piatok 18. septembra 2015

Kubínsky jarmok 2015

Nie som celkom spokojná s farbami na mojej novej výšivke. Dnes sa už dá vidiť, že vyšívam šípky. Nevyzerajú celkom podľa mojej predstavy. Bola som hľadať v obchode  vhodnú farbu bavlnky, ale nemala som úspech. Červenú s nádychom do oranžovej nemajú. Použila som teda dva odtiene červenej a tmavooranžovú, ale akosi ich vo výšivke nevidím :-)




Tento víkend je v našom okresnom meste tradičný jarmok. Keď boli naše deti malé, spolu sme sa naň tešili od polovice leta. Poznáte to, rozžiarené očká a v nich radosť z každej maličkosti. Zmrzlina, cukrová vata, lízanky, turecký med, čierny pelendrek (nie policajný) a samozrejme nejaká hračka a balóny. Kolotoče sme vynechávali. Nemám ich rada ja a naučila som tomu aj naše deti :-)

Takéto nezabudnuteľné chvíle sme zažívali na dvakrát. Najskôr s Miškom a Maťkom. Keď vyrástli a prestali ich lákať jarmoky, prišli na rad Danka a Jurko. Už viac rokov sme na to len dvaja - ja a manžel. Netreba nám nič kupovať, ale jarmočnú  prechádzku si neodpustíme. Najradšej si prezrieme produkty remeselníkov a ľudových umelcov. 
































Bolo tam veľa predajcov medoviny, medovníkov rôznych tvarov a farieb, burčiaku a občerstvenia. Na prázdno sme neodišli ani my. Kúpili sme si kilogram veľkej suchej fazule :-)

Nech sa vám darí!
Daniela

21 komentárov:

  1. Danielka, ja mam velmi rada tu atmosferu jarmokov...u nas bude az v oktobri, tak snad nam pocasie bude priat...krasne zabery si urobila, tiez tam chodim hlavne kvoli remeselnikom a ludovym umelcom :-) papa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Myslím, že iné tam už nestojí za to. Kedysi sa tam dostalo kúpiť nejaké tie úskoprofiláky, ale teraz je v obchodoch takmer všetko, len aby peňazí bolo :-)))
    Ale páči sa mi, že remeselníci sa dostávajú do povedomia a zo svojho remesla viacerí aj žijú. Tak by to malo byť, ale ich produkty sú drahšie, ako dovoz piatotriedny z Ázie. Veď ani ja by som moje výšivky nepredala za bagateľ. Preto ich radšej darujem a som šťastná z radosti druhých :-)))
    Pekný víkend!
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danielko, měli jste pěkný výlet ... taky mám ráda tu atmosféru ... prostě tradici ... dřív bylo těch nemožných výrobků víc a myslím, že to jde k lepšímu ... líbí se mi na fotkách hlavně dřevo a košíky ... a sbíhají se mi sliny na ty klobásky. Koukám, že medu je tam hodně druhů a s pumpičkou na okoštování asi? To jsem ještě neviděla .. dobrý nápad.
    Užij si hezky víkend! Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, ďakujem ti! Mne sa tiež zdá, že sa viac jarmoky orientujú na tradície a vytláčajú sa tie braky. Ale nahnevala ma tam jedna vec, ktorú som ani neuverejnila - začína sa tam tlačiť aj politika. Včera tam mala stánky jedna strana, vraj zadarmo kávu a limonádu, ale najskôr podpíš petíciu. Ja ani neviem akú, lebo ma to normálne urazilo, ale som si odfotila a išla preč. To by tam nemalo byť, mne to zážitok z jarmoku úplne pokazilo.
      Peknú, už chladnejšiu a možno aj upršanú nedeľu ti prajem!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Prajem peknu sobotu. Este ze ste boli a nafotili ste tu atmosferu. Ja som si vcera jarmok odpustila, rano ma totiz prestrasilo tvrdnutie bruska, tak sme boli na pohotovosti. Nastastie to boli falosne kontrakcie, dostala som magnezium a sla domov na kludovy rezim :) Jarmok som nastastie tento rok zazila, minuly piatok Radvansky. Krasny jarmok iba remeselnici, ziadna "Cina".

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och, Mirka moja, dávaj si pozor, ešte máš dosť času! Mala by si ležať a mať aj psychiku dobrú. To sa musíš sama snažiť a nerobiť si starosti s ničoho :-))))
      Tak sa zdá, že o rok by som mala ísť radšej na Radvanský, ten má asi aj storočnú tradíciu a je určite aj bohatší na rôzne remeslá.
      Tak držím prsty, nech všetko dopadne tak, ako má!!!
      Pááá

      Odstrániť
  5. What a fantastic fair! So many things to see and buy! :o)
    I am sure you had a great time there!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Timi, thank you! It was a nice day for me. Was the weather. Today it is cloudy, it rained a lot last night.
      I wish you a beautiful Sunday!
      Páá

      Odstrániť
  6. Thanks for taking around the fair!! We get to see lot of interesting things . Your embroidery looks beautiful:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Preeti nice, thank you!
      Blogging is therefore amazing that we see the lives of ordinary people around the world.
      I wish you a beautiful Sunday with the family!
      Páá

      Odstrániť
  7. Sehr schöne deine Stickerei.
    Viel Spaß auf der Messe.
    Liebe Grüße Manuela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danke, liebe Manuela!
      Es war sensationell, schönes Wetter zu tun.
      Heute schief gelaufen ist und regnet: - (((
      Aber sollte es sein, die Erde trocken ist.
      Ich wünsche Ihnen einen schönen Sonntag!
      Páá

      Odstrániť
  8. Ja mam jarmoky velmi rada doteraz (som stale take, uz sice postarsie, ale dieta) :) Fotky su uzasne, aspon cez ne som sa nadychala tej jarmocnej atmosky. :) U nas v Senci ma jarmok nazov Remeselne dni a byva vzdy v auguste. Tento rok som ho nestihla. Inak vzdy odchadzam odtial s nejakym novym kosickom,alebo vyrezavanou varechou (aby mi vsedne varenie trochu sprijemnila,kedze s nadsenim varim skor len nejake experimenty a nepodarky nazyvam modernym abstraktnym umenim na tanieri. Clovek sa musi nejako vynajst v osemetnych situaciach.) :)
    Sipky su krasne, ta kombinacia farieb je pekna, myslim, ze vobec nevadi, ze nemali sipkovu cervenu. Takto je to umenie - namiesat farby po svojom. A tak uz len hadam pripajam ihle na veselu cestu sipkovym cajikom,kedze aj tu na "Dolniakoch" v Podunajsku sa ochladilo. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, tak to ja som dobre staré dieťa :-)))
      Ja sa stále teším na túto atmosféru, aj keď ma tam niečo vytáča, radšej si to nevšímam.
      Myslela som si, že žiješ v BA. A zdá sa, že varenie je pre teba tiež len nutnosť. Tiež najradšej experimentujem a nepodarky zakamuflujem :-)
      Šípkový čajík z obchodu nechcem, ale onedlho budú zrelé oravské, tak si pôjdem nazbierať.
      to hádam bude tiež jeden príspevok na blogu :-))
      Tak pozdravujem Dolniaky z Horniakov :-)))
      (Ale žiadna Horná Dolná - to neznášam už len z upútaviek)
      Pááá

      Odstrániť
    2. Dakujem :) A hej, byvam v Senci, pacia sa mi Slnecne jazera, co tu mame - su krasne v kazde rocne obdobie, vidno od nich v dialke Karpaty. No a Bratislava je len na skok, takze tam travim tiez velku cast mnohych dni - pracovne, v divadlach alebo galeriach a aj kaviarnickach v Starom meste, ktore mam rada (viem,ze Bratislava je dost skareda "krasavica" na Dunaji - cosi ako Marfusa z Mrazika ;-), ale ja ju mam svojim sposobom, akosi zhovievavo rada) :-)
      Cajik z oravskych sipok bude urcite ten naj! :-)

      Odstrániť
  9. Даниела! Начало венка чудесное, жду продолжения! А ярмарка-сплошное удовольствие! Я тоже люблю любоваться народным творчеством:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Дорогой София, вы меня успокоили, спасибо!
      Я желаю вам красивый воскресенье!
      Páá

      Odstrániť
  10. Liebe Daniela,
    schöne Dinge gibt es auf der Messe zu kaufen. Da wäre ich nicht mit leeren Händen - aber mit leerer Geldbörse - nach Hause gekommen :))
    Liebe Grüße
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Liebe Marion, es gab eine Menge von Anbietern, aber die Waren sind fast überall gleich.
      Ich mochte nur die Produkte der Handwerker. Ich habe bereits ein volles Haus :-)))
      Nur sehe ich im Fernsehen heute eröffnet Oktoberfest :-)
      Haben Sie einen schönen Sonntag!
      Páá

      Odstrániť
  11. So, you have left all of the lavender behind now and are onto lovely shades of red. Loved seeing the photos of the fair, it looks like fun!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Great stitchy progress & lovely day out!! Look at all these goodies :)

    OdpovedaťOdstrániť