pondelok 21. septembra 2015

Suším jabĺčka

Kruh sa uzavrel :-)))


Ale moja výšivka ešte nie je v cieli. Mám roboty tak na jeden deň. Na dva dni však musím dať vyšívaniu "pohov". Sú maturity v mimoriadnom termíne, takže zas robota navyše. V škole máme zhoršené pracovné podmienky a rozmýšľam nad tým, že jej dám "zbohom". Všetci nezainteresovaní si myslia, že učiteľ v dôchodku nechá prácu pre nezhody s mladými, skoro dospelými, žiakmi. Hovorí sa tomu generačné rozdiely. U mňa to teda tak nie je. So žiakmi si rozumiem, mám ich rada a cítim, že aj oni mňa. Ale stojí mi to za to? Zo školy chodím nešťastná a nenachádzam riešenie zamotanej situácie. Ešte uvidím! 

Najkrajšia jabloň s bohatou úrodou po dvoch nočných búrkach striasla svoj háv. Takmer všetky jablká ležia v tráve vôkol nej:



Vybrala som si z nich niekoľko na sušenia. Ešte som jablká nesušila, ale moja maminka to robila každú jeseň. V zime som ich potom vyhrýzala pri čítaní kníh. Dnes dostať v obchode celý rok niekoľko odrôd čerstvých jabĺk a ich sušenie stratilo na význame.


kvalita je slabšia, ale vyberiem niečo :-)

jabĺčka som dala sušiť na teplú pec :-)

Potešilo ma, že pri sušení sa celým bytom nesie krásna jablková vôňa, tak som dnes nakrájala ešte jeden plech. Koľko sa pri nich nasedela moja maminka, keď sme ich mali nasušených plné plátené vrecko?

Nech sa vám darí!
Daniela

33 komentárov:

  1. Danielko, věneček je prostě úžasný ... se školou ti držím palce ať to dopadne dobře ...přála bych ti abys s "dětmi" mohla ještě být ...jablíček je mi líto - nešly by na mošt, ten je taky výborný ...
    Měj se co nejlíp! Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, aj ja by som s deťmi bola, ale odučiť si a ísť domov. Nejde to tak a aj dnes som mala 4 hodiny na rozvrhu a bola som tam od 7.00 do 15.30, akoby niekde vo fabrike. Hlava ako melón z počítača a tabuliek a cena mojej nadpráce = 0!!!
      Jabĺčka sú dosť otlčené a začínajú hneď hniť, takže ostanú srnkám :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Dobrý večer,Danka,su ráda,že si budeme tykat.mamince přání vyřídím,bude jistě ráda,už sem jí o Tobě vykládala. jablíčka suším v sušičce,vnučky to majů moc rády a nestačím jich zásobovat.z plné sušičky o 5 patrech je ve výsledku svačinová kabelka...ale dělám to ráda,je to lepší než cukroví,které stejně nekupuju.také mají rády ze sezónního ovoce sušené placky,které dělám z rozvařeného ovoce a cukru,dám na pergamenový papír také do sušičky ve slabší vrstvě,po usušení zmotám a to je také moc dobré.nejvíc jim chutnají placičky z hroznů(těma nás zásobuje sestra),je to lahodné,sama to mám ráda.dnes sme dodělaly s dcerou bezinkový likér,mám rozvařené rajčátka na protlak,chystám sa na šípkový sirup a zase sušit jablíčka a furt cosi,jeden aby v té kuchyni aj spal....tak ať se Ti daří na domácí aj školní půdě,dobrů noc,Helena.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka, tak to si ty dobrá gazdinka! Ja nič také nerobím. Ale videla som na jednom blogu bazový likér a to sa mi celkom pozdáva, asi urobím :-)))
      A zaujal ma ten šípkový sirup, to musí byť dobrôtka, ale aj náročné na prácu. Kedysi dávno, ešte ako študentka som mala veľmi rada šípkový džem, nosila ho na internát spolužiačka od Myjavy. Robila to jej babka, bol skvelý. Na to treba veľkú trpezlivosť :-)
      Helenka, tak ti prajem radosť z práce v kuchyni!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Sei super veloce ottima esecuzione bravissima.
    Le mele al forno mi piacciono molto
    Io le avvolto nella pasta sfoglia dolce e all'interno dove c'era ol torsolo metto un cucchiaio di marmellata da noi si chiamano mele in gabbia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Caro Giovanna, sei così gentile, grazie per il bel commento!
      Addio!
      Páá

      Odstrániť
  4. Your stitching is looking great, I thought it's done:) I hope your concern with the school is solved.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, dear Preeti! I also hope that my solution is to correct, whether it has any.
      Greetings!
      Páá

      Odstrániť
  5. Ahoj Dani, konečně se dostávám k napsání komentíku.
    Výšivka no, vlastně všechny výšivky jsou nádherné !!! Jsi prostě šikulka.
    Jablíčka suším také, mám sušičku a plně ji využívám. Už jsem udělala jednu velkou dávku jablíček a všechny jsou snězené, tak dělám další.
    Měj se krásně a moc přeji, aby ve škole vše dobře dopadlo. Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka, ďakujem ti! To vieš, že ma teší, keď viem, že moje sedenie s ihlou sa páči aj iným :-)
      Ja sušičku nemám, nie som taká pracovitá gazdinka :-)
      Ale ako čítam blogy, isto to veríš, nachádzam v nich toľko inšpirácií, že musím aj ja niečo robiť. Keď už kúrim v kuchynskej peci, lebo mi je už zima, ale na ústredné kúrenie to zatiaľ nie je, môžem pec využiť aj na sušenie.
      Dúfam, že moje rozhodnutie ohľadom školy bude to najlepšie :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  6. Liebe Daniela,
    dein gestickter Kranz ist wunderschön, so richtig herbstlich das es einem warm ums Herz wird. Und ach herrje so viele Äpfel, da wird es aber noch viele, viele leckere Apfelkuchen bei dir geben.
    Wünsche dir eine schöne Woche
    Liebe Grüße Sandra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danke, Sandra. Ich bin froh, dass du wie der Kranz :-)
      Apples gesäumt sind, beginnen sie zu faulen: - (((
      Aber der Kuchen ist noch :-)
      Grüße !!!
      Páá

      Odstrániť
  7. Diese Äpfel sind sicher sehr lecker, getrocknet oder auf dem Apfelkuchen oder als Apfelmus. Ich liebe die Apfel-Zeit.
    Ich hoffe, das Problem in und mit der Schule kann bald gelöst werden.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danke, Brigitte! Ich liebe auch Äpfel.
      Die Entscheidung die Schule ist schwierig. Ich hoffe, Sie zu korrigieren.
      Viele Grüße!
      Páá

      Odstrániť
  8. Dani výšivka ako vždy narastá a narastá a ja sa nestačím diviť ako to môžeš tak rýchlo vyšiť??? Jabĺčka aj my doma sušievame keď ich je veľa a veru tento rok je ich neúrekom akurát tak ako aj ty píšeš aj u nás sú všetky pod stromami, nestačíme ich zbierať. No neviem či aj ja nenasuším. My ich nakrájame tiež presne tak ako ty, uložíme na plech a dávame na slniečko ak ešte svieti a potom ich zvyknem dosušiť v sušičke, je to pochúťka a myslím si, že tým kupovaným sa nevyrovnajú už len preto, že tie čo si doma nasuším viem že sú bez postrekov :) Pá a pekný slnečný deň.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, vyšívam takmer každý deň, oddýchnem si pri tom :-)
      Ja teda prvýkrát suším, my totiž v záhrade nič nemáme :-)
      Sušičku nemám, ale naša pec je asi aj lepšia :-)
      A ja som ako ty, vidím nejakú činnosť na blogoch a hneď by som to robila aj ja, tak sa teda daj do sušenia a ja zas niečo nájdem a urobím :-)
      Páá

      Odstrániť
  9. Ahoj Dani ... Jabĺčka na zimu si tiež suším ... Na chate máme klasický sporák, manžel mi nad ním urobil záves naň si dávam rošty s nakrájanými jablkami ... usušia sa krásne od večera do rána ... veru, škoda je takú dobrotu nechať pod stromami ... a v zime doma suším na radiátoroch ... vonia celý dom ... :) Venček sa mi veľmi páči, až tak, že mám chuť vyšiť si ho sama ... Včera som pátrala po nete a hľadala naň graf ... ale nenašla ... Dani, môžem ťa poprosiť o link skadiaľ sa dá stiahuť ? Dopredu ďakujem ...
    A v škole prajem všetko dobré ... urob správne rozhodnutie ... paa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, však na klasike to ide najlepšie? Mne tie sušičky "nevoňajú", lebo zas len žerú elektrinu.
      A k tomu grafu - ja nemám graf, iba v tablete stiahnutý vyšitý obrázok a podľa neho vyšívam. Ak mi napíšeš email, pošlem ti ho, alebo na mojom pintereste na nástenke jeseň ho mám. Ale ak nemáš tablet, z NB sa to zle vyšíva, lebo sa to nedá zväčšovať.
      Ja ti všetko vyšívam iba z tabletu.
      Dúfam, že sa rozhodnem správne. Dnešný deň ma zas približuje k výpovedi.
      Pááá

      Odstrániť
  10. Ahoj Danka. kopec noviniek na tvojom blogu za ten čas, som tu nebola.:) Výšivky sú krásne, o tom niet pochýb.
    Jabĺčka sušievame v zime aj my, tiež na radiátore. Nešúpeme ich a trochu tenšie plátočky, aby sa rýchlejšie usušili. Inak, to je Robova parketa.:):)
    Zdravím ta. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, ďakujem ti! Veru si blogovanie zanedbávala a mne je smutno bez tvojej nádhernej záhrady! Ani ja som jabĺčka nešúpala, len pokrájala. A moja maminka to robila tiež vždy po radiátoroch. Zatiaľ je dosť fajn, tak sme len 2 razy kúrili v ústrednom. V kuchyni mi to zatiaľ stačí prekurovať. A mám výbornú sušičku :-)
      Robo je teda dobrýýýý, toho môjho by som k takej práci nedostala :-)
      Pááá

      Odstrániť
  11. Ahoj Daniela, aj u nás už sa suší - jablká, hrušky a hlavne slivky, bez tých by predsa nemohla byť vianočná kapustnica :-) Suším v teplovzdušnej rúre aj v sušičke, tento rok je toho naozaj veľa.
    Maj sa krásne! v.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vierka, zisťujem, že všetky ste šikulky! Iba ja suším prvý raz :-)
      Ale ja to zas mám prírodnejšie - bez el. energie - ekologicky :-)
      Vierka, ďakujem ti ďalšiu inšpiráciu - skúsim nasušiť aj slivky, ale to by bolo asi lepšie odkôstkovať.
      Pááá

      Odstrániť
    2. Áno, slivky suším odkôstkované, trochu ich nakrojím a vyberiem kôstku. Slivky mám ale na plechu na pečiacom papieri, keď pustia šťavu, preložím ich na druhý, aby vyschli rýchlejšie.
      Ono tej el. energie sa neminie pri tom príliš veľa, v rúre sa usušia naraz tri veľké plechy, do sušičky sme zasa dokúpili poschodia, takže sušíme 10 naraz, len ich občas medzi sebou tie horné a spodné prehodíme. v.

      Odstrániť
    3. Vierka, ďakujem ti za dobré rady! Určite vyskúšam, snáď už cez víkend :-)
      Ja som nad sušičkou nikdy nerozmýšľala, nevenujem sa záhradkárstvu a pestovateľstvu. Ale vidím, že ty to máš skvele premyslené a sušíš o 105!
      No, ja začínam a to je už na dobrej ceste, snáď :-))))
      Pááá

      Odstrániť
  12. Lovely stitching & yummy apples!!
    I always make batches of compote with mine. They keep really well in the freezer & come in handy for dessert or when baking apple tarts! Yum!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ingrid, and we like pie with apples. So juicy, yummy :-)
      Cake with fruit is always excellent :-)
      Greetings!
      Páá

      Odstrániť
  13. Danuško,vyšívání super!!jako vždy...Jabka-taky už začínám sušit..A dnes jsem Ti konečně posílala slíbený balíček,snad dojde vpořádku..Pěkný večer!!Zdena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdenka, OMG, ja som si čím zaslúžila balíček od teba?
      Ty si taký zlatý človiečik, mimoriadne pracovitý, čo ja veľmi obdivujem!
      Veľmi sa teším a som zvedavá!
      Dobrú noc!
      Pááá

      Odstrániť
  14. Prajem mily vecer, tie zhodene jablkove saty najkrajsej jablone v trave vyzeraju uzasne. :) A napad doniest ich domov a po kuskoch si ich davat po veceroch este lepsi. :)) Vysivka je krasna, tie ozajstne sipkove kyticky vo flastickach sa isto cervenaju, lebo tento vencek je velky fesak. ;-)
    Verim, ze rozhodnutie ohladom skoly dopadne k spokojnosti. Viem si predstavit, ze to musi byt velmi tazke, plne kontroverznych pocitov. Drzim velmi silno palce a verim, ze to dopadne najlepsie, ako moze. <3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, ja veľmi rada stojím nad takýmito krásami, ktoré si väčšina ľudí ani nepovšimne. Chodím na prechádzky po tých istých trasách a stále tam niečo nájdem na obdiv :-)
      Venčeku ešte niečo chýba, ale do konca to dorobím.
      Veruže moje rozhodovanie ma stojí veľa námahy a času, preberám rôzne hľadiská.......
      Dúfam, že padne to najlepšie pre mňa :-)
      Dobrú noc prajem!!!
      Pááá

      Odstrániť
  15. Gratulation zum Kranz !! Wunderschön ist er geworden !!!
    Die Äpfel duften bis hierher :)) Lecker.
    Liebe Grüße
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marion, danke !!!
      Ich liebe Äpfel frisch, getrocknet und in Kuchen :-)
      Viele Grüße!
      Páá

      Odstrániť
  16. Gratulation zum Kranz !! Wunderschön ist er geworden !!!
    Die Äpfel duften bis hierher :)) Lecker.
    Liebe Grüße
    Marion

    OdpovedaťOdstrániť