sobota 29. decembra 2018

Kamahi med

Vitajte u mňa!
Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Tento obrázok každému napovie, čím sa zaoberá pani domu :-)







Keď sa mi hotových výšiviek nazbiera viac, nuž, stačí 3, pôjdu do rámu, zatiaľ si táto bude oddychovať v polici :-)

Začiatkom decembra som písala o medíkoch a čajoch, ktoré nám poslal Miško. Že včelárovi sa posiela med? Veru áno. Na skúšku a porovnanie. V rôznych častiach sveta majú medy rôzne chute. Miško povedal, že jemu aj tak najviac chutí ten náš, od našich včielok :-)

Manukový med z Nového Zélandu jediný má povolené deklarovať liečivé účinky. Jeho chuť ma neočarila, ale keď je liek a Miško nám poslal ten najnajlepší, poliečime sa :-)

Dnes som konečne otvorila kamahi med. Najskôr som si o ňom čo-to našla. Je to jednodruhový čistý med z Nového Zélandu, zo stromu Weinmannia racemosa:





Minule som mala v komentároch od niekoho napísané, že náš med a to od včelára, ktorého dobre poznáme a dôverujeme mu, je čistý, bez dodaných príchutí, nepančovaný, najlepší. Áno, súhlasím, ide hlavne o dôveru a tú nemám voči predaju medu v hypermarketoch. 

Medy, ktoré vám tu predstavujem sú kúpené v špecializovaných nemeckých predajniach, kde sa dajú kúpiť medy z celého sveta a nič viac. V jednom takom som bola v Mníchove a poviem vám, bol to zážitok. Ono, aj ceny medov v ňom nie sú pre obyčajných smrteľníkov :-)

Takže moje prvé stretnutie s kamahi medom:


pre porovnanie: vľavo manuka, vpravo kamahi



A chuť? Na rozdiel od manuky, chutí celkom dobre, približuje sa tomu nášmu. Ale predsa, nie je nad náš jarný z rozkvitnutých ovocných stromov. Ten každý rok nebýva, pretože to v čase kvitnutia musí byť splnených niekoľko podmienok :-(

Počasie u nás nerobí radosť, treba si ju urobiť v akcii Z (sami sebe, pamätáte?) dobrým čajom. Ja som si urobila čierny s vanilkou:






Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!

Daniela


2 komentáre:

  1. Jednou jsem si v Německu koupila tymiánový med. Byla to lahůdka, ale za hříšné peníze. Pro mou denní spotřebu si kupuji med od blízkého včelaře. Výšivka je super! Romana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aj ja mám doma tymiánový med a je vynikajúci, tento je z Chorvátska kúpený v BA...
    Inak máme aj my ten med manuka z Austrálie, zatiaľ sme ho však ešte nedekustovali :-) ale som naň zvedavá. Ja mám asi najradšej lesný med a chutí mi aj repkový.
    Danka, výšivka je krásna, čo z nej bude?
    Ja som si včera dala čaj z názvom citrónový koláč s limetkou a teraz práve popíjam čierny čaj s citrónom.
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť