piatok 26. februára 2016

Citrónová tráva

Celé poobedie som rozmýšľala nad tým, či mám WELCOME vypárať, či nie. Nakoniec som sa rozhodla, že vypáram len kúsok a vyšijem výkričník. Dúfala som, že tak docielim, že text bude na strede :-))

Dám na váš názor! Mám párať všetko? 


Viete, čo to je citrónová tráva? Ja som sa prvý raz s ňou stretla pri čaji. Často býva zložkou sypaných čajových zmesí, ale aj v porciovaných čajoch v sáčkoch. Najskôr som si myslela, že by to mohla byť nejaká vňať z citrónovníka. Našťastie, máme google :-)))
Neskôr som sa s ňou stretla v kozmetických výrobkoch a v poslednom čase o nej počuť v gastronómii. 

Citrónová tráva, latinsky Cymbopogon citratus, anglicky lemon grass, česky voňatka citrónová, je trvalá tropická tráva. Pochádza z juhovýchodnej Ázie, ale pestuje sa aj v Afrike, Amerike a Austrálii. Rod Cymbopogon zahŕňa vyše 30 druhov.





Citrónová tráva vytvára mohutné trsy dlhých listov, ktoré dorastajú do výšky 150 cm. Rastlina tvorí len málo semienok, preto sa množí vegetatívne. Všetky jej časti majú charakteristickú silnú citrónovú vôňu. Obsahuje silice (éterické oleje) citral, nerol, limonen, linalool a geraniol.  Obsahuje aj flavonoidy, ktoré pôsobia ako antioxidanty. Vďaka týmto látkam  môžeme citrónovú trávu považovať za liečivú rastlinu.

Jej využitie je veľké v kozmetickom priemysle. Napríklad pri výrobe parfumov, solí do kúpeľa, mydiel, šampónov, olejov a pleťových krémov.






V ázijskej kuchyni sa používa ako dochucovadlo pokrmov cibuľové konce trávy a hrubšie stonky sa používajú ako korenie. Kombinuje sa s cesnakom, koriandrom, paprikou, či šalotkou. Dá sa používať v čerstvom, mrazenom i sušenom stave. Pri žiadnom spracovaní nedochádza k strate citrónovej arómy.





mletá citrónová tráva



Pridáva sa aj do vonných tyčiniek, pretože odpudzuje hmyz.

Citrónová tráva znižuje cholesterol, má pozitívny vplyv na nervové ochorenia, horúčky, maláriu a chrípku. Čaj z listov napomáha tráveniu, zvyšuje schopnosť koncentrácie, detoxikuje pečeň, močový mechúr a obličky. Zistilo sa (2006), že spôsobuje smrť nádorových buniek, pričom zdravé bunky nepoškodzuje.


čaj mäta a citrónová tráva


Dá sa pestovať aj u nás, ale nie je mrazuvzdorná, preto zimu musí stráviť v byte. Ak ju chceme využívať na konzumáciu, musíme ju opatrne prihnojovať len prírodným hnojivom. Nájde sa niekto, kto ju už pestuje a aj používa v kuchyni?

Kto sa dostal až tu, uvidí ešte môj dnešný čaj o piatej:

je to čaj z pľúcnika lekárskeho z vlastného zberu, k tomu vlašské orechy :-)


Nech sa vám darí!
Daniela


6 komentárov:

  1. :D Ha ha haa! Your improvisation is sooo impressive Daniela! You made it! Well done!!!

    I stop to count your tea variation - Bon apettite ♥

    Have a lovely weekend!!!!

    Paaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede

    1. Nurdan, long have I been thinking about it. I hope that it may be well :-)
      Yes, I have a lot of tea. I was once a passionate tea. Now I coming back :-)
      I wish you a lovely days!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danielko, můj názor .. nepárat ..nápis vypadá perfektně! O citronové trávě jsem leccos četla a dost mě láká využít ji v kuchyni... zatím jsem se k ní nedopracovala. Včerejší čaj o páté jsem promeškala, byla jsem nějaká přešlá, tak jsem si lehla a bylo hotovo. Dnes si to určitě vynahradím a zase budu s vámi.
    Tady dnes ráno svítí sluníčko ... tak ať máte u vás taky hezký den! Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, ďakujem ti za názor, som ním potešená, lebo vypárať všetko by bola práca na celý deň. Len s tým kúskom som mala dosť práce. Aj Nurdan sa nad tým zasmiala. Dúfam, že to nepokazí výšivku.
      Tak to na teba niečo lezie, keď ťa už pred piatou hodinou skolilo. Dávaj si pozor na seba, lebo v tomto počasí, raz zima, raz teplo a dážď, sa šíri chrípka ako besná. Dúfam, že ťa nechytila!
      U nás dnes tiež nádherné slniečko, ráno -7, ale zajtra by znova malo pršať, tak uvidíme, či sa im predpoveď vydarí :-)
      Pááá

      Odstrániť
  3. Dani ... raz som si citrónovú trávu kúpila na akýsi recept ... a počula som, že sa dá vypestovať aj doma práve z toho kúpeného zväzku ... neviem, neskúšala som, ani ma to akosi už neláka ... ale po tomto tvojom zaujímavom šlánku začnem opäť nad tým rozmýšľať ...
    Výkričníkom si nič nepokazila ... výšivka je fajn ...
    pa ... pozdravujem ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Citrónovú trávu poznám hlavne z čajíka a ako esenciálny olej do aromalampy. Som rada, že som sa dočítala nové informácie :o) Obrázok sa už krásne vyfarbuje :o) Čo sa párania týka neviem poradiť. Mne sa zdá, že tým výkričníkom sa to celkom vyrovnalo a keby si na to neupozornila, tak si to nikto nevšimne:o) Prajem peknú nedeľu, pa.

    OdpovedaťOdstrániť