Dnes to bude bez krížikov. Včera som sa pochválila ukončeným prvým tohtoročným projektom a do druhého sa pustím až zajtra. Stále totiž neviem, čo to bude. Rozhodovanie je krásne, ale aj ťažké :-)
To však neznamená, že dnes som "nekrížikovala"! Aj v roku 2016 pokračuje Christmas Ornie SAL a tak som začala niečo malé vianočné. Zajtra budem mať obrázok ukončený a uverejnený, januárová úloha bude splnená, tak dám link. Od pondelka idem už do školy a to bude znamenať menej času na vyšívanie.
My sme s manželom konečne dojedli všetko zo sviatkov, hrnce a tácky sú umyté a upratané. U nás sa totiž vždy veľa varievalo, veď sme vychovali štyri deti. Stále však počas sviatkov používame tie isté hrnce a to láka naplniť ich! Domov nám prišlo len 50% detí, Danka odišla ešte v starom roku a Jurko po Novom roku a hrnce nám zanechali poloplné :-))))
Patrím k starej škole, nedovolím nič z potravín vyhodiť. Aj ako neveriaca hovorím, že to je veľký hriech. Práve včera dávali v TV novinách reportáž zo Sýrie, ako tam ľudia hladujú. Kilogram ryže (alebo múky, neviem už, ale to je jedno) vraj stojí 230 € . Povedzme si krutú pravdu: Koľko potravín obyvatelia EU vyhodili po Vianociach? Určite veľa! Hrozný svet!!!!
Nechcela som sa púšťať do rozboru situácie vo svete, chcela som vám len ukázať tortu, ktorú roky robievam pri rôznych príležitostiach. Tak to bolo aj tieto Vianoce a je to jediné, čo sa zjedlo v priebehu dvoch dní :-)))
Mne sa na tejto torte najviac páči to, že je rýchlo spravená, nepotrebujem k tomu ani rúru pustiť a všetkým nám chutí:
6 kyslých pochúťkových smotán, cukor, vanilínový cukor, ananásový kompót, 2 banány |
detské piškóty, mala som aj trocha kakaových |
smotany vymiešať s cukrom a vanilínovým cukrom a nechať aspoň pol hodiny postáť, nech sa cukor rozpustí |
na dno tortovej formy poukladať piškóty |
na ne dať časť smotán |
potom ananásový kompót |
a banány |
na to druhá piškótová vrstva |
a druhá časť smotán, najlepšie je robiť to večer a na noc dať do chladničky |
na druhý deň vidieť, ako piškóty vsiakli smotanu |
vyšľahať 33% šľahačkovú smotanu (ja som mala 2 asi 200 g) |
môže sa "zdobítkom načančať", nám stačí len natrieť :-))) |
rôzne ozdobiť, napr. ovocím (ja som len posypala kakaom) |
ale potom som si uvedomila, že šľahačku nesladím a kakao tiež nie je sladené, tak som len trocha posypala vynilínovým cukrom, nožom prejsť po vnútornej strane formy a pomaly ju otvoriť |
a dať si kus k dobrej káve, či čaju, mňam :-))) |
Nech sa vám darí!
Daniela
Your cake looks delicious - I am back to work on Monday, too, so less stitching time for me, as well - :(
OdpovedaťOdstrániťThank you, Kaye!
OdstrániťPááá
Mňaaamm ... Danka, ty mi robíš chute ... :) Túto tortu robievam aj ja, hlavne v letnom období ... Dobre vychladenú má rád najmä manžel ...
OdpovedaťOdstrániťA ešte by som o tom vyhadzovaní potravín ... U nás sa tiež nič nevyhodí ... Nakupujem a varím len toľko, koľko zjeme ... koruniek nie je nazvyš, ale doprajeme si všetko ... Rozum sa mi zastavuje, keď v telke vidím, ako z kontajnera vyťahujú celé upečené kura ...
Áno, v lete je výborná dobre schladená! Ale ja ju robím teraz len keď sú doma deti, nezáleží na ročnom období. Už som párkrát urobila pre nás dvoch len tak do mištičky obdobu, bez šľahačky a bolo to dobrééé.
OdstrániťLeuri, my obyčajní ľudia si dobre rozmyslíme, čo kúpiť a ako to zužitkovať, ale isto aj u nás je veľa tých, čo aj celé kurča vyhodia. My sme naučení skromnosti a ja stále všetko kupujem len to najlacnejšie, aj keď od leta by som nemusela, lebo už deti pracujú a nie sú odkázané na nás. Zvyk je zvyk, hádam ma to prejde :-)
Pááá
To vypadá krásně, moje švagrová dělá něco podobného. Snad někdy také vyzkouším. Přeji příjemný večer. Jarka
OdpovedaťOdstrániťTento komentár bol odstránený autorom.
OdstrániťJarka, ďakujem za návštevu!!!
OdstrániťEšte som sa s tvojim blogom nezoznámila, len som klikla, ale zajtra si pozriem viac!
Najskôr som si ťa pomýlila s Jarkou, s ktorou si píšeme už dlhú dobu :-)
Pá
Wow questa torta è fantastica buonissima provo a farla anche io grazie per la ricetta. Però devo sostituire l'ananas con un altro frutto magari le pesche sciroppate. Purtroppo sono allergica all'ananas se lo mangio sto malissimo.
OdpovedaťOdstrániťGiovanna, sono contento che ti piaccia la ricetta! Ho anche a volte lo faccio con le pesche, è buona con una varietà di frutta!
OdstrániťPááá
Danielko, tak tento dort znám, ale nikdy jsem ho nedělala ... přitom je výborný... musím vymyslet nějakou malou formu pro nás dvě ...
OdpovedaťOdstrániťJinak ke včerejšku, já taky mám pocit jako že jsme si blízké a občas si představuju naše setkání... a už z toho pomyšlení mám takovou velikou radost ! ♥☼... věřím, že to někdy vyjde!
Do nového týdne ti přeju jen to dobré. Jarka
Tak Jarka, predstav si, že som si ťa pomýlila s Jarkou vyššie :-)
OdstrániťUž som jej aj napísala, vraj, že si si zmenila foto...... a až po zverejnení som zistila, že to nie si ty!
Niečo podobné sa dá urobiť aj do mištičiek, len také mini, už som to robila len tak pre nás dvoch, tak vyskúšaj.
Aj ja verím, že niečo spolu vymyslíme, niekedy v lete, keď sa bude mať kto starať o tvoju mami, sadneš na vlak a budem ťa čakať tu !!!!!
Pááá
Danielka, Ty mi teda robis chute...takuto pochutku zvyknem robievat do zmrzlinovych poharov a najradsej s cucoriedkami :-) Ale vyskusam aj Tvoju verziu :-)
OdpovedaťOdstrániťZajtra nam to zacina, tak prajem uspesny buduci tyzden, papa :-)
Comme cela doit être délicieux!
OdpovedaťOdstrániťDouce semaine Daniela
Aj u nás sme konečen dojedli všetko čo bolo navarené, silvestrovská kapustnica a novoročné rezne tak sme si po tom všetko dali včera na obed bryndzové halušky :) ešte ostali drobné koláčiky ale tie vydržia aspoň je čo zobkať. Dani ale tá torta je veľmi podarená, poznám ju a aj robievam, dá sa kombinovať s akýmkoľvek ovocím, rada ju robím v lete s jahodami... už aby bolo leto...pá
OdpovedaťOdstrániť