štvrtok, 11. februára 2016

Pomarančový džem

Dnes som plán práce splnila:




Nedávno som videla na blogu Radky domácu prípravu pomarančového džemu. Zaujalo ma to a pozrela som si na niekoľkých slovenských a českých kuchárskych portáloch viacero receptov. Všetky boli podobné, ale úplne odlišné od toho jej. 

Mala som pár otázok na Radku a veľmi jej ďakujem za odpovede. Dozvedela som sa, že jej recept je overený rokmi, je to spôsob varenia džemu v Anglicku.

A tak som sa aspoň v malom (4 pomaranče) na to dala. Najskôr som pomaranče dobre vyumývala, až vydrhla. Potom som ich dala ešte na 24 hodín do octového roztoku. To som urobila navyše :-)

Na hodinu som dala celé pomaranče variť. Po hodine som vodu zliala a dala čistú a opäť som ich hodinu varila. Scedila som ich a nechala voľne vychladnúť. 




Pomaranče som rozkrojila a oddelila som šupky od dužiny. Dužinu som dala do misky a ešte som ju rukou rozmliaždila. 



Šupky som nadrobno nakrájala na tenké rezančeky. Tie som potom ešte rozkrojila na menšie kúsky a pridala k dužine. Odvážila som, mala som toho 950 g. Priviedla som do varu a pridala som 500 g želírovacieho cukru. Po opätovnom vare som varila ešte asi 10 minút a džem bol na svete :-)







horúce som dobre zabalila do hrubej deky,
vyššiu teplotu si držali do druhého večera

trocha mi ostalo na mištičke a keď vychladol, hneď som musela aj vyskúšať,
vôbec mi neprekážalo, že sa blíži polnoc :-)))
tie kúsky šupky sú v ňom výborné!
dnešné raňajky,
mimoriadna pomarančová chuť so slabo horkastým nádychom,
presne pre mňa! 

Dnes som skoro pozabudla na čaj o piatej. Pustila som si televízor a zaujal ma dokument na ČT2 o Tychovi Brahe. Zbadala som sa neskôr, ale všetko som mala nachystané, tak o chvíľu som mala plnú šálku. Dnes som si urobila svoju výrobu pečeného ovocného čaju. Dokument ma tak zaujal, že som ani všetko neodfotila :-)))



až keď som čaj vypila, napadlo ma, že som ho neodfotila :-(
ale chutil mi a spríjemnil sledovanie dokumentu,
takže, dievčatá moje, odpustite mi, dnes som na vás nemyslela :-(((

Dnes sa púčky na kaktuse rozvinuli. Kvitnú veľmi málo, tak som ich odfotila:



Môj technický problém s písaním blogu je fuč. Ako prišiel, tak odišiel :-))) Aj tak dobre!


Nech sa vám darí!
Daniela


19 komentárov:

  1. Beautiful stitching Daniela! Orange Jam looks really tasty! Enjoyed your images!

    So, bon apetite my dear friend ♥

    Paa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, my dear friend! Your words I have always been very pleased!
      Orange marmalade is excellent, certainly I have not done :-)
      I send you a Nursun Sincerely!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danka, tak pomarančový džem som ešte teda neskúšala, ani nejedla. Je to také netradičné že variť pomaranče, že? A ešte aj celé. :) Ale verím, že ten džemík je výborný. Kaktus v kvete je krásny.
    Dani a ten čistý jazmínový čaj nie je príliš voňavý?
    Maj sa pekne. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, ja som za vyskúšanie všetkého a toto sa vydarilo :-)
      Čistý jazmín je asi tak voňavý, ako aj jazmínový zelený čaj. Je to celkom príjemné pitie. Ale nerobím si ho často, skôr len občas :-)
      To som si kúpila len zo zvedavosti a na ukážku pre záujemcov o čaje.
      Pááá

      Odstrániť
  3. Pomarančový džem, to je novinka. Možno by sa oplatilo vyskúšať. Kvitnúci kaktus je rarita. Neviem, či je pravda, ale čítala som, že niektoré kaktusy kvitnú iba jeden deň alebo dokonca iba v noci.
    Aj ja som si dnes urobila čaj, ale nie o piatej, ale až po siedmej, ale vypila som z neho iba polovicu. Nie som na čaje (výnimkou je zázvorový).
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Emily, presne tak som si to povedala aj ja - oplatí sa vyskúšať! Veď aj keby to nevyšlo, 4 pomaranče, cukor a energiu oželiem a dve hodiny varenia sa deje samo, akurát chvíľa krájania a miešania. Ale ja som maximálne s výsledkom spokojná.
      Tento môj kaktus má kvietky asi tak dva dni, ale má viac pukov a rozkvitajú postupne. Kúpila som ho kvitnúci, do roka mi kvitne dvakrát.
      Ja zázvorový čaj mám ako liek, i keď mi chutí, mohla by som ho piť aj každý deň. Zelený čaj sa nemá piť večer, podobne ako káva. Všetko je to o zvyku, ale tento sa mi páči :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danielko, koukám, že si vyšila další dobrotu. Ten džem jsem kdysi ochutnala a právě moc mi v něm chutnala ta kůra. Myslím, že budu muset vyzkoušet tvůj recept. Já si dnes o páté dala zázvor jako lék.
    Užij si hezky víkend. Pa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, tá kôra má aj pre mňa výbornú chuť, dodáva tam trocha horkosti. Vyskúšaj to, nie je to náročné na prácu, varí sa to samo. Ja to určite zopakujem :-)))
      Takže si tiež na prevencii :-) Asi to treba, lebo počasie je nejaké čudné, určite sa darí vírusom!
      Tak hurá do víkendu!
      Pááá

      Odstrániť
  5. "vôbec mi neprekážalo, že sa blíži polnoc :-)))" akoby som sa počula... :))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, Zuzka, niekto to teda nevie pochopiť! Napr. môj muž :-)
      Ale zvykol si to za tie roky :-)
      Pááá

      Odstrániť
  6. How delicious is this post. So sweet stitching and tasty looking orange jam.
    Have a nice weekend!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Irmeli, thank you! Even I did not realize it was a sweet post :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  7. Není den džem hořký? Chtěla bych to vyzkoušet, ale mám trochu obavy. Koupila jsem si jeden v Lidlu - už ho mám strašně dlouho a nikdo ho nechce, protože je strašně hořký :-(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evi, je tak akurát horký, pre mňa. Mám rada slabo horkú :-)
      Ak to tak nechceš, treba pomaranče ošúpať a odstrániť aj všetky biele šupky, dokonca aj z mesiačikov a robiť tak, potom je zaručené, že to horké nebude. To som ale neskúšala, možno niekedy vyskúšam :-)
      Radka mi napísala, že ten z obchodu nemá na tekýto domáci.
      Pááá

      Odstrániť
  8. O pomarančovom džeme som počula, ale nerobila nikdy ... ani z iného citrusového či exotického ovocia ... ale môže to byť dobré ...
    Pečený čaj robievam aj ja ... chutí, ale je v ňom dosť cukru a ten ja nemusím ... niežeby som ho nemala rada, ale lepí sa mi okolo pása ...a všade inde ... :)))) dani pa pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to ma prekvapuje, Lauri, že som v tom pred tebou :-))))
      Mám v pláne vyskúšať aj z kivi, potom nafotím :-)
      Ten pečený som urobila podľa seba, mne sa tiež v receptoch nepáčil ten cukor. Dala som ho málo, ani 1/3 z odporúčaného množstva. A vieš, ja som už oblepená tak, že kúsok hore-dole nevadí :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  9. Adoro i tuo post
    Mi piace come presenti i piatti e le ricette che cucini. Il ricamo sta cuocendo a puntino :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ten džemík vyzerá fakt veľmi chutne. Vďaka za inšpiráciu, určite skúsim :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Páči sa mi ten džemík Dani ale dosť pracný či? Možno raz vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť