Dnes si môžete vybrať z dvoch nápojov:
sú od seba vzdialené, lebo budú oddelené |
"Umenie čaju je veľmi poetické, a preto vedie intuitívne k pochopeniu dôverného vzťahu medzi živými bytosťami, potomkami, stromami a horami"
John Blofeld
Tajomstvo výbornej chuti čajového nápoja je skryté v správnom zbere čajových lístkov. Podobá sa to zberu vinnej révy, od ktorého závisí kvalita vína.
Na väčšine plantáži sa robí zber klasickým ručným spôsobom, či s použitím nožničiek. Len na niekoľkých plantážiach v rovinatom teréne sa využíva mechanizácia. Kombajnovým spôsobom sa čajové lístky zbierajú v Rusku a ojedinele aj v Japonsku.
Dôležité je robiť zber v dobe, keď sa mladé lístky začínajú práve rozvíjať. Premeškanie tejto doby znamená vždy nepriaznivé ovplyvnenie kvality čaju. Doba zberu závisí od klimatických podmienok a v pestovateľských oblastiach je rozdelená na určité obdobia. Väčšinou sa lístky zberajú 4 až 5-krát do roka. Druhý zber patrí k akostne najlepším. V oblastiach s rovnomerným tropickým počasím, napríklad v Indii, sa čajové lístky zbierajú aj 15 až 30-krát do roka, podľa rastu nových, mladých výhonkov. Zber v týchto oblastiach trvá praktický po celý rok.
Na väčšine plantáži robia zber výlučne ženy a deti. Sú zručné, dokážu výhonky odtŕhať oboma rukami do košov na boku, či chrbáte, dokonca aj na hlave. Pritom sa dbá na hygienu. Niekde sa zbiera v rukaviciach, nesmie sa fajčiť, používať kozmetické výrobky, dokonca je zakázané jesť rôzne aromatické jedlá (ryba, syry, ovocie).
Zberači trhajú mladé, koncové výhonky, ktoré sa volajú "fleše". Zložené sú z vrcholového pupeňa, ktorý sa označuje ako "tip" a z dvoch až piatich mladých lístkov. Platí pravidlo tzv. zlatého zberu: "two leaves and the bud" (dva lístky a pupeň), pretože práve v nich sú sústredené účinné látky (kofeín, aromatické látky, farbivá).
V obchodnom styku sa na označovanie čajových lístkov používa označovanie:
Ako to vždy a vo všetkom býva, toto označovanie má výnimky. Aj v literatúre sa nachádzajú rôzne označenia. Pri kupovaní v maloobchode nám to, našťastie, netreba vedieť. Je to úlohou dovozcov.
O tom, aký zber sa bude robiť (koľko lístkov), rozhoduje záujem objednávok. Teda ide o operatívne riadenie ručného zberu. Pri zbere kombajnom sa to nedá. Kombajn doslova čajové kríky oholí bez výberu, dokonca aj s celými stopkami čajovníka.
Nech sa vám darí!
Daniela
Hmm! They look like yummy cocktails to me - I could do with one right now! lol!
OdpovedaťOdstrániťDear Kaye, thank you for the lovely comments!
OdstrániťI'm glad you like the combination of pink - black.
I like green tea and some of my blogger friend's wanting to learn something about them.
Greetings!
Pááá
Danielko, dobré pití si připravila...
OdpovedaťOdstrániťTak jsem se zase dozvěděla plno zajímavého o čaji... a já tu popíjím zázvor... už se těším do čajovny až si půjdu koupit další várku čajů...
Měj se fajn a papa Jarka
Jarka, aj ja som si dnes zas kúpila jeden kúsok zázvoru, počasie je akési čudné, tak idem preventívne piť čajík z neho. Už dnes aj žiaci smrkali a kýchali, začína to s chrípkou, tak dúfam, že nechytím nič.
OdstrániťAle aj čínsky čaj je zdraví, tak si aj ja dám na striedačku. Tiež by som mala doplniť zásoby :-)
Pááá
Krasne napoje .... a ja si madam butterfly robim kazdy den, pekne o piatej ...ano, maly ritual ... Danka, maj sa dobre, pa L.
OdpovedaťOdstrániťSom veľmi rada, že ti chutí čajík! A dobre, že si zvykáš piť v presný čas, o piatej je to ako v Anglicku. zajtra sa k tebe pridám - uvarím si tiež o piatej a budem na teba myslieť :-)))
OdstrániťPááá
Danka so záujmom som si prečítala všetka state o čaji--niekedy v minulosti som to už čítala--ale teraz som si to krásne zopakovala.I keď som teraz prestala piť kávu--na túto prípravu čaju sa veru nedám---lebo to nie je také jednoduché--musíš mať o tom dobré znalosti a venovať sa tomu ako Ty.Takže ja asi ostanem len pri tých mojich bylinkových--domácich--Niektoré bylinky si pestujem ako:mätu,zázvor,medovku ,repík aj ostatné aj ako koreniny-oregano,majoránku,šalviu levanduľu atď a tiež si zbieram.kvet bazy,šípky lipu atď je toho viac --a spájam s tým aj vychádzku.
OdpovedaťOdstrániťEvka, ja nemám proti bylinkovým čajom nič, mne sa tiež páči zbierať a sušiť ich, ale pravdou je, že pije ich môj muž a ja len občas. Teraz si robím ešte ten ovocný pečený, čo som robila pred sviatkami. Ten je však len tak od smädu. Kávu pijem, ale nie pravidelne a nie denne. Mám také obdobia, niekedy aj mesiac nevypijem a niekedy aj každý druhý deň vypijem. Muž kávu nepije a tak samu ma to neláka. V robote pijem hlavne čaj - rôzne, dokonca aj sáčkový - rýchlo zaliať a bežať do triedy a keď prídem, je vychladnutý :-)))
OdstrániťPááá
What fun stitching, Daniela! I will take a pink drink, please :)
OdpovedaťOdstrániťCarol, here you are, pink cocktail here!
OdstrániťPááá
Lecker sehen die Cocktails aus, liebe Daniela.
OdpovedaťOdstrániťIch probiere mal den gelben :)))
Paaa