrejme, že podám referencie :-)
A vy už  máte skúsenosti s použitím hlohu ako liečiva?

Takto vyzeral včera Choč:

schovali ho ťažké mraky


Nech sa vám darí!
Daniela

11 komentárov:

  1. Danielko, vánoční výšivku máš moc hezkou... už se těším na sněhuláky ... musím říct, že o hlohu jsem věděla, že je dobrý na vysoký tlak... jak ale vypadá to jsem zjistila až u tebe, i když to listí je mi povědomé, takže někde v přírodě jsem ho asi viděla aniž bych tušila, že je to hloh ... jsem zvědavá jak ti bude čaj chutnat... já jsem od kamarádky dostala tymián, tak jsem ho dosušila ... moc mi voní...
    Choč se u vás schovává do mlhy ... tady je poměrně teplo, ale v noci kolem 6 ... dnes bylo docela sluníčko ...
    Užij si hezky víkend i na tich procházkách. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hihihi, Jarka, akurát som ti napísala celé litánie :-)))
      No vidíš, ja hloh poznám od detstva, tu ho je veľa, ale že je liečivý som nevedela.
      Tu hlásia stále dážď, no ale snáď sa predpoveď moc nevydarí a ukáže sa aj slniečko.
      Maj sa fajn! a Páááá

      Odstrániť
  2. que baca as imagens, passando pra te desejar um excelente fim de semana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Caro Dinh, obrigado pela visita!
      Muito satisfeito com você!
      Desejo-lhe um belo domingo!
      Saudações!
      Páá

      Odstrániť
  3. Prajem mily vikend. Fiha, vobec som netusila, ze toto je hloh, hoci v caji som ho uz pila (v takej zmesi, co mi namiesala (na stres) :) trnavska "carodejnica" :), ktora v dobovych satach ako carodejnica a bylinkarka predava rozne bylinkove cajiky a kvapky na tom nasom seneckom jarmoku pod rozlicnymi veselymi nazvami (samozrejme, aj s poriadnou info o zlozeni a ucinkoch). Uz sa tesim na dalsie mile vysivky. Cudovala som sa najprv, ze preco ste na Ornie Sal vynechali jesen a potom mi dobilo, ze je to Christmas Ornie Sal. :) A nedalo mi to, citala som si o historii krizikovej vysivky a celkove o vysivaní v Cine (kedze na prednaskach o cinskej kulture sme toto nejako obisli :)) a zistila som, ze najvacsi rozkvet mala krizikova vysivka pocas dynastie Tang (618-905), ale na hodvab sa najviac vysivalo retiazkovym stylom, lebo to bolo jednoduchsie. :) Choc je krasny aj schovany. Betar, nechcel sa fotit. :) Prajem vsetko dobre a skore uzdravenie z prechladnutia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, ďakujem ti a aj ja ti prajem krásne víkendové dni aj pri upršanom počasí!
      Tak trnavská čarodejnica isto vie, čo je dobré :-) Možno aj ja budem musieť sušený hloh namiešať s inými bylinkami, podľa chuti, dám potom vedieť.
      Austrálčanka Kaisievic, ktorá vymyslela Christmas Ornie Sal, je mimoriadne aktívna žena, má niekoľko takých Sal, ja som sa prihlásila iba tu, lebo nemám rada, keď mi niekto diriguje, čo mám robiť. Sú tam prihlásené ženy hlavne z anglicky hovoriacich krajín, tak aspoň zastupujem Slovenky :-)
      Tak ti to nedalo a pozrela si sa do histórie výšivky v Číne, ale priznávam, že ma to prekvapilo, že robili krížik, to by som nepovedala. Na hodváb sa krížikom robilo zle, veď taký je jemný.
      Choč sa pretŕča, len keď sa jemu chce, je to potvora :-)
      Danka, som veľmi rada, že sa s tebou, Maťkovou spolužiačkou, spoznávam aspoň takto virtuálne. A vážim si tvoj záujem o moje výšivky a "průpovídky" !
      Pááá

      Odstrániť
    2. Oh nie. To ja si vazim, ze sa tu mozem "poprechadzat" :), poobzerat mile vysivky a naucit sa nové veci (tie recepty su super, velky uspech u mojho syna (dokonca aj u jeho spoluziakov) :) mali nedelne rozky. Asi druhykrat v zivote som robila nieco uspesne z kysnuteho cesta (vacsinou mi poriadne nevykyslo, moja mama len zalomila rukami nado mnou, tak som to uz radsej neskusala) a teraz som bola na seba cela pysna. :) A o "prupovidkach" ani nevraviac - velmi sa mi pacia, su vlastne tiez milucka vysivka, ale zo slov. :) Co sa cinskych vysiviek tyka, tiez som to necakala, no obrazky ma presvedcili (boli tam rozne prikryvky, alebo co to bolo a tie zrejme ozaj boli z pevnejsieho materialu). No ale viem si predstavit, ze Matko by sa asi len uskrnal, ze na kieho som to citala, lebo takmer vsetky druhy umenia prekvitali prave pocas tej dynastie Tang, ze som sa sama mohla dovtipit. :) Snazim sa vlastne teraz (do konca tohto roka) vymysliet aj stretavku (uz to bude 10 rokov), aby sme sa vsetci videli. Len vacsina je rozletenych po svete, tak to bude asi zlozitejsie najst pre vsetkych vhodny termin. Ale hadam to dobre vypali. :) Milu nedelu zelam, tu uz aj trochu slnecnu, len vietor sa stale za lucmi ohana, aby ho nehladili. :)

      Odstrániť
    3. Oh nie. To ja si vazim, ze sa tu mozem "poprechadzat" :), poobzerat mile vysivky a naucit sa nové veci (tie recepty su super, velky uspech u mojho syna (dokonca aj u jeho spoluziakov) :) mali nedelne rozky. Asi druhykrat v zivote som robila nieco uspesne z kysnuteho cesta (vacsinou mi poriadne nevykyslo, moja mama len zalomila rukami nado mnou, tak som to uz radsej neskusala) a teraz som bola na seba cela pysna. :) A o "prupovidkach" ani nevraviac - velmi sa mi pacia, su vlastne tiez milucka vysivka, ale zo slov. :) Co sa cinskych vysiviek tyka, tiez som to necakala, no obrazky ma presvedcili (boli tam rozne prikryvky, alebo co to bolo a tie zrejme ozaj boli z pevnejsieho materialu). No ale viem si predstavit, ze Matko by sa asi len uskrnal, ze na kieho som to citala, lebo takmer vsetky druhy umenia prekvitali prave pocas tej dynastie Tang, ze som sa sama mohla dovtipit. :) Snazim sa vlastne teraz (do konca tohto roka) vymysliet aj stretavku (uz to bude 10 rokov), aby sme sa vsetci videli. Len vacsina je rozletenych po svete, tak to bude asi zlozitejsie najst pre vsetkych vhodny termin. Ale hadam to dobre vypali. :) Milu nedelu zelam, tu uz aj trochu slnecnu, len vietor sa stale za lucmi ohana, aby ho nehladili. :)

      Odstrániť
    4. Danka, ja som sa naučila kysnuté cesto robiť tiež až po tridsiatke :-)
      Ak spravíš nejaké to stretko, dúfam, že Maťko pôjde, lebo on je taký samotár, vystačí si sám s knihami. Bolo už aj tak, že ani domov nechcel prísť, že načo? Prešlo ho to, našťastie, a príde 2-3 razy za rok. Dlho síce nevydrží, ale to ho chápem, čo tu a s nami?
      Tak ti prajem pekný nový týždeň!
      Páá

      Odstrániť
  4. Danielka, ta vianocna vysivka je krasna...ani sa mi verit nechce, ze za 3 mesiace budu Vianoce...leti to neskutocne rychlo :-) Hloh som veru neskusala, tak som zvedava, ako Ti bude chutit :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka, ďakujem!
      Vianoce mám rada, hlavne to pred nimi, atmosféra všade, a keby bol ešte sneh, to by bolo :-)))
      Pááá

      Odstrániť