sobota 20. februára 2016

Bryndzová polievka

Dostala som sa do roku 1903:



Pôvodne som mala na dnes v pláne variť úplne niečo iné. V týždni mi napísala naša dcéra Danka, že má veľkú chuť na moju bryndzovú polievku. Chcela, aby som jej napísala recept. Navrhla som jej, že cez víkend polievku uvarím a dám na blog. Potom jej stačí kúpiť v Prahe bryndzu a môže variť :-)

Na zápražku som dnes použila slaninu, ale dá sa robiť aj diétne, teda na masle, či ghee. Na slaninku som dala najskôr cibuľu, potom cesnak, zaprášila som hladkou múkou a červenou paprikou, zaliala vodou a dala kocku bujónu. Do toho zemiaky a na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku. Z detskej krupice, vajíčka, soli a vody som urobila stredne tuhé cesto, z ktorého som zavarila do vriacej polievky halušky. A ešte kúsok sušenej zelerovej vňate z vlastnej hriadky :-)))

Polievku som povarila, kým nezmäkli zemiaky. Keď som hrniec odložila z platne, v polievke som rozmiešala 125 g bryndze. Pretože je bryndza slaná, polievku som dopredu nesolila a ani to nebolo treba. 

Polievku s bryndzou už nevarím a ani ju nezohrievam na platni, ale v mikrovlnke. Teplom by sa totiž bryndza prichytila na dno hrnca.







Pár slov o bryndze pre tých, ktorí ju nepoznajú:

Bryndza je mäkký, miesený a solený ovčí syr vyrábaný z hrudkového ovčieho syra. Vyrába sa na Slovensku, v Poľsku, Rumunsku, Ukrajine a v Bulharsku.

Najprv sa do teplého sladkého ovčieho mlieka dá syridlo a urobí sa ovčí syr. Ten sa nechá zaschnúť na salaši, čím vznikne hrudkový ovčí syr. Odvezie sa do bryndziarne, kde sa triedi a umýva vodou a potom sa nechá vyzrieť pri 20°C v syrárskych vaniach. Potom sa z tohto syra odstráni kôra, vytlačí sa z neho prebytočná tekutina (srvátka) a rozdrví sa. Drvenina sa osolí a rozotrie na valcoch, čím vznikne bryndza.


Nakoniec ešte môj čaj o piatej.  Domov som prišla len pár minút pred piatou. Poobedie som trávila s Lenkou. :-)

bol jazmínový, výborný :-)


Nech sa vám darí!
Daniela




17 komentárov:

  1. Děkuji za recept, těším se na další:-)) Ten hrníček jsem mívala jako dítě...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Amelie, ďakujem ti! Hrnček si toho už veľa pamätá :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danka, túto polievku vôbec nevarím a pritom bryndzu milujeme ... ďakujem za recept, určite niekedy vyskúšam a dám tiež na blog ... Výšivka je pracná, rok napovedá, že pôjdeš do histórie ... :)
    Šáločku mám aj ja rovnakú a ešte v žltom ... Pa pa ... pozdravujem ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, naše deti boli polievkové, bez nej to nešlo ani deň a tak som vymýšľala :-)
      Dnes som robila pečienky s jabĺčkami - výborné pre mňa, pre muža: zjedol, ale....veď to poznáš :-)
      Šálku mám aj žltú, ukážem niekedy :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. Dobré dopoledne. Trochu courám po netu...a tohle mě zaujalo...http://thecraftroom.blogspot.cz Hezký den a dobrou chuť k nedělnímu obědu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Il ricamo è davvero bello e sono sempre più curiosa.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Der Rahmen sieht Klasse aus. Bin schon sehr auf das Motiv in der Mitte gespannt.
    Liebe Grüße Manuela

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dani receptík som hneď uložila :o) Bryndzu milujeme a tiež mám jeden recept na polievku. Našla som ho v nejakom časopise, kde boli recepty na polievky z piatich surovín. Je veľmi chutný a hlavne jednoduchý. Zemiaky, pokrájaná cibuľka, kmín, pikantná klobása a bryndza. Do vody dáme nakrájané zemiaky, ciuľu a kmín. Keď začnú zemiaky vrieť, vhodíme nakrájanú klobásku a uvaríme do mäkka. Odstavíme z ohňa a primiešame bryndzu. Podstatné je aby klobáska bola pikantná. Výšivka sa krásne rysuje, ide Ti to od ruky. Prajem peknú nedeľu, pa.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dík, Helenka! Som rada, že sa ti zapáčil môj recept. Aj mne sa páči ten tvoj, lebo podobne ja varím hrachovú, fazuľovú - rýchlu z konzervy, šošovicovú.....Ako pikantnú klobásu používam gombaseckú. Keď je v akcii, kúpim si viac a dám do mrazničky. Takže mám ďalší recept na rýchlu bryndzovú :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  7. Danielko, jsem zvědavá na výšivku, tree je tuším strom? Jsem zvědavá. Tak takovou polévku vůbec neznám, ale brynzu milujeme. Zrovna mám u kamarádky dvě zamluvené, ona bydlí hned vedle Lidlu a tam byly levnější. Asi před čtrnácti dny jsem ji tam koupila a byla výborná - přímo slovenská. Hrneček máš moc hezký - a který u tebe není hezký - hihihi. Tak v pět si dáme společně čajík.
    Dobré vykročení do nového týdne ti přeju. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, je to strom a keď je tam Oak, znamená to dub :-)
      Ale som múdra, keď mám prekladač stále otvorený :-)
      Ja som tiež kúpila viac bryndze, urobím zajtra - pozajtra pomazánku, muž ju má veľmi rád. Ale naše deti majú s ňou najradšej halušky.
      O piatej to bolo krásne :-)
      Pááá

      Odstrániť
  8. Liebe Daniela,
    es wird spannend - was kommt wohl in die Mitte ?????
    Ich bin sehr neugierig :))
    Paaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marion, danke! Du sehr freundlich, immer mit meinen G + teilen, danke !!!
      Paaaa

      Odstrániť